Vijesti

28.08.2020.

Vožnja u krivinama

Sigurna vožnja na putevima sa mnogo krivina
Ako često putujete putevima sa mnogo krivina, u ovom tekstu možete naći nekoliko korisnih savjeta za maksimalnu bezbjednost. Možda ste već upoznati sa ovim osnovnim principima, ali ima i onih vozača koji nijesu. Ipak, za sve nas je važno da se podsjetimo!

Vožnja u krivinama

Bez obzira na to da li ste početnik ili ste iskusni za volanom, pravilo je isto za sve. Morate da izbjegavate brzu vožnju na putevima koji imaju mnogo krivina. Ovaj princip važi i za vijugave puteve oko brda, ai i za kružne tokove u prigradskim naseljima.
Često ćete vidjeti putokaze koji vas upozoravaju da je u blizini krivina, na kojima je označeno preporučeno smanjenje brzine. Ali zašto je vijugav put potencijalno opasan tokom vožnje? Odgovor je taj da se prilikom vožnje u krivinama odvijaju dva različita načina kretanja vozila. 
Prije svega, automobil se kreće naprijed. Drugo, inercija karoserije vozila stupa na snagu pošto slijedi krivu oko sebe. Centrifugalne sile će pokušati da guraju automobil izvan, a gumama će biti potrebna veća snaga da se odupru tim silama dok se kreću krivudavim putem. Ako u krivinu uđete velikom brzinom gume će postepeno gubiti moć prianjanja i početi da klize.


Savjeti za vožnju u krivinama
Pored vožnje manjim brzinama, korisna tehnika je da okrećete upravljač što je manje moguće, bez prelaska centralne linije.
Imajte na umu: ovo nije preporuka da se u potpunosti presječe unutrašnjost zavoja na putu što bi vas odvelo na put nadolazećeg saobraćaja i ugrozilo druge vozače.
Umesto toga, savjet je da vozači razumno koriste širinu svoje trake, kako bi lakše skrenuli i poboljšali svoje vidno polje. Ključno je okretanje volana tj. upravljača, koje treba da bude svedeno na minimum.


Postoje tri koraka za bezbjednu vožnju u krivinama:

Približavajući se krivini, usporite na odgovarajući način i postavite automobil uz bok trake koja je suprotna pravcu krivine. Ako se put vijuga nadesno, na primer, pređite na lijevu stranu trake.

Dok nastavljate da vozite kroz krivinu, polako postavite vozilo prema drugoj strani trake.

Približavajući se kraju krivine, postepeno se vratite u normalan položaj pa tek onda lagano ubrzajte. 

Ova tehnika vožnje sledi liniju najšireg mogućeg luka, ublažava jačinu krivine i na taj način stvara manje opterećenja na gumama smanjujući rizik od nekontrolisanog klizanja.

Štaviše, vozači imaju nesmetan pogled na put pred sobom i više vremena za reakciju na bilo kakve potencijalne opasnosti.
I u tom trenutku morate obratiti pažnju na ostale učesnike u saobraćaju. Ako su druga vozila preblizu sredini puta dok vozite kroz krivinu, to bi moglo da vas dovede u opasnost od sudara.


Savjeti za ponovno uspostavljanje kontrole pri proklizavanju
Ako vozilo počne da klizi po vijugavom putu, vozači nikako ne bi smjeli da paniče kada otkriju da kočnice, gas i volan ne rade kao i obično.
Umjesto toga, trebalo bi skloniti noge sa kočnice i gasa. Obje ruke treba da ostanu labave na upravljaču, ali da ne prave nagle pokrete.
Kritična stvar je izbegavanje prekomjerno okretanje volana i stiskanje kočnica. Nakon što je vozilo uspjelo da uspori, ponovo uspostavite kontrolu, lagano pritisnite kočnicu i polako nastavljajte da upravljate vozilom.

 

Pronađite svoju gumu ovdje


Izvor: Continental