Vijesti

Savjeti za vožnju tokom zime
Kako voziti po snijegu

21.12.2021.

Savjeti za vožnju tokom zime

Kako voziti po snijegu

Savjeti za vožnju tokom zime

Upravljajte vozilom polako i oprezno, i taj princip primjenjujte u svim situacijama – kada kočite, skrećete, ubrzavate i mijenjate brzine.

Lagano ubrzavajte, koristeći manji broj obrtaja i prebacite u veću brzinu što je brže moguće.
Održavajte veće rastojanje od vozila ispred vas (jer je na snijegu zaustavni put duži).
Ukoliko automobil počne da proklizava, ne paničite. Polako povratite kontrolu nad vozilom. Ne mičite ruke sa volana i ne gazite jako na kočnicu.
Upalite farove. Ukoliko vidljivost padne ispod 100 metara, upalite maglenke, ali čim se vidljivost poveća ugasite ih.
Zimski uslovi na putu stavljaju vozače pred mnoge izazove. Temperature ispod nule, loša vidljivost i klizav put povećavaju rizik od gubljenja kontrole nad vozilom i udesa.

Zato kada zima dodje, od suštinske je važnosti da preduzmete  određene mjere predostrožnosti. Evo i par korisnih savjeta za što bezbjedniju vožnju zimi.

Montirajte zimske gume
Prvo i najvažnije – montirajte zimske gume!!!!!!! Redovno provjeravajte dubinu šare gazećeg sloja i ukoliko je neophodno, zamijenite gume. U većini zemalja, donja granica dubine šare gazećeg sloja je 1,6 mm, ali stručnjaci za bezbjednost iz Continentala savjetuju da dubina šare bude najmanje 3mm da biste bili bezbjedni na mokrom putu, a 4mm za zimske gume. Redovno provjeravajte i pritisak u gumama, jer ispravan pritisak u gumama povoljno utiče na performanse upravljivosti  i potrošnju goriva.

Takođe, uzmite u razmatranje mogućnost montiranja zimskih guma na sve točkove, ili barem all-season/m+s guma. One imaju specijalan dizajn šare gazećeg sloja koji doprinosi boljoj trakciji na snijegu i ledu, a pored toga, ove gume su napravljene od specijalne smješe koja ostaje savitljiva i pri hladnim i mokrim uslovima na putu. 

Prije vožnje
Prije nego li krenete na putovanje, proučite put kojim ćete se kretati i odvojite dovoljno vremena da stignete do željene destinacije. Pogledajte vremensku prognozu i informišite se o stanju na putevima da biste izbjegli zastoje. Držite se glavnih puteva, jer je veća vjerovatnoća da su oni održavani i prohodni.

  • Prije nego li krenete, očistite snijeg sa prozora, retrovizora, farova i krova; vožnja automobila koji je pokriven snijegom je opasna a potencijalno predstavlja i prekršaj u saobraćaju.
  • Dodajte vodi za brisače jako sredstvo protiv smrzavanja, da biste spriječili zamrzavanje šoferšajbne. Takođe, vodite računa da šoferšajbnu potpuno odmaglite sa unutrašnje strane prije nego što krenete.
  • Ne zaboravite da napunite pun rezervoar goriva.
  • Neka vam pri ruci budu načare za sunce, koje će vas štititi od refleksije sunčevih zraka na snijegu. Takođe, vodite računa da vam je baterija mobilnog telefona puna.
  • U slučaju kvara, pripremite opremu za hitne slučajeve: lampu, dodatnu toplu odjeću, i sve to držite u gepeku, negdje na dohvatu ruke.
  • Vrlo je važno da kod sebe imate i prsluk, trougao i prvu pomoć.
  • Kada sjednete za volan, vodite računa da na sebi imate suvu, udobnu obuću. Pokušajte da izbjegnete unošenje snijega u automobil, jer će se stvoriti barice vode kada se otopi i pedale će vam biti klizave.

 Kako voziti po putu prekrivenom snijegom i ledom...

Zlatno pravilo je, da sve što radite, radite polako – a to se odnosi na kočenje, upravljanje, ubrzavanje i mijenjanje brzina.

Lagano ubrzavajte, sa nižim brojem obrtaja i prebacite u veću brzinu što je brže moguće. Smanjite brzinu, obratite pažnju na moguće opasnosti na putu i ostavite dovoljno prostora i vremena da ukočite. Da biste izbjegli potencijalno proklizavanje, koristite drugu brzinu umjesto prve.
Održavajte veće rastojanje od vozila ispred vas, naročito u uslovima kiše, snijega i leda na putu; održavajte rastojanje nekoliko puta veće od uobičajenog.
Kada počnete da se penjete uzbrdo, ostavite dosta rastojanja od vozila ispred vas da ne biste morali da mijenjate brzine.
Kada se krećete nizbrdo, koristite nižu brzinu i izbjegavajte kočnicu osim ukoliko je zaista neophodno.

Da ponovimo, neophodno je da održavate poveće rastojanje od vozila ispred vas.

  • Ukoliko morate da kočite, prebacite u manju brzinu i koristite motorno kočenje.
  • Ako je ipak neophodno da stisnete kočnicu, uradite to polako i veoma oprezno.
  • Kada se približavate krivini, počnite da kočite prije nego što počnete da okrećete volan da biste ušli u krivinu.
  • Ukoliko počnete da proklizavate i gubite kontrolu nad vozilom, najbitnije je da ne paničite i da pokušate da ostanete smireni; najbolje bi bilo da sklonite nogu sa kočnice i usmjerite točkove u pravcu u kojem želite da idete.
  • Ukoliko vaše vozilo počne da proklizava, ne paničite.
  • Ukoliko zadnji dio vozila klizi ulijevo, vi volan motajte udesno i obrnuto.
  • Najvažnije je da ruke ne skidate sa volana i ne dirate kočnicu.
  • Ukoliko vozite u uslovima obilnih sniježnih padavina, upalite farove, ne oslanjajte se samo na poziciona svijetla.
  • A ako vidljivost padne na ispod 100m, upalite maglenke i ne zaboravite da ih ugasite čim se vidljivost poboljša.