Vijesti

19.01.2021.

SAVJETI ZA VAŠU SLJEDEĆU ZIMSKU AVANTURU

Zima je stigla u punoj snazi ​​širom zemlje, a uprkos svim okolnostima svi se trudimo da doživimo što više avantura. I premda sniježne padavine stvaraju neke od najljepših pejzaža, s njima dolaze i opasni uslovi koji zimsku zemlju čuda lako mogu pretvoriti u noćnu moru. Dakle, prije nego što se spakujete i krenete prema vašim kotama, pročitajte nekoliko osnovnih savjeta koje nam daju stručnjaci iz General Tire-a.

SAVJETI ZA VAŠU SLJEDEĆU ZIMSKU AVANTURU

Obavezne su odgovarajuće gume

Ovo je pravilo # 0. Vaše ljetne gume se ne mogu boriti s nepovoljnim zimskim uslovima. Čak ni univerzalne gume s manjim gazštem nijesu rješenje kada su prisutni snijeg i led. Ako često putujete zimi, potražite ove dvije ocjene guma: M + S ili simbol pahuljice. Oboje su ispunili minimalne standarde za performanse u zimskim uslovima i omogućavaju vam da prođete bez lanaca u umjerenijim situacijama. Grabber X3 je M + S, a Grabber A / T X pahuljica. A / T X su ojačane sa dodatnim “klinovima”, pružajući dodatnu vuču onima koji povremeno nailaze na sniježne uslove na putu.

 

Idete solo? Obavijestite nekoga o svojoj ruti

To važi za bilo koje godišnje doba, i bez obzira radi li se o vašoj najboljoj prijateljici ili svekrvi, neko bi trebao da bude upućen o vašoj planiranoj ruti putovanja. Situacija se može brzo promijeniti tokom zimskog vremena, a ako se i dogodi nešto nepredviđeno, važno je da je neko upoznat sa vašim planom putovanja. Navođenje dana i različitih lokacija vašeg putovanja može drastično smanjiti vrijeme potrebno da bi vas (ukoliko zatreba) locirali.

 

Provjerite vremensku prognozu

Ponekad se u nekoliko sati sve izmijeni. Ako ste obaviješteni kada će se dogoditi oluja, možete izbjeći najgore uslove podešavanjem vremena putovanja. Odsjeci za patrole i tranzitne puteve postali su vrlo aktivni na društvenim mrežama posljednjih godina - pomažući putnicima da sigurno putuju uz ažurirane podatke o stanju na putevima. Na taj način možete odrediti vijeme polaska, da li ćete krenuti prije nego što budu nepovoljni uslovi ili ćete sačekati da oluja prođe i da čistači očiste put.

 

Ponesite lance – I naučite kako se koriste

To se odnosi na sve - čak i na one sa terenskim vozilima koja imaju punu opremu. Kada su vremenski uslovi loši, mogu biti postavljena ograničenja da sva vozila moraju imati lance - bez izuzetaka.

Provjerite odgovaraju li vaši lanci tačnoj dimenziji guma. Jednako je važno znati kako ih postaviti i na koje gume (BRZI SAVJET: Vozila s prednjim pogonom - lanci naprijed. Pogon na zadnjim točkovima: lanci nazad). Najgore je učiti kada su vam najpotrebniji, zato provedite nekoliko minuta kod kuće upoznajući se s postavljanjem i skidanjem lanaca prije nego što se odvažite.

 

Osnove za hitne slučajeve

Nosite barem nekoliko proteinskih pločica i 4 litra vode po osobi u vozilu. Uvijek nosite dodatne pokrivače i dodatnu odjeću u vozilu - uključujući jedan vodootporni odjevni predmet. Rukavice i dodatne čarape su neophodne. Ako to prostor dopušta, uzmite i grijač koji radi na baterije (ili plin)  tako da se ne oslanjate samo na grijač svog vozila. Kablove za paljenje vozila i konop za vuču sjajno je imati u vozilu tokom cijele godine.

Ovo je samo nekoliko ključnih prijedloga iz dugogodišnjeg iskustva u vožnji tokom zime, ali najvažnije je znati vlastite granice prije nego što se odvažite. Razumijevanje mogućnosti vaših guma, vašeg vozila i vlastitih vozačkih vještina je najbolji način da izbjegnete problem i budete sigurni tokom zimskih putovanja. Budite bezbjedni i zabavite se napolju!

 

Kompletnu ponudu guma možete pronaći ovdje.

 

Izvor: General Tire