Vijesti

03.07.2020.

Prosječan vijek trajanja guma

Koliko dugo bi gume trebalo da traju? Kako mogu da produžimi vijek trajanja gumama? I kada da kupim nove gume? Ovo su pitanja sa kojima se vozači konstantno suočavaju. Za sigurnost i uživanje u vožnji, čak i po kiši, potpuno nove gume su nešto što morate imati. Srećom, održavanje guma u dobroj formi nije uopšte teško. Pročitajte nešto više o važnim savjetima i trikovima.

Prosječan vijek trajanja guma

Pravilo palca: Koliko dugo bi gume trebalo da traju?
Ne postoji pisano pravilo koliko dugo bi gume trebalo da traju. Jedini izuzetak su gume za prikolice koje imaju posebnu dozvolu za maksimalnu brzinu od 96km/h i ne smiju biti starije od 6 godina. U svim ostalim slučajevima, na vozaču je da odluči kada su gume premašile svoj vijek trajanja. Ipak, propisi o drumskom saobraćaju jasno definišu da automobil sa svom opremom mora biti uvijek servisiran. To naravno uključuje i gume.

Postoji nekoliko kriterijuma koji će vam pomoći da odlučite da li možete nastaviti da koristite vaše gume i kada ih treba zamijeniti. Korisnici se najčešće vode sljedećim pravilom: vozite sa četiri slične gume, od kojih svaka ima dubinu šara od najmanje 3mm za ljetnje gume ili 4mm za zimske, i nisu starije od 10 godina.

Ako ovo imate na umu, bićete sigurni. Istovremeno, imaćete dovoljno vremena da pazite na zamjenu guma kada im se približi kraj.

 

Dobro je znati: Životni vijek guma
Starost guma mnogo govori o njihovoj korisnosti na putu. Povrh svega, to nema veze sa n pređenim kilometrima i pohabanošću: tokom godina, gumena masa će postati krtija, putanja kočenja će postati duža i vuča koja je odgovorna za bolje performanse na klizavim površinama će se takođe pogoršati. Međutim, adekvatno prianjanje i vuča su od ključnog značaja, posebno kada se vozite po snijegu tokom zime ili po mokrom putu.

Istraživanja su pokazala, na primjer, da ljetnje gume postaju manje sigurne tokom godina  uprkos tome što sve testirane gume imaju gazište dubine najmanje 5mm. Međutim, ovo umanjuje kvalitet performansi kočenja. Ovo se javlja prvenstveno u mokrim uslovima i sa aquaplaning-om, ali takođe i performanse na suvom putu su izmijenjene. Sljedeći aspekt se tiče tehničkih poboljšanja. Što je guma starija, to je manje uskljađena sa naprednim sigurnosnim standardima.

Iako zapravo ne postoje zakonski propisi koliko stara guma može biti, postoje razumni indikatori koji služe kao smjernice. Ono što treba da znate: možete sami odrediti starost gume, koristeći jedan od kodova ugraviranih na gumi. Sada ćemo govoriti o starosti gume kada bi trebalo da je zamijenite. 

Starost guma: Stari DOT broj
Ako pronađete 3 cifre i mali trougao na bočnoj strani gume, prve dvije cifre označavaju kalendarsku nedjelju, a zadnja cifra godinu u periodu od 1990. do 1999. godine. Ukoliko nema trougla, onda je guma najkasnije iz 1980. godine, i kada ste u mogućnosti valjalo bi da kupite nove gume.

 

Habanje guma: šta mogu da uradim po tom pitanju?
Osim starosti, postoji još mnogo drugih faktora koji mogu uticati na vijek trajanja guma. Jedan od faktora, na primjer, uključuje kamenčiće, vremenske prilike, sudare sa objektima ili nepravilno podešen trap vozila. Kao vlasnik vozila, postoje neke stvari koje možete da uradite kako biste osigurali da vaše gume imaju dug vijek trajanja. Redovno provjeravajte površinski sloj i bočne strane svojih guma.

Možete, na primjer, testirati poravnanje točkova sami tako što ćete maći ruke sa volana dok vozite brzinom od oko 50 do 80km/h na putu koji je što ravniji i ima malo saobraćaja: ako vozilo skreće u jednu stranu, pođite u servis da vam podese što je neophodno.

Ukoliko su gume loše izbalansirane, imaju pretjerano nizak pritisak ili su amortizeri dotrajali, možete da primijenite odgovarajuće mjere da prijavite ove probleme. Na taj način ćete produžiti vijek trajanja guma i izbjeći njihovu ranu zamjenu.


Pravilno skladištenje: Kako da odlažete vaše gume?
Čak i samo skladištenje guma može uticati na vijek njihovog trajanja Kako bi spriječili prerano starenje guma, pobrinite se da su zaštićene od UV zračenja.  Ukoliko je moguće, odložite ih na hladno, suvo i mračno mjesto.

Važna napomena: ne odlažite gume na isto mjesto kao opremu koja sadrži ozon (na primjer, električni generatori ili motori koji se koriste u kompresorima) zbog toga što je ozon štetan za gumenu komponentu. Ukoliko vam nije dostupno nijedno adekvatno skladište, možete ih odložiti i u garažu ili u našem hotelu za gume. 

Izvor: Uniroyal