Vijesti

05.05.2022.

Proljećno sređivanje automobila

Proljećno sređivanje automobila

Svako godišnje doba donosi neke izazove za vozače. Priprema vozila za specifičnu sezonu omogućiće vam svakodnevno uživanje u vožnji, bez obzira na vremenske uslove koji se mogu javiti na proljeće i ljeto (jake kiše, magla, jak vjetar, velike vrućine).

Dobro pripremljeno vozilo u takvim situacijama je od velike pomoći, kao i obavezna oprema, koja je neophodna i u ljetnjem periodu. U automobilu morate imati sljedeće: rezervni točak, prsluk, prvu pomoć, sigurnosni trougao, aparat za gašenje požara i uže/polugu za vuču.

       

        

-        Prvo i osnovno, zamijenite zimske gume ljetnjim. Smješa od koje su pravljene zimske gume ima drugačiji hemijski sastav, zbog čega se one na visokim temperaturama mnogo brže habaju i nije isplativo voziti na njima ljeti.

Da li je potrebno naglašavati da zimske gume ljeti nijesu bezbjedne?

-        Jako je bitno pravilno skladištenje guma! Zimske gume prvo pregledajte, zapišite njihov položaj, skladištite ih u hladnom, suvom i tamnom prostoru. Pravilno skladištenje zimskih guma je važnije od njihove starosti. Ako skladištite zimske gume zajedno sa felnama, trebaju da budu u ležećem položaju, a bez felni u uspravnom položaju.

*Ukoliko nemate adekvatan prostor za čuvanje vansezonskih guma ili kompletnih točkova, možete to uraditi kod nas. Gume je najbolje čuvati u prostorima/magacinima koji su posebno pravljeni u tu svrhu. Gume se čuvaju u skladu sa dobrom praksom i pravilima čuvanja koja važe i za nove gume. U našoj bazi podataka su informacije o stanju vaših guma, pa na osnovu njih znate kakve gume čuvate, da li biste trebali razmisliti o zamjeni ili ih možete koristiti još neko vrijeme.

-        Redovno provjeravajte pritisak u gumama, jer ljeti vazduh nestaje iz njih mnogo brže. Vožnja sa nedovljno napumpanim gumama ili pod velikim opterećenjem, utiče na veću potrošnju goriva. Pored potrošnje goriva, pritisak u gumama utiče na udobnost i bezbjednost, a odgovarajuće ljetnje gume mogu značajno poboljšati performanse vašeg vozila, kako na suvim tako i na mokrim putevima.

-        Vodite računa o količini tečnosti u automobilu – provjerite količinu ulja u motoru, količinu ulja za kočnice, količinu tečnosti za pranje stakala. Optimalna količina ovih tečnosti je od velike važnosti za vašu bezbjednost.

-        Provjerite u kakvom je stanju vaš akumulator.

-        Očistite karoseriju i šasiju automobila.  Treba detaljno oprati cijeli automobil, a naročito donji dio da bi se ispralo sve što je ostalo od vožnje u zimskim uslovima i na taj način se izbjegla korozija.

-        Provjerite metlice brisača i zamijenite ih novim ako je potrebno, jer će vam biti dobri saveznici tokom vožnji dok lije kao iz kabla. Ne zaboravite da sipate tečnost za pranje stakla.

-        Odložite zimsku opremu i sredstva. Lakši automobil ima manju potrošnju goriva.

-        Poslednja stavka, ali za naše uslove veoma važna – klima! Jednogodišnje preventivno održavanje klima uređaja kod profesionalaca je neuporedivo jeftinije od zamjene djelova. Kad krenu velike vrućine, a klima radi kako treba, uživaćete i vi i vaši saputnici!