Vijesti

02.02.2022.

Ukoliko imate univerzalne gume (all-season), možete na njima voziti tokom cijele godine, kako ljeti tako i zimi. U ovom tekstu se bavimo pitanjem za koga su univerzalne gume.

Univerzalne gume – prednosti
Bilo da je na proljeće ili jesen, za većinu vozača je sezonska zamjena guma možda dosadna obaveza, koja mora da se ponavlja svakih šest mjeseci. Međutim, to nije slučaj ukoliko imate univerzalne gume. Njihova glavna prednost je što ne morate da ih mijenjate sezonski i za mnoge vozače je ovo glavni razlog zbog koga se opredjeljuju za ove gume.

Ukoliko imate univerzalne gume (all-season), možete na njima voziti tokom cijele godine, kako ljeti tako i zimi. U ovom tekstu se bavimo pitanjem za koga su univerzalne gume.

Koje su još prednosti univerzalnih guma?
Univerzalne gume – alternativa zimskim i ljetnjim gumama
Univerzalne gume ili gume za sve sezone, opravdavaju svoje ime. Kombinuju ključne elemente ljetnjih i zimskih guma i odolijevaju različitim vremenskim uslovima. Specijalna šara gazećeg sloja kombinuje performanse različitih guma. Zbog toga, univerzalne gume obezbjeđuju pouzdano držanje po vrelom asfaltu i po kiši, kao i u umjerenim zimskim uslovima. Međutim, morate imati na umu da univerzalne gume uvijek predstavljaju neku vrstu kompromisa. Jedino sezonske gume mogu obezbijediti najbolje performanse za određeno doba godine.

Savjeti:
Univerzalne gume ne mogu parirati performansama isključivo zimskih ili ljetnjih guma. Kao vozač, morate prihvatiti neki kompromis. Zapitajte se sljedeće: Koja je vaša godišnja kilometraža? Koliko su oštri zimski uslovi u oblasti gdje živite i kuda se krećete?
Univerzalne ili zimske gume – za koje da se odlučite
Na pitanje da li su univerzalne gume dobra investicija, nema jednostavnog odgovora. Dva faktora su odlučujuća. Prvi faktor se tiče toga koliko kilometara pređete godišnje. Ukoliko godišnje prelazite manji broj kilometara, univerzalne gume bi za vas bile isplativa alternativa. Logično je da, što više kilometara prelazite, habanje je veće. Kako se univerzalne gume troše brže od sezonskih guma, veća kilometraža znači da ćete morati da kupite nove nakon par godina. Ukoliko je kilometraža vašeg vozila niža, onda ste pogodan kandidat za univerzalne gume. Ali samo to nije dovoljno. Morate uzeti u obzir još dva ključna pitanja: vremenske uslove u regionu u kom živite, naročito zimi. U regionima gdje pada dosta snijega, prelazak na zimske gume je razuman potez. Činjenica da su univerzalne gume kompromis između zimskih i ljetnjih guma je naročito primjetno na ledu i snijegu. Gazeći sloj ovih guma ima manje lamela u poređenju sa zimskim gumama. Ovo može da znači da su sa početkom ekstremnih zimskih uslova, univerzalne gume na krajnjoj granici svojih mogućnosti. Uprkos tome, ove gume su zakonski dozvoljene zimi i svakako su neuporedivo bolje od bilo koje ljetnje gume tokom zime.

Univerzalne gume, kao i zimske gume, imaju oznaku M+S.

https://www.uniroyal-tyres.com/car/tyre-guide/tyre-knowledge/all-weather-tyres