Vijesti

01.12.2020.

Značaj optimalnih vrijednosti pritiska vazduha u gumama

Izdvojenih pet minuta na početku svakog mjeseca može vam uštedjeti novac i poštedjeti vas glavobolje! Kako? Iskoristite tih pet minuta za provjeru pritiska u gumama, a mi ćemo vam objasniti postupak.

Značaj optimalnih vrijednosti pritiska vazduha u gumama

Ali kako provjeriti pritisak u gumama?


Jeste li znali da zapravo nije sama guma oslonac za vozilo, već pritisak vazduha u njoj? Stoga nije iznenađenje da pritisak u gumama utiče na mnoge važne performanse vozila, kao što su: udobnost vožnje, stabilnost, držanje u krivinama i kočenje, plus opšte karakteristike upravljanja. Vožnja sa nepravilnim pritiskom u gumama imaće negativan uticaj na jednu ili više ovih važnih performansi. Dakle, važno je često pratiti pritisak u gumama kako biste osigurali optimalne performanse.


Koji je preporučeni pritisak u gumama? 


Pritisak u gumama naveden za vaše vozilo propisan je u dogovoru  između proizvođača vozila i proizvođača guma. Jedinica mjere - bar zasniva se na ukupnoj težini i dimenziji vašeg vozila, sposobnosti vučne mase i preporučenoj dimenziji guma. Ove mjere za pritisak su postavljene da vam pomognu da budete bezbjedni na putu, pa je važno da ih pratite. Ali kako znati koji je preporučeni pritisak u gumama? Preporučeni pritisak u gumama za vaše vozilo // kombinaciju guma možete pronaći u priručniku za vozilo ili na vozačevim vratima.


Zašto provjeravati pritisak dok je u gumama hladan vazduh?


Preporučeni pritisak u gumama za vaše vozilo zasnovan je na vrijednostima pritiska u gumi kada je ona hladna. Vazduh se širi zagrijavanjem i skuplja pri nižim temperaturama. To znači da treba da provjeravate pritisak ujutru prije kretanja, prije nego što temperatura okoline poraste i prije izlaganja direktnoj sunčevoj svjetlostlosti.

Dnevne temperature rastu i padaju između dana i noći i kroz godišnja doba. Pritisak u gumama može da varira od 0,1 bar  na svakih 10 stepeni  Celzijusa. Pritisak u toplim gumama biće veći zbog činjenice da vožnja uzrokuje nakupljanje toplote. Zato nikada ne biste trebali smanjivati pritisak u toplim gumama, jer kada se ohlade, pritisak može da opadne ispod minimalnog propisanog pritiska u gumama.

Kako temperature opadaju u jesen i zimu, posebno je važno provjeriti pritisak u gumama. Zimi bi pritisak vazduha u gumama mogao da opadne skoro 0,3 bara, što utiče na vuču, upravljanje i izdržljivost. Ova fluktuacija tokom godine dovodi do preporuke da se pritisak u gumama provjerava  početkom svakog meseca i prije dužih putovanja, kada dodatno opterećenje može zahtijevati povećanje pritiska u gumama. I ne zaboravite da provjerite rezervnu gumu!


Kako zapravo provjeriti pritisak?

Pritisak u gumama možete provjeriti kod kuće. Kao što je gore pomenuto, vodite računa da  provjerite pritisak kada su gume hladne ili se nijeste kretali vozilom nekoliko sati. Trebaće vam tačan mjerač pritiska u gumama  koji možete naći kod lokalnog prodavca auto djelova. Nakon što provjerite koji je pritisak koji preporučuju proizvođači, preostaje vam pet minuta do završetka.

  1. Uklonite poklopce sa ventila guma (ne zagubite ih!).
  2. Postavite manometar na ventil i brzo pritisnite da biste očitali vrijednosti.
  3. Provjerite očitanu vrijednost i uporedite sa preporučenom. 
  4. Ako je očitana vrijednost iznad preporučene, pritisnite ventil da ispusti vazduh.
  5. Ako je očitana vrijednost ispod preporučene, napumpajte gumu vazduhom dok ne dostignete preporučeni pritisak.
  6. Uradite to sa svim gumama na vašem vozilu, uključujući i rezervne!

Vožnja na prepumpanim gumama imaće negativan uticaj na:

  • Udobnost
  • Držanje pravca i stabilnost
  • Ponašanje pri upravljanju vozilom, posebno u krivinama.
  • Nepravilno trošenje guma
  • Vožnja na nedovoljno napumpanim gumama negativno utiče na:
  • Odgovor upravljača
  • Držanje pravca i stabilnost
  • Bezbjednost u vožnji (gume se u krivinama mogu pomjerati sa oboda)
  • Ekonomičnost (veća potrošnja goriva, manja pređena kilometraža)
  • Životni vijek guma
  • Nepravilno trošenje guma

BEZBJEDNOSNO UPOZORENJE – Ako je količina vazduha u gumama ispod propisane, može doći do oštećenja unutrašnje gume. To može rezultirati otkazivanjem gume ili može doći do ispumpavanja. Skrivena oštećenja na gumama se ne otklanjaju podešavanjem pritiska u gumama.

Naš tim vam stoji na raspolaganju ako želite da provjerite pritisak u gumama, a ako vam je potreban novi set guma, kompletnu ponudu možete pronaći OVDJE.

 

Izvor: General Tire