Vijesti

01.03.2020.

PROMJENA DIMENZIJE GUMA: Mogu li promijeniti dimenzije guma na svom vozilu?

Ukoliko razmišljate o tome da promijenite dimenzije svojih guma, prije nego što to učinite treba da znate da promjena dimenzije guma znači mnogo više od promjene izgleda vašeg vozila. Ugradnja većih točkova i guma, poznata i pod nazivom "plus-sizing", može uticati na tačnost brzinomjera i brojača kilometara, odziv upravljača i još mnogo toga. Ako se pogrešno izvrši, promjena dimenzije guma može da se odrazi na sigurnost tokom vožnje. S druge strane, ako se pravilno izvrši zamjena, odabir većih dimenzija guma može biti od koristi, pa čak i poboljšati performanse vašeg vozila.

PROMJENA DIMENZIJE GUMA: Mogu li promijeniti dimenzije guma na svom vozilu?

Veća guma

Ako želite da svoje gume zamijenite većim, savjetujemo da uzmite u obzir veličinu točka, zazora i nekoliko drugih faktora. Povećavanje veličine gume može pomoći u popunjavanju praznog prostora do blatobrana, povećanju razmaka u odnosu na tlo pa čak i pružanju osjećaja laganije vožnje. Iako uvijek postoje odstupanja od pravila, većini putničkih automobila nedostaje potreban razmak između blatobrana i komponenti koje povezuju točkove (spone, amortizeri i slično) da bi se mogla postaviti veća guma. S druge strane, većina kamiona, SUV i crossover vozila imaju odgovarajući razmak koji im omogućava upotrebu većih dimenzija guma.

Prije nego što donesete odluku u vezi zamjene guma na ovaj način, trebalo bi da znate da će to smanjiti obrtni momenat za svaki centimetar koliko je nova guma veća u odnosu na propisane dimenzije. Veće gume mogu imati negativan uticaj i na silu kočenja, a i vožnja može biti neudobnija.

 

Šira guma

Vozila zapravo mogu imati koristi od postavljanja širih guma. Upotreba šire gume uz zadržavanje  istog ukupnog prečnika točka poznata je i kao „plus-zero“ dimenzija. Ovakva zamjena rezultira širom kontaktnom površinom koja omogućava bolje bočno prijanjanje, bolje performance prilikom kočenja, smanjenje mogućnosti prevrtanja vozila u krivinama  i daje poboljšani, kozmetički izgled niskog profila guma. Osim toga, ovakva vrsta zamjene može biti korisna i za kamione, SUV i crossover vozila.

Šire gume imaju veći otpor kotrljanja što rezultira većom potrošnjom goriva. Upotreba širih guma takođe može značajno umanjiti radijus okretanja točkova, povećavati bučnost u vozilu i neće se uvijek odgovarati vašim fabričkim felnama.

Dakle, važno je imati na umu da postoje neke prednosti i nedostaci ako razmišljate o promjeni veličine vaših guma, ali za više informacija o dimenzijama i detaljima o tome koja promjena može odgovarati vašem vozilu uvijek možete posjetiti naš servis.

 

Izvor: General Tire