Vijesti

14.06.2018.

SPREMNI ZA LJETO?

Možda nijeste znali, ali ljeto može imati negativne efekte na vaše vozilo i gume. Evo par stvari koje bi trebalo da znate prije nego što krenete na put.

SPREMNI ZA LJETO?

Opet je to vrijeme godine: sunce žari, temperature rastu i djeca kreću na raspust. Približava nam se ljeto, što znači da ćete vjerovatno dodati još koje putovanje na vaš već tijesan raspored vožnje. Je li vaše vozilo spremno za vrućine, dodatnu kilometražu i ekstra težinu prtljaga?

Možda nijeste znali, ali ljeto može imati negativne efekte na vaše vozilo i gume. Evo par stvari koje bi trebalo da znate prije nego što krenete na put.

SAVJETI ZA LJETNJU VOŽNJU

LJETO JE VRUĆE

Da, to ste već i znali - a vrućina je odgovorna za uništavanje velikog broja ljetnjih putovanja. Na sunčan ljetnji dan, površina asfalta može dostići izuzetno visoke temperature, što znači da u suštini vozite po vrhu pećnice.

Šta ovo znači za vaš automobil? Više stvari.

Prvo, morali biste osigurati da vaš sistem za rashlađivanje bude u top stanju. Ovo uključuje vaš hladnjak, pumpu za vodu, termostat i povezane kaiševe i crijeva. Obavezno napunite vaš hladnjak visokokvalitetnim antifrizom, pa čak i ljeti (antifriz ima višu tačku ključanja u odnosu na vodu), provjerite pumpu za vodu kod profesionalca, a kaiševe i crijeva provjerite vizualno. Ukoliko izgledaju suvo, napuklo ili olabavljeno, povedite auto kod mehaničara.

SEZONA MOŽE NAŠKODITI GUMAMA

Teži tereti, veće distance i visoke temperature tokom ljetnjih putovanja mogu imati negativne efekte na gume na vašem automobilu. Srećom, postoji par jednostavnih stvari koje možete provjeriti kako bi se uvjerili da ćete stići na svoju sunčanu destinaciju sigurno.

Prvo, uvjerite se da nema vidljivih tragova oštećenja na vašim gumama. To uključuje napukline ili “ćelava” mjesta, istrošeno gazište, pukotine ili mjehure.

Sljedeće, provjerite jesu li gume ispravno napumpane. Mjerite pritisak u gumama jednom mjesečno i uvijek prije dužih putovanja ili kada nosite veći teret u vozilu. Preporuke proizvođača vozila za pritisak u gumama možete pronaći na naljepnici na vozačevim vratima, ili u priručniku o vozilu. Zapamtite da pritisak u gumama treba provjeriti onda kada se gume ohlade, tj. 3 sata nakon kraće umjerene vožnje.

Na kraju, nemojte voziti prebrzo ili prenatrpavati automobile. Smanjenje brzine ili održavanje prtljaga pod kontrolom donijeće vam manju potrošnju goriva, ali i smanjeno opterećenje guma.

 

VOŽNJA MOŽE BITI OPASNA

Ljeti skoro svi provode više vremena van kuće, što znači veći volumen saobraćaja na putevima, ali veći broj različitih vozača i automobila nego što inače srijećete. Na primjer, mlađi i neiskusniji vozači su na odmoru, te se priključuju onim već postojećim. Više motocikala i RV-a je na putu tokom ljeta, kao i porodica koje idu na odmor, što sve dovodi do gužvi.

Više vozila i manje iskusnih vozača dovodi do više mogućnosti da upadnete u nevolje. Budite oprezni i usporite tokom ljetnjih mjeseci.
SREĆA PRATI SPREMNE

Dok pakujete gepek, zašto ne biste ubacili par dodatnih stvari koje bi mogle napraviti razliku između putovanja za pamćenje i mučenja za pamćenje?

Pred polazak, makar provjerite pritisak i stanje rezervne gume, da bi se uvjerili da će vas ista držati na putu ako zatreba. Takođe, spakujte ulje. Čak i dobro održavan motor može potrošiti dosta ulja tokom neprekidne vožnje. Boca tečnosti za hladnjak nije na odmet, takođe.

 

I to bi bilo to! Budite pripremljen vozač, i vaš ljetnji odmor može proći bez trzaja, uprkos vrućini i gužvama . Stavite naočari, spakujte kremu za sunčanje i pravac na put. I dobro se zabavite ove godine.

Izvor: Bridgestone.com

Nastavite svoj put izborom pravih guma za vaše vozilo.