Vijesti

23.02.2020.

Pravilnom njegom možete produžiti vijek svojim gumama

Da li ste znali da guma dodiruje podlogu površinom koja je otprilike jednaka samo jednoj razglednici? Svaki kvadratni centimetar ove dodirne površine pomaže nam da uživamo u sigurnoj vožnji, zbog čega vam preporučujemo da brinete o gumama na vašem vozilu. Redovno provjeravajte dubinu šare gazećeg sloja i pritisak u gumama, ali ne zaboravite da očistitite i felne. Na taj način ćete produžiti vijek svojim pneumaticima.

Pravilnom njegom možete produžiti vijek svojim gumama

Neke vrste kontrole je preporučljivo raditi u određenim intervalima jer se, na primjer, pritisak u gumama može smanjivati vremenom. S druge strane, određene provjere je potrebno izvršiti ukoliko ih je prouzrokovalo nešto vanredno, na primjer neželjeni udarac o ivicu.

Redovna kontrola:

  • Mjerenje pritiska u gumama svakih 14 dana.
  • Provjera dubine šare gazećeg sloja svakih 14 dana (idealno je prije svakog dužeg putovanja).
  • Vizuelna provjera oštećenja nastalih oštrim predmetima, posjekotinama, pukotinama i udarcima. 

Sezonska kontrola:

  • Balansiranje i zamjena seta sezonskih guma.
  • Praćenje starosti guma.
  • Pregled ventila i zatvarača ventila.
  • Čišćenje i njega guma. 

Kontrola po potrebi:

  • Vizuelna provjera pukotina, ogrebotina i / ili oštećenja nakon udaranja po ivicu.
  • Provjera neravnomjernog trošenja guma i praćenje stanja nakon eventualnih udara kroz rupe na putu.

Savjeti

Ne morate bilježiti starost guma zato što na svakoj gumi stoji utisnut DOT ( četvorocifreni kod). Prva dva broja označavaju nedjelju proizvodnje, dok naredna dva označavaju godinu u kojoj je proizvedena guma.

Datum proizvodnje je jako važan jer što su starije gume veće su šanse da pucaju sa bočnih strana. Ovo se dešava usljed UV zračenja zbog kojeg guma oksidira. Iako u sebi sadrže antioksidantne hemikalije, one djeluju samo ako se gume koriste. U slučaju da se vaš automobil neko vrijeme ne koristi, veće su šanse za pucanje nego ako su gume u upotrebi.

Savjetujemo vam da iako su u dobrom stanju, na svakih deset godina ipak promijenite set guma (čak i rezervnu) ili makar obavezno izvršite provjeru kod vulkanizera. 

Oštećene felne predstavljaju dodatnu opasnost, jer mogu prouzrokovati pukotine na dlačicama gume koje se vremenom povećavaju. Iako se felne mogu popraviti po potrebi, dozvoljeno je koristiti samo one čija oštećenja nijesu dublja od 1 mm.

 

Čišćenje kao dio njege guma za automobile

Gume i felne o kojima se redovno brine ne samo da izgledaju bolje, već i traju duže. To spriječava da se gume brzo istroše. Koliko često ćete na ovaj način brinuti o gumama i felnama, od vas zavisi. Međutim, brinite o svojim gumama prije nego što za to bude kasno. Dodatni savjet je da se lakše i mnogo bolje očiste gume koje nijesu montirane na automobilu.

Za čišćenje ne koristite jaka hemijska sredstva, koja sadrže rastvarače ili ulja. Takva sredstva nijesu pogodna za gume i većinu vrsta felni. Umjesto njih koristite mlaku vodu, sunđer, četkicu i malo tečnosti za čišćenje ili neko univerzalno sredstvo za čišćenje. U autoperionicama felne se čiste posebnim uređajem, pod visokim pritiskom vode. Na ovaj način se vrlo dobro očiste čelične i aluminijske felne. Međutim, važno je širokim mlazom ispirati jer uži mlaz vode troši površinu gume.

Zavisno od vrste felne, nastavite na sljedeći način:

Aluminijske felne je najbolje očistiti sredstvom koje je za ovakav materijal i predviđeno. Nanesite sredstvo za čišćenje pamučnom krpom, mekom četkom ili sunđerom i prebrišite.

Za čišćenje čeličnih felni takođe preporučujemo da koristite sredstvo za čišćenje ovog materijala. U odnosu na sredstva za aluminijske felne, u ovom slučaju morate odvojiti vrijeme tokom kojeg će sredstvo djelovati. Nakon toga obično možete nastaviti četkicom ili krpom.

Čišćenje lakiranih felni zahtijeva malo više opreza. Zato budite pažljivi u odabiru sredstva i obavezno provjerite da li je namijenjeno za lakirane felne.

Prilikom čišćenja felni ne zaboravite da očistite i zadnju stranu, jer ih prljavština iz kočnica može oštetiti.

 

Posljednji korak: Poliranje 

Ako su gume bile u skladištu tokom sezone, valjalo bi ispolirati felne. Iskoristite priliku da to uradite u autopraonici ili kod prodavca guma, posebnim sredstvom za čišćenje. Ipak, pripazite kada nanosite sredstvo za čišćenje jer ukoliko ga nanesete previše oko felni površina gume će biti klizavija.

Takođe, sa felni možete ukloniti i sitne ogrebotine tako što ćete ih blago izglancati, a onda slijedi poliranje. Ovo je posebno važno ukoliko zamijenite set sezonskih guma i želite da ga odložite do sljedeće sezone.

Ukoliko budete pratili navedene savjete za njegu guma, produžićete njihov vijek.

 

Izvor: Uniroyal