Vijesti

19.04.2017.

Poput obuće, i auto gume treba razgaziti

Baš kao i novi par cipela, nove gume za vaš automobil treba da se razgaze, budući da se sastoje od više slojeva gume, željeza i tkanine. Upravo zbog tih različitih komponenti, gume zahtijevaju period razrade koji im obezbjeđuje maksimalne performanse i poboljšava kvalitet vožnje.

Poput obuće, i auto gume treba razgaziti

Naime, kada se gume proizvode i oblikuju, na njih se nanosi lubrikant koji spriječava lijepljenje za kalup. Vozeći par stotina kilometara, ovaj lubrikant će se istrošiti i time će se omogućiti komponentama nove gume da počnu da rade zajedno.

Takođe, važno je naglasiti da gume sa malom dubinom šare brže reaguju.“Tek sam kupio nove gume, zašto bih razmišljao o maloj dubini šare,” možda se pitate? Vaše stare gume su vjerovatno imale malu dubinu šare, te stoga reagovale brže. Zato, nemojte biti iznenađeni ako vaše nove gume budu sporije reagovale na početku.Ovo ne znači da treba da zadržite stare gume, jer, sjetite se, da bi bili sigurni u vožnji, minimalna dubina šare mora biti 1.6mm.

Znajući sve ovo, budite pažljivi sa novim gumama. Pri izučavanju njihovih mogućnosti neophodan je oprez, makar prvih nekoliko stotina kilometara.Preporučujemo vam da vozite “normalno”, bez naglog kočenja ili naglog ubrzavanja, jer to može izazvati zanošenje (klizanje) i prouzrokovati neuravnoteženost montaže.

I zapamtite, nove gume će zahtijevati određeno vrijeme da dostignu svoje pune kapacitete.

Izvor: Continental Tires