Vijesti

19.02.2021.

Zašto su zimske gume dobre za sve vozače?

Zašto su zimske gume dobre za sve vozače?

Zavisno od toga gdje živite, zimske gume zatista mogu biti potreba. Međutim, u nekim regionima, posebno onima koji ne vide tonu snijega svake godine, zimske gume se često ne montiraju ili se odlaže njihovo montiranje, s obzirom na njihovu povezanost sa očiglednim zimskim vremenom. Neka vas to ipak ne zavara - zimske gume mogu biti korisne za snijeg, ali i kada ga nema. Mi ćemo vam objasniti zašto!

 

Razlika između zimskih i univerzalnih guma

Slično kao i oprema za hokej na ledu, guma postaje tvrda kad temperatura padne ispod 7 °C, a to znači i smanjeno prianjanje za površinu. Dakle, ako koristite univerzalne gume, odnosno gume za sve vremenske uslove, ovo može biti nedostatak koji vaš automobil tokom zime čini manje stabilnim na putu. Zimske gume napravljene su od gume koja ostaje mekša na hladnijim temperaturama i ima veću fleksibilnost, a imaju i gazeći sloj koji bolje prianja za led i snijeg.

Iako su zimske gume vrhunske u hladnijim mjesecima, nijesu dizajnirane za upotrebu u proljeće, ljeto i jesen - u stvari, njihova upotreba na toplim putevima ih može istrošiti brže nego ako ih samo koristite zimi, pa je uvijek dobro zamijeniti gume s promjenom sezone .

 

 

Sigurnost pri zimskim uslovima

Bez obzira na to da li vozite automobil, kamion ili terensko vozilo, zimske gume imaju sveukupne prednosti - od poboljšane vuče za vrijeme ubrzanja (nema ništa gore od točkova koji se vrte po mokrim putevima na semaforu ili proklizavaju pri ulasku u krivinu) i kraćeg kočionog puta (naročito ako je put prekriven ledom!), do poboljšanih performansi stabilnosti pri većim brzinama. Zimske gume su posebno dizajnirane da pruže bolje performanse tokom zime , tako da između njih i seta univerzalnih guma nema kompromisa! 

Ako vozite vozilo s pogonom na sva četiri točka, zimske gume mogu maksimizovati njegove performanse pružajući vam veću kontrolu nad vozilom i dodatnu stabilnost. Ako imate kočnice koje sprječavaju zaključavanje točkova, sistem za pomoć pri vuči ili bilo koji drugi sigurnosni sistem, dodatne performanse vuče mogu poboljšati te funkcije kako bi se spriječilo potencijalno proklizavanje ili nezgode koje bi se inače mogle dogoditi zbog lošeg prianjanja za površinu puta.


Mokro ili suvo, led ili snijeg

Bez obzira živite li u regionima gdje tokom zimskih mjeseci obilno pada kiša, tamo gdje su snijeg i led uobičajeni čim stigne oktobar ili negdje gdje možete doživjeti ponešto od svega, zimske gume moraju omogućiti dodatno prianjanje za površinu bez obzira na vremenske uslove. Mekoća gume, u kombinaciji s dodatnim perofrmansama gazećeg sloje, znači da ćete, bez obzira na to što vam majka priroda pruži, biti mnogo sigurniji tokom vožnje.  

Naravno, postoje određene zimske gume koje pružaju dodatne performanse tako što su posebno dobre u izbacivanju vode iz žljebova na gazećem sloju kako bi se održalo prijanjanje na putu, a možete čak pronaći i gume sa klinovima za izvanrednu vuču pri vožnji po nabijenom snijegu i ledu.


Performanse kočenja

Dužina kočionog puta često se zasniva na vremenskim uslovima i stanju na putu, kao i brzini kretanja - ako su putevi suvi, imate više vremena i prostora za kočenje prije nego što se zaustavite, ali to vrijeme i udaljenost drastično se smanjuje što je vrijeme lošije ili što se brže krećete. Zimske gume mogu se zaustaviti mnogo brže od univerzalnih guma u zimskim mjesecima zbog tog dodatnog prianjanja, što može biti izuzetno važno na putevima gdje imate puno manje prostora za kretanje - što znači da imate veće šanse za izbjegavanje sudara u mnogim okolnostima. 

 

Produženi životni vijek guma

Ako tokom godine mijenjate dva seta guma, znatno ćete produžiti životni vijek oba kompleta. Iako bi gume u prosjeku trebalo mijenjati između pet i deset godina, sve zavisi od toga kako i koliko vozite. Čak i ako nema očiglednih znakova trošenja, bilo bi dobro posavjetovati se sa profesionalcima i zamijeniti sve četiri gume ( kao i rezervne). Takođe je dobra ideja mjesečno provjeriti gume kako biste bili sigurni da ste bezbjedni tokom zimskih putovanja.

Bez obzira kuda idete ili šta radite ove zime, pobrinite se da vaše vozilo ima odgovarajuće gume kako biste vi i vaša porodica bili što sigurniji. 

Naša ponuda. 

Izvor: EPACT NETWORK