Vijesti

25.09.2020.

Kako voziti po jakoj kiši?

Ako su vaš izbor gume brenda Uniroyal dizajnirane za kišu, uživaćete u vožnji po mokrim putevima. Nema sumnje da kiša donosi svoje izazove, ali mnoge od njih možete smanjiti ako znate kako da vozite po jakoj kiši.

Kako voziti po jakoj kiši?
  • Pazite na brzinu;
  • Držite odgovarajuću razdaljinu od automobila ispred.;
  • Koristite kratka svijetla;
  • Koristite klima uređaj da biste spriječili unutrašnju kondenzaciju;
  • Maknite nogu s papučice gasa ako dođe do akvaplaninga. Ne kočite.
     

Prije nego što krenete na put

Zapitajte se da li je putovanje zaista neophodno ili je možda bolje odložiti ga dok jaka kiša ne prođe.

Ako ipak treba da krenete, prije svega provjerite brisače. Gumice brisača (i prednje i zadnje) moraju biti u dobrom stanju. Ako nijesu, odmah ih promijenite.

Proverite dubinu šare gume. Ako vozite na ljetnjim ili univerzalnim gumama, preporučujemo minimalnu dubinu šare od 3 mm. Ako vozite na zimskim gumama, preporučujemo vam dubinu od 4 mm.

Napunite gorivo. Obilna kiša često izaziva zadržavanje za slučaj da se automobil pokvari  ili dođe do nekog zastoja. Posljednje što vam treba je da zaglavite u saobraćaju sa uključenim brisačima, grijačem i svijetlima, a da nemate goriva.

Upoznajte se sa podešavanjima klima uređaja i grijačima na vašem automobilu kako biste znali kako brzo odmagliti unutrašnjost.

Slušajte radio. Potražite da li je na vašoj planiranoj ruti bilo zatvorenih puteva, nesreća ili poplava i ako jeste, pronađite alternativnu putanju.

Napunite bateriju na svom mobilnom telefonu. Možda ćete morati da zaustavite da biste obavijestili ljude da kasnite.


Kako voziti pri jakoj kiši?

Pazite na brzinu i ostavite dovoljno prostora između vas i vozila ispred. Čak i ako vozite na kišnim gumama, zaustavni put će vam biti veći nego na suvim putevima. Ako neko vozi blizu vas sa zadnje strane, pustite ga da prođe. Bolje je da su ispred vas nego iza.

Uključite farove, ali zadržite kratka svijetla. Ne koristite maglenke.

Imajte na umu prskanje kamiona i vozila koja se brzo kreću. Ovo bi moglo privremeno da smanji vidljivost. Takođe, budite pažljivi kada je riječ o prskanju vode koju vaše vozilo izazove, pa izbjegavajte brzu vožnju kroz lokve u blizini pješaka ili biciklista.

Brojevi kvarova se ipak povećavaju na kiši jer vlaga može uzrokovati probleme sa elektronikom. Ako dođe do kvara, držite haubu zatvorenom da biste spriječili dalje oštećenje. Ne pokušavajte da ponovo pokrenete motor ako se isključio nakon što ste prošli kroz duboku vodu.

Vožnja kroz lokve može prouzrokovati akvaplaning ako vaše gume izgube kontakt sa površinom puta. Ako vam se upravljač iznenada učini laganim, skinite nogu sa gasa i dozvolite da se brzina smanji dok ponovo ne osjetite kontrolu. Ne kočite dok ne povratite kontrolu. 

Ovo su neki od savjeta za vožnju pri jakoj kiši, ali uz gume brenda Uniroyal, koji je prepoznatljiv kao ekspert za kišu u svakom slučaju ste sigurniji i imate veću kontrolu na putu. Zato predlažemo da pogledate kompletnu ponudu koja se nalazi na linku. 


Izvor: Uniroyal