Vijesti

05.07.2019.

Veliko priznanje za General Tire – prva ugradnja za BMW X5

Najnoviji BMW X5 će biti opremljen General Tire Grabber AT3 gumama, koje će pružiti snažno prianjanje i sigurno upravljanje na putu. Grabber AT3 za sve terene je preporučen u veličini 275/45 R20 110V KSL na najnovijem X modelu

Veliko priznanje za General Tire – prva ugradnja za BMW X5

BMW X5 je pionir kada su u pitanju terenska vozila koja kombinuju luksuz i performanse, tako da se mnogo očekuje od ovih guma: Grabber AT3 ima tri inovativne tehnologije iz General Tire koje omogućavaju robusne performanse i na terenu i van njega, poboljšanu akustičnu udobnost i povećanu kilometražu, pružajući istovremeno maksimalno prianjanje na kamenitom, pjeskovitom, kao i močvarnom terenu.

"Za General Tire ovo priznanje, od strane jednog od vodećih evropskih proizvođača 4x4 vozila, predstavlja poseban pečat kvaliteta", kaže Matthias Bartz, generalni direktor za razvoj guma za regiju EMEA. „BMW uvijek postavlja visoke standarde kada su u pitanju pneumatici, kako u originalnoj opremi tako i u sektorima zamjene. General Tire gume imaju odobrenje za razvijanje brzine do 240 km/h, a kao all season guma, Grabber AT3 nosi oznaku M + S i simbol pahuljice koji označava sigurno upravljanje po sniježnim površinama.”

Tehnologije se sastoje od “TracGen”-a, koji uključuje otvoreni rameni dizajn, vučne grebene koje proizvođači nazivaju vučni džepovi i lamele raspoređene pod različitim uglovima kako bi se poboljšale karakteristike prianjanja.

“DuraGen” je gumena smjesa koja pruža odličnu otpornost na cijepanje i produžava vijek trajanja pri vožnji na neravnom terenu. Ova kombinacija karakteristika dizajna poboljšava svojstvo samočićenja gazećeg sloja, omogućava dobro prianjanje na šljunkovitom putu a veliki broj kanala omogućava dobro prianjanje u svakom pravcu.

I na kraju, “ComfortBalance” uspješno prevazilazi konfliktne interese između udobnosti vožnje na putu i ​​dobrog prianjanja na terenu. Balansirana geometrija bloka gazećeg sloja sa malom krutošću i posebno modifikovani raspored blokova u sredini gazećeg sloja smanjuju vibracije u gumi.