Vijesti

24.01.2019.

Uz General Tire, zimi možete bilo gdje

Prije nego što se zaputite u zimsku avanturu, General Tire upozorava sve vozače da provjere gdje su zimske gume obavezne. Zakoni koji se tiču upotrebe zimskih guma variraju od države do države, pa čak i od regije do regije, pa je jako važno da razumijete zakonsku regulativu i oznake na zidu gume prije nego što krenete na put. Ovo je posebno važno u jeku sezone skijanja.

Uz General Tire, zimi možete bilo gdje

Prije nego što se zaputite u zimsku avanturu, General Tire upozorava sve vozače da provjere gdje su zimske gume obavezne. Zakoni koji se tiču upotrebe zimskih guma variraju od države do države, pa čak i od regije do regije, pa je jako važno da razumijete zakonsku regulativu i oznake na zidu gume prije nego što krenete na put. Ovo je posebno važno u jeku sezone skijanja.

Sa velikom ponudom guma na tržištu, teško se snaći i razumjeti različite vrste i tipove pneumatika. Gume za sve terene (AT) i blato+snijeg (M+S) oznake mogu navesti neke da povjeruju da su njihove gume adekvatne za zimske uslove. Međutim, u zemljama sa obaveznim zimskim gumama, najčešće se traži alpska oznaka (planina sa sniježnom pahuljom), pa je preporučljivo da prije puta provjerite koje oznake su prihvatljive. Mnoge 4x4 gume na tržištu ne posjeduju ovu oznaku, zbog čega General Tire Grabber AT3 predstavlja vašeg savršenog saputnika za zimske avanture. Alpsku oznaku može pronaći kod svih Grabber AT3 guma, što nije uvijek slučaj i sa konkurentskim brendovima.

Šara na Grabber AT3 gumi dizajnirana je tako da odgovara upotrebi na off-road terenu, ali i na asfaltiranom putu. Takođe, ovaj ekspert za sve terene posjeduje velik broj robustnih blokova koji se kače za zemlju, što omogućava vozilu da se kreće naprijed, da se njime upravlja precizno, te osiguravaju kratak zaustavni put čak i na off-road terenu. Duboki žljebovi obezbjeđuju bolje držanje vozila na blatnjavim putevima ili klizavim travnjacima. Jaki rameni blokovi koji se protežu do zida gume sprječavaju njena oštećenja. Grabber AT3je takođe napravljena tako da omogućava visoku izdržljivost gaznog sloja pri vožnji na putu, te izvršava upravljačke i kočione komande precizno. General Tire proizvodi ovaj model u 62. dimenzije, što je izuzetno širok spektar proizvoda za felge od 15 do 20 inča u prečniku; ova guma je odobrena i za brzine do 210 km/h.

Savjeti za vožnju zimi

Prije nego što krenete:

  • Provjerite pohabanost guma i zamijenite ih ako je potrebno. Ljeti, zakonski minimum dubine šare je 1.6 mm, ali eksperti za bezbjednost iz General Tire-a preporučuju dubinu od minimum 3 mm za sigurnost u mokrim slovima. U zimskim uslovima, preporučuje se šara minimum 4mm dubine, a u nekim zemljama je i obavezna. Provjerite prije nego što krenete na put.
  • Provjerite pritisak u gumama prije bilo kojeg dužeg puta, ili svake dvije sedmice. U nekim slučajevima, pritisak u gumama se može podesiti niže tako da odgovara vožnji u off-road uslovima. Ne zaboravite da, kada idete na off-road avanturu, ponesete i pumpu kako biste mogli da podesite pritisak pri povratku na asfalt. Vožnja po asfaltiranim putevima sa jedva ispumpanim gumama može biti izuzetno opasna.
  • Provjerite ima li znakova neujednačenog habanja na gumama. Iako nije opasno samo po sebi, neujednačeno habanje može biti znak da postoji neki ozbiljniji problem. Možda postoji neki problem sa geometrijom trapa, ili u najgorem slučaju, može postojati problem sa istrošenim ili oštećenim komponentama sklopa upravljača i osovine.
  • Svaki put kada jednu od vaših guma zamijenite ili popravite, trebalo bi da se postavi novi ventil. Odgovoran vulkanizer će to uraditi, ali svakako je pametno da i sami provjerite prije nego što izađete iz servisa.
  • Ne zaboravite da uvijek prije polaska na put provjerite je li vam akumulator ispravan, svjetla očišćena i sijalice provjerene. Takođe se savjetuje da pred put po ekstremnijim zimskim uslovima uvijek spakujete nešto hrane, pića, baterijsku lampu i višak garderobe, tj. stvari koje vam mogu biti potrebne pri eventualnoj nepogodnoj situaciji.

Na putu:

  • Vidljivost je ključna. Održavajte vjetrobran i prozore čistim.
  • Smanjite brzinu na klizavim površinama i izbjegavajte naglo kočenje i ubrzavanje.
  • Povećajte rastojanje između vas i vozila ispred – po kiši, ledu i snijegu ostavite dovoljn prostora da se možete sigurno zaustaviti. Ostavite 10 puta više prostora nego što vam je inače potrebno za kočenje, posebno na autoputevima.
  • Koristite veću brzinu kako biste izbjegli proklizavanje pri penjanju po brdima.