Vijesti

17.12.2020.

Pripremite se za vožnju tokom zime

Kako stiže zima, željeli smo da vam olakšamo da se pripremite za zimsku vožnju. Prvo, kao kratki podsjetnik, ne zaboravite da provjeravate pritisak u gumama svakog prvog u mjesecu, uključujući i rezervne gume. Takođe, da li ste znali da kada spoljašnja temperatura padne ispod 7 stepeni Celzijusa, opada sposobnost prianjanja kod all season guma? Uz bljuzgavicu, led i tvrdi snijeg koji se često podrazumijevaju pri zimskoj vožnji, trebali biste svoje univerzalne gume zamijeniti zimskim gumama. Za zimske vremenske uslove, zimska guma će pružiti optimalnu vuču i performanse.

Pripremite se za vožnju tokom zime

Sada kada je vaše vozilo pravilno opremljeno za sezonu, slijedite ovaj popis od 10 stavki kako biste pripremili automobil za zimsku vožnju (napomena: neke poslove će možda morati obaviti stručnjak – zato vam naš tim servisera stoji na raspolaganju):

 

Antifriz - pobrinite se da uspete punu dozu i da je mješavina vode i antifriza makar 50:50.

Brisači - Zamijenite brisače, za maksimalne performanse u sniježnim, bljuzgavim i ledenim uslovima.

Tečnost za brisače – Napunite tečnost za brisače jer duga vožnja pri zimskim uslovima iza poluprikolice znači slabu vidljivost.

Oštećenja - Neka stručnjak provjeri mehaničke djelove, jer neispravni amortizeri povećavaju put kočenja i skraćuju životni vijek guma.

Akumulator - provjerite optimalne performanse.

Kočnice - Provjerite kočnice radi optimalnih performansi na klizavavim putevima.

Svjećice - Provjerite istrošenost i po potrebi ih zamijenite.

Gume - Provjerite dubinu gazećeg sloja šare i pritisak u gumama.  Zamijenite novim setom zimskih guma ako je to potrebno.

Komplet za hitne slučajeve - Nosite komplet za hitne slučajeve koji uključuje predmete kao što su: baklja, mala lopata, pijesak, četka za snijeg / strugač za led, kablovi za akumulator, baterijska lampa, rezervni aumulator, dodatni punjač za mobilni telefon, rukavice, čizme, ćebad i hranu (ako prelazite dužu kilometražu).

Ekstremna putovanja - ako ste ljubitelj zimskih sportova i putujete po planinama ili za praznike planirate dugu vožnju, razmislite o nošenju lanaca za snijeg. Obavezna je njihova uptreba ako su putevi prekriveni snijegom ili putujete preko planinskih staza.


I zapamtite, budite izuzetno oprezni kada vozite po ekstremnim vremenskim uslovima!


 

Izvor: General Tire