Vijesti

31.07.2020.

T-Mode (Inteligentna platforma za razvoj guma)

Korporacija Toyo Tires (sjedište u Japanu) najavljuje da su njihove konvencionalne tehnologije dizajniranja automobilskih guma koje spajaju inženjering uz pomoću kompjutera i vještačku inteligenciju evoluirale i da je kreiran novi sistem procesa razvoja guma „T-MODE“.

T-Mode (Inteligentna platforma za razvoj guma)

Dizajn guma vođen simulacijom

Toyo Tire je iskombinovao dvije tehnologije simulacije koristeći se informatičkim mogućnostima.

„Simulacija guma“ koja stvara pokrete gume kao prilikom normalnog korišćenja i na taj način se vrši predviđanje performansa i analize strukture gume.

„Simulacija vožnje“ koja stvara različite informacije o modelu automobila, broju putnika, teretu, obrascima vožnje i ostalom, kako bi se ispitao uticaj na gume tokom kretanja automobila.

Na ovim principima je 2000. godine počela sa primjenom „T-mode“ tehnologija razvoja guma. Od tada, kompanija je u kontinuitetu radila na razvoju idealnih guma, maksimalno koristeći ovu tehnologiju.

 

Od starog do novog  „T-mode“-a

Kao jedini dio automobila koji je u kontaktu sa putem, gume igraju veliku ulogu u ispunjavanju različitih zahtjeva koji definišu performanse automobila. Kako je konkurencija u tehnološkom napretku postala dominantna u ovoj industriji , gume moraju brzo da postignu jasne izmjene u svojim performansama i funkcionalnosti kako bi pratile „evoluciju mobilnosti“. Visoka preciznost i brzina prilikom dizajniranja guma biće ključ u budućnosti. Toyo Tire je prvenstveno iskoristio prednosti AI tehnologije (vještačka inteligencija) prilikom podrške dizajnu za konvencionalni T-mode, a potom je sistem evoluirao ka naprednijim procesima razvoja guma sa novim „T-MODE“.

*SPDM: Skraćenica za proces simulacije i upravljanja podacima.

 

Revolucija procesa razvoja guma od strane SPDM-a

U procesu razvoja guma unose se različiti faktori koji utiču na dizajn i uslove korišćenja i ponavljaju se ciklusi „dizajniranja, simulacije, prototipiranja i procjene“ kako bi se optimizovale željene performanse. Da bi se ubrzao razvoj proizvoda bile su potrebne dodatne nadogradnje kapaciteta za simulaciju i povezivanje sa dizajnom visoke preciznosti. SPDM je uveo pravu revoluciju u proces razvoja Toyo Tire-a.

1. Jedinstveno upravljanje raznim podacima i njihova upotreba kao zajedničkih sredstava .

Uobičajeno, podaci koje dizajneri dobijaju kroz simulacije obrađuju se kao podaci pojedinačnog dizajnera. Međutim, nova T-MODE platforma objedinjuje upravljanje različitim tipovima podataka kao zajedničkim sredstvima, omogućavajući razmjenu između dizajnera. Povezivanje ovih dizajnerskih podataka, kao i podataka simulacije i testnih podataka poboljšava vrijednost podataka i omogućava njihovgov razvoj kao podataka za detaljnije izučavanje. Podaci iz simulacija koje pokreću dizajneri automatski se čuvaju na zajedničkom serveru i doprinose smanjenju vremena testiranja i razvoja proizvoda korišćenjem u novoj analizi i procjeni kao resursu baze podataka.

2. Primjena AI i uspostavljanje metode rješavanja inverznih problema

Inovacije procesa se predviđaju do sada neviđenom brzinom zbog izgradnje i usvajanja SPDM-a. Standardno, sredstva za rješavanje uključuju prvo unošenje dizajnerskih specifikacija i pokretanje simulacije, a zatim dobijanje vrijednosti performansi iz rezultata. Ako vrijednosti performansi ne zadovoljavaju zahtjeve, dizajn se revidira, a simulacija ponavlja. Dobijanje podataka o dizajnu potrebnih za postizanje željenih performansi u osnovi je način unošenja potrebnih vrijednosti performansi i korišćenje specifikacija dizajna izvedenih upotrebom AI tehnologija.

 

Evolucija aerodinamične simulacije

U maju 2018. godine, Toyo Tires objavio je da je razvio sopstvenu „Mobiliti Aerodinamics“ (aerodinamička simulacija) tehnologiju koja će biti efikasna u dizajniranju „guma sa odličnim aerodinamičkim karakteristikama“ potrebnim za dodatno smanjenje potrošnje goriva i povećanje dometa električnih vozila.  Arodinamičke karakteristike su krakteristike vazdušnih sila (otpor vazduha) i strujanja vazduha na tijelo koje se kreće kroz vazduh.

Analiziramo i predviđamo aerodinamičke karakteristike guma i vozila u uslovima kortljanja guma koristeći nivo simulacije koji nema presedana u industriji. U kompaniji Toyo Tire koriste šare dizajnirane na gumama da povežu uslove njihovog korišćenja kada je vozilo u pokretu (prije svega opterećenje na gumama i brzinu vozila) sa uslovima specifičnim za različite oblike točkova i vozila, nakon razmatranja kako se oblik gume mijenja u tim uslovima.


Od 2018. godine Toyo Tire je pristupio novom sektoru i uspješno realizovao tehnologije predviđanja aerodinamičkih karakteristika cijelih karoserija vozila, uzimajući u obzir kontakt guma sa površinom, deformaciju i rotaciju. Štaviše, Toyo Tire će na kraju 2019. godine proširiti sektore aerodinamičke simulacije upravljanja koristeći novi T-MODE, zahvaljujući tehnologijama koje predviđaju i mogle bi da sugerišu dizajn guma koji poboljšavaju aerodinamičke karakteristike na cijelom vozilu.

 

*Napomena: Važnost aerodinamičkih karakteristika

Vučna sila je otpor kojem je vozilo podvrgnuto tokom svog kretanja. Smanjenje te sile može rezultirati poboljšanjem efikasnosti potrošnje goriva. Zbog očekivanja javnosti da će povećati ekološke performanse, proizvođači automobila teže razvijanju novog dizajna vozila koji rezultira boljim aerodinamičkim karakteristikama. Proizvođači električnih vozila takođe su suočeni sa izazovom proširenja opsega punjenja pa je poboljšanje aerodinamičkih karakteristika postalo značajan cilj i za njih. Toyo Tire će nastaviti da  podiže gume na više nivoe primjenjujući svoje „tehnologije dizajna za buduću mobilnost na putu“.


Mi vjerujemo Japanskim tehnologijama, a ako želite da se i sami uvjerite kompletnu ponudu guma brenda Toyo Tire možete pogledati ovdje 

Izvor: TOYO TIRES