Vijesti

01.12.2020.

Savjeti o pravilnom održavanju guma

Održavanje guma i sigurnost na putu.

Savjeti o pravilnom održavanju guma

Pritisak vazduha


Pritisak vazduha u gumama jedan je od najvažnijih faktora brige o njima.  Vrijednost pritiska vazduha utisnuta na bočnu stranu gume je maksimalni radni pritisak koji određuje proizvođač guma. 

Uvijek treba pratiti vrijednosti pritiska u gumama koje preporučuje proizvođač vozila. Ove informacije mogu se naći u korisničkom priručniku, a često i na naljepnici koja se nalazi na vratima vozila, u otvoru za gorivo ili ladici.

Savjeti

• Preporučujemo provjeru pritiska vazduha jednom mjesečno i prije dužih putovanja.

• Uvijek provjeravajte pritisak kada su gume "hladne". Najbolje je ujutru.

• Ne zaboravite da provjerite pritisak u rezervnoj gumi.

• Zamijenite ventile kada kupujete nove gume.

• Kupite kvalitetne poklopce za ventile, koji mogu zadržati pritisak u gumama, ako jezgro ventila iz bilo kojeg razloga otkaže.

• Kupite dobar manometar. Javni mjerači na benzinskoj stanici previse se koriste i nepouzdani su.


Rotacija
 

Redovna rotacija produžava životni vijek vašim gumama, dugoročno štedeći vrijeme i novac.  To osigurava da se sve gume ravnomjerno troše i traju duže. Ako nijedan period nije naveden u priručniku proizvođača vozila, gume treba rotirati svakih 10.000 – 20.000 pređenih kilometara.


Reglaža


Reglaža (poravnanje) se generalno odnosi na podešavanje geometrije prednjeg i zadnjeg trapa vozila. Pravilna reglaža osigurava pravilno upravljanje vozilom i doprinosi produženju vijeka trajanja i performansi vaših guma. Neophodno je uraditi reglažu zbog svakodnevnih udara, prelaska preko rupa, željezničkih prelaza ili zbog saobraćajnih nezgoda.  Trebali biste uraditi reglažu ako:


Znate da ste prešli preko nečega što bi uticalo na trap.

Primijetite kako se rameni blokovi guma brzo troše.


Balansiranje


Balansiranje guma je postupak kojim se uravnotežuje masa točka na različitim stranama osovine dodavanjem olovnih tegova na felnu. Točak nije u ravnoteži kada je jedno područje teže ili lakše od ostatka. To može prouzrokovati nepravilno trošenje gazećeg sloja gume i vibracije, ali i povećati opterećenje prednjeg trapa.

Balansiranje bi trebalo izvršiti svaki put kada se zamijene gume. Naravno, kod prvih znakova vibracija ili nepravilnog trošenja gazećeg sloja, vozilo treba detaljno provjeriti radi balansiranja i reglaže točkova, kao i istrošenih ili slomljenih mehaničkih dijelova. U našem servisu montažu i balansiranje dobijate gratis pri kupovini guma.


Vibracija


Vibracija u vožnji ukazuje na problem na koji treba obratiti pažnju. Trebalo bi odmah provjeriti gume i sistem upravljanja, kako bi se utvrdio mogući uzrok vibracija. Ako se vibracije ne otklone, moglo bi doći do prekomjernog trošenja guma, što je opasno po sigurnost na putu.

Indikatori gazećeg sloja


Zimske gume imaju indikatore potrošenosti gazećeg sloja na 4 mm preostalog profila, a ljetnje gume na 1,6 mm.  Kada se gazeći sloj istroši do  indikatora potrošenosti gazećeg sloja na bilo kom dijelu vaše gume, guma je istrošena i trebala bi biti zamijenjena. Naš tim servisera će vam izaći u susret ukoliko želite da provjerite istrošenost guma. 
Navike vozača

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da produžite vijek trajanja guma:

• Ne vozite brzo. Pri vožnji velikim brzinama stvara se prekomjerna toplota. Ova toplota  uzrokuje veće habanje guma i smanjuje njihov životni vijek.

• Izbjegavajte brza skretanja u krivinama, ali i brzi start i naglo kočenje.

• Ne vozite se uz ivicu puta, i budite pažljivi pri izbjegavanju ivičnjaka.


Životni vijek guma


Sljedeća preporuka odnosi se na gume za putnička vozila i lake kamione.


Gume se sastoje od različitih vrsta materijala i gumenih smjesa koje imaju svojstva bitna za pravilan rad same gume. Ova svojstva komponenti evoluiraju s vremenom. Životni vijek guma zavisi od velikog broja faktora, kao što su: vrijeme, uslovi skladištenja i uslovi upotrebe (opterećenje, brzina, pritisak vazduha, održavanje itd.). Zbog svega navedenog nije jednostavno predvidjeti vijek trajanja guma.

Zato se uz redovne preglede i održavanje pritiska vazduha u vrijednostima propisanim od strane potrošača, preporučuje da se gume za putnička vozila i gume za laka teretna vozila, uključujući rezervne gume - redovno pregledavaju od strane kvalifikovanog stručnjaka za gume, kao što je prodavac  guma. 

Vozačima se preporučuje da budu svjesni ne samo vizuelnog stanja guma i pritiska vazduha u njima, već i promjene dinamičkih performansi, kao što su povećani gubici vazduha, buka ili vibracije, što bi moglo biti pokazatelj da gume treba ukloniti iz upotrebe kako bi se spriječio kvar guma.

Nemoguće je predvidjeti kada gume treba zamijeniti samo na osnovu njihove kalendarske starosti. Međutim, što je guma starija, to je veća šansa da će se trebati zamijeniti.

Iako će većina guma trebati zamjenu prije nego što napune 10 godina, preporučuje se da se sve gume u upotrebi od 10 godina ili više od datuma proizvodnje, uključujući rezervne gume, zamijene novim gumama kao jednostavna mjera predostrožnosti, čak i ako se čini da su takve gume ispravne i nisu dostigle zakonsku granicu habanja.

Za gume koje su se nalazile na vozilu s originalnom opremom (tj. kupci su ih dobili sa novim vozilom), slijedite preporuke proizvođača za zamjenu guma, kada su navedene (ali ne duže od 10 godina).

Datum proizvodnje gume nalazi se na bočnoj strani svake gume – DOT.  Na primjer, DOT broj "2204" označava gumu izrađenu u 22. sedmici (maju) 2004. godine.


Kupovina dvije nove gume


Za najbolje performanse vozila, preporučuje se istovremeno zamjena svih guma identične vrste i dimenzija.

Nove gume na zadnjoj osovini pružaju bolju upravljivost, prianjanje na mokrom i izbacivanje vode, čime pomažu u stabilnosti upravljanja na mokrim površinama. Nove gume na prednjoj osovini mogu poboljšati kočenje na mokrom putu i skratiti zaustavni put. Ako se mijenjaju samo dvije gume, UNIROYAL® generalno preporučuje da se postave na zadnju osovinu u odsustvu preporuka stručnjaka za gume ili želje potrošača da to bude suprotno.

Zamjena jedne gume  na vozilu može negativno uticati na sisteme kočenja, na držanje vozila na putu, na pokazivač brzine, na prenos snage i ujednačenost trošenja guma. Ako je zamjena pojedinačne gume neizbježna, preporučuje se da se pojedinačna nova guma upari sa gumom najdubljeg gazećeg sloja na vozilu (uključujući rezervnu standardne veličine) i da se obje stave u par,u skladu s preporukama iz prethodnog odjeljka teksta.

 

Našu ponudu možete pronaći ovdje.


Izvor:Uniroyal