Vijesti

14.06.2020.

TOYO

TOYO kompanija je osnovana1945. godine u Japanu, a kasnije se širila na evropsko i američko tržište. Osnovni principi kojima se TOYO vodi pri proizvodnji svake gume pojedinačno su inovacija, kvalitet i vrhunske performanse.
Bilo da ste ljubitelj klasičnih vožnji ili volite planinske staze pa imate terensko vozilo, sa TOYO gumama ćete napraviti pametan izbor kada je u pitanju odnos cijene i kvaliteta. Osim toga, komercijalna vozila širom svijeta se već godinama oslanjaju na sigurnost koju im pruža ovaj brend.

TOYO

O Toyo gumama

U januaru 2019. godine kompanija je promijenila ime u Toyo Tire Corporation, pokazujući na taj način da se biznis vremenom razvio. Jedan je od vodećih svjetskih proizvođača guma sa filijalama u preko 120 zemalja širom svijeta. Poslovne aktivnosti grupe se baziraju na dvije osnovne stvari: gume i automobilsku tehnologiju. 2005. godine, Toyo Tire Europe GmbH je osnovan kao evropsko sjedište grupe. Svojim prisustvom u Evropi sada već 30 godina, nova poslovna struktura je omogućila razvoj jače, koordinisane prodaje i marketinške strategije u ovom regionu, ali i povećane sinergije sa matičnom kompanijom u Japanu. Bogat spektar proizvoda uključuje ljetnje i zimske gume, 4x4 i SUV gume, kao i gume za kombije i manje kamione.


EU tire label

Kako bi obezbijedila standardizovane informacije o potrošnji goriva, prianjanju na mokru podlogu i vanjskoj buci prilikom vožnje, Evropska Unija je predstavila obaveznu etiketu za sve nove gume. Od novembra 2012. godine sve relevantne nove gume (DOT 2712 ili novije) koje se prodaju u Evropi moraju imati ovu etiketu. Ova regulativa ima za cilj povećanje sigurnosti i ekološke efikasnosti drumskog transporta promovisanjem sigurnih i ekonomičnih guma koje su manje bučne. Namjena etikete je da krajnjem korisniku pruži važne informacije koje će mu pomoći pri odabiru novih guma.


Karakteristike guma

  • Smanjen uticaj na okolinu

Otpor pri kretanju / Potrošnja goriva (A-G)

Otpor pri kretanju direktno utiče na potrošnju goriva kao i na okolinu. Pri manjem otporu, guma rasipa manje energije, a samim tim i troši manje goriva. Na ovaj način se smanjuje i emisija ugljen-dioksida (ocjena D nije dodjeljivana).

  • Poboljšana sigurnost

Performanse prianjanja na mokru podlogu (A-G)

Gume sa odličnim prianjanjem na mokre podloge imaju kraći trag kočenja na mokrim putevima. Kapacitet prianjanja na mokrim podlogama se takođe izražava u ocjenama od A do G, pri čemu ocjena A označava najvisočije performanse prianjanja na mokrim podlogama, dok se G odnosi na najniže performanse (ocjene D i G nijesu dodjeljivane).

  • Tehnologija i performanse

Toyo Tires je bio pionir razvoja guma za putnička vozila i sportskih guma izuzetno visokih performansi. Upotreba napredne polimer tehnologije je igrala važnu ulogu, ali ono što je najviše dopinijelo razvoju je virtuelni sistem za testiranje. 

T-Mode je posljednji vid tehnologije u Toyo Tires-u, koji koristi kompjutersku simulaciju za virtuelno testiranje guma na vozilima pri različitim uslovima vožnje. Na ovaj način se može testirati habanje gazišta pneumatika, stvaranje buke i niz drugih faktora. Dobijeni podaci se koriste za optimizaciju dizajna guma i poboljšanje performansi.

Dakle, Toyo Tires koristi “T-mode”, dizajnerski alat sa inovativnom IT tehnologijom, za razvoj guma. Praktično svako stanje vožnje, svaka površina i svaka varijabla dinamike i snage vozila može biti simulisana savršeno i sastavljena na računaru. Na ovaj način razni parametri razvoja gume, prianjanje, skretanje, otpornost na habanje i stvaranje buke, mogu biti optimalno podešeni i međusobno prilagođeni. Zahvaljujući “T-mode” mogu proizvesti idealnu gumu sigurnu na putu, bez obzira na snagu vozila.

  • Visoke performanse

Od osnivanja kompanije 1945. godine vrše se istraživanja i proizvodnja ne samo u oblasti guma, već i u automobilskoj industriji i hemijskim i industrijskim proizvodima. Kroz ovaj raznolik opseg poslovanja, glavna strast Toyo kompanije su gume visokih performansi. U Toyo Tires samo najbolje smatraju dovoljno dobrim. 

Toyo gume prolaze bezbroj testova i kilometara na trkačkim stazama. Iskustva sa brojnih motosport događaja, od Nürburgring 24 hours do Dakar Rally, pretvara se u budući razvoj guma visokih performansi. Na ovaj način koriste razvoj i inovacije u tehnologiji da stvore proizvod koji može da odgovori visokim zahtjevima premium brenda. 

 

Izvor: TOYO