Vijesti

08.03.2018.

SAVJETI ZA EKONOMIČNU POTROŠNJU GORIVA

Nažalost, ne možemo kontrolisati cijene goriva, ali postoje načini da se poveća efikasnost pri njegovoj potrošnji, tj. da se pun rezervoar uvijek iskoristi do maksimuma. Pridržavajte se ovih savjeta kako biste ostvarili veću kilometražu, a time i uštedu novca.

SAVJETI ZA EKONOMIČNU POTROŠNJU GORIVA

BRINITE O SVOM VOZILU


Radite redovan servis vašeg automobila kako biste bili sigurni da ćete imati najekonomičniju potrošnju goriva. Određeni problemi na vozilu mogu dovesti do smanjenja ekonomičnosti potrošnje goriva i zato bi ih na vrijeme trebalo prepoznati i srediti. Zamjena neispravnog lambda senzora, na primjer, može poboljšati potrošnju i do 40%!


Time što ćete održavati gume ispravno napumpanim takođe pomažete u očuvanju goriva i novca.
Pređena kilometraža se može smanjiti do 0,3% za svako smanjenje pritiska od jedog bara u sve četiri gume аkо nisu propisno napumpane.


Svakog mjeseca provjerite da li sve gume (čak i vaše rezervne) zadovoljavaju preporučeni pritisak naveden u uputstvu od strane proizvođača. Ne zaboravite da provjerite pritisak kada su gume hladne, tj. kada je vozilo bilo parkirano najmanje tri sata ili je voženo manje od 2 kilometra pri umjerenoj brzini.


Održavanje ispravne geometrije trapa takođe poboljšava pređenu kilometražu i na taj način omogućava ravnomjerno trošenje guma, produžavajući im životni vijek. Gume koje su nisu u ravni mogu čak za 10% smanjiti efikasnost potrošnje goriva.

unt

VOZITE PAŽLJIVO


Usporite, jer svako vozilo postiže optimalnu potrošnju goriva pri različitim brzinama, ali obično se gorivo počinje trošiti u većoj mjeri pri brzinama iznad 80 km/h.

Kočite manje. Svaki put kada pritisnemo kočnice, mi u suštini trošimo ubrzanje koje smo već stekli.
Kada na vrijeme vidimo potrebu da zaustavimo vozilo, time sto ćemo prvo usporiti malo prije nego što se zaustavimo u potpunosti, možemo iskoristiti inerciju vozila pri zaustavljanju.

Iako mnogi faktori utiču na potrošnju kada je vrijeme toplije, veliki doprinos potrošnji daju rad klime u vozilu i otvoreni prozori. Da biste izbalansirali spomenuto (i da bi vašim saputnicima bilo ugodno) preporučljivo je da spustite prozore pri malim brzinama da bi se vozilo rashladilo, a da palite klimu za vrijeme putovanja pri većim brzinama.

 

Izvor: Bridgestone