Vijesti

09.05.2023.

Zašto ne treba da vozite na zimskim gumama tokom ljeta?

U ovom tekstu ćemo objasniti zašto je vožnja na zimskim gumama tokom ljeta loša ideja. Razlozi su prilično uvjerljivi i sigurni smo da ćete se složiti sa nama nakon što ih pročitate.

Zašto ne treba da vozite na zimskim gumama tokom ljeta?

Postoje dobri razlozi zašto su zimske gume tako neophodne tokom zime. Napravljene su od posebnih, fleksibilnih gumenih jedinjenja i odlikuje ih jedinstveni dizajn šara za postizanje najboljeg prianjanja pri sniježnim i ledenim vremenskim uslovima. Njihove performanse najbolje dolaze do izražaja pri niskim temperaturama u zimskom periodu, pružajući vozačima sigurnost u potencijalno opasnim situacijama.

No, iako su takve gume neprikosnoveni šampion kada je u pitanju hladnija klima, iste te karakteristike ih stavljaju u nepovoljniji položaj ako se koriste u toplijim mjesecima. Na suvim putevima, bez leda ili snijega, nijesu potrebne gume sa oštrijim ivicama kako bi se omogućila bolja vuča.

1. Zimske gume ne vole vruć asfalt

Mekši sloj zimske gume troši se mnogo brže na vrućem asfaltu. To je gumeno jedinjenje koje je osmišljeno tako da ostane mekano i fleksibilno kada temperature padnu ispod 7 ° C (46 ° F). 

Veoma su efikasane za ublažavanje negativnog uticaja pri velikim hladnoćama i omogućavaju bolje prianjanje u zimskim uslovima.

Ako koristite komplet zimskih guma tokom cijele godine, navedeno gumeno jedinjenje će izgubiti svoje odlike i brže će se istrošiti pri visokim temperaturama. Na taj način ćete smanjiti životni vijek gume čak i do 60%. Postoji velika šansa da ćete ih morati zamijeniti mnogo ranije nego što biste to jednostavno uradili početkom proljeća.

Naša preporuka za vožnje tokom ljeta je upotreba all season ili ljetnjih guma. Ljetnje gume se proizvode od drugačijih jedinjenja i dizajnirane su da izdrže više temperature. Jedinjenja koja se koriste pri proizvodnji ljetnjih guma će brzo postati tvrda i krhka ako se koriste u zimskim uslovima. Međutim, all season gume dizajnirane su da podnose i niže temperature vazduha, kao i tople i suve vremenske uslove. Za vozače koji žive u regionima sa blagim zimskim uslovima (gdje temperature rijetko padaju ispod nule), all season gume mogu biti alternativa. Ali kao što je već pomenuto, važno je zapamtiti da su ljetnje i zimske gume posebno prilagođene odgovarajućim uslovima.

Ako nijeste sigurni koji je pravi izbor guma za vas, naši profesionalci vam uvijek stoje na raspolaganju i dobićete sve potrebne savjete.

2. Ušteda goriva

Sljedeća stvar koju treba da znate je da ako ljeti koristite zimske gume, imaćete veću potrošnju goriva. 

Na vrućem asfaltu otpor kotrljanja zimske gume je znatno veći od otpora kotrljanja ljetnjeg ili all season pneumatika. To je zato što je mekša gumena smješa mnogo podložnija promjeni oblika, što dovodi do većeg otpora kotrljanja i rezultira povećanom potrošnjom goriva. Vjerovatno vam se ne bi dopalo da posjećujete benzinsku stanicu češće nego što je potrebno i na taj način znatno povećate troškove.

3. Uticaj na upravljanje i sigurnost

Ako tokom ljetnjeg perioda zimske gume ne zamijenite all season ili ljetnjim gumama, vaš automobil neće imati adekvatne mogućnosti upravljanja, što utiče na sigurnost tokom vožnje, posebno vožnje u krivinama. 

Zamislimo scenario gdje vozač mora da izvrši manevar u neplaniranim uslovima. Zimske gume na suvom putu  suviše su mekane. Upravljanje neće biti tako precizno kao što bi trebalo da bude u kritičnoj situaciji. Takođe se produžava dužina kočionog puta.  

Gledano iz dugoročne perspektive, zimske gume koje su tokom proljeća, ljeta i jeseni ostajale sve do sljedeće zime vjerovatno će biti istrošenih šara (zbog ranije navedene mekše strukture). Zimske gume sa nedovoljnom dubinom gazećeg sloja neće obezbijediti toliko prianjanja ili vuče na sniježnim i ledom pokrivenim površinama, što je odlučujući faktor kada se radi o bezbjednosti u vožnji. 

Uživajte u svakoj vožnji na siguran i kvalitetan način, zato ne oklijevajte da zamijenite svoj set guma. Za bitne odluke ne treba praviti kompromis. 

Izvor: Continental