Vijesti

26.10.2018.

Pet najčešćih grešaka prilikom vožnje motora

Na broj motocikala dolazi i puno veći broj saobraćajnih nesreća nego kod automobila. Upravo zbog ovakve statistike, za vas smo izdvojili nekoliko grešaka prilikom vožnje motora koje najčešće rezultiraju padom.

Pet najčešćih grešaka prilikom vožnje motora

Skoro svaka muška osoba, a i velik broj žena, u nekom periodu svoga života imala je priliku da sjedne na motor. Bilo da ste bili vozač ili suvozač, sigurno vam nije bilo svejedno. Motoriste ljudi često nazivaju “donatorima organa” što je prilično morbidno, iako statistički gledano, istina je da na broj motocikala dolazi i puno veći broj saobraćajnih nesreća nego kod automobila. Upravo zbog ovakve statistike, za vas smo izdvojili nekoliko grešaka prilikom vožnje motora koje najčešće rezultiraju padom, a nerijetko i teškim povredama:

Prebacivanje brzina u krivini i nesiguran ulazak



Prilikom pritiska ručice kvačila i puštanja gasa motor usporava i ostaje bez potiska koji ga tjera naprijed, pa se gubi sila koja vas drži dok ste nagnuti u krivini, da ne padnete bočno na cestu. To je pogotovo osjetljivo pri nižim brzinama prolaska kroz krivinu. Pritom još treba spomenuti da, ako ste na snažnijem motoru, prilikom šaltanja u nižu brzinu uvijek postoji mogućnost blokiranja zadnjeg točka što bi zasigurno moglo rezultirati padom.

U svakom sportu postoje profesionalci, pa tako i u motociklizmu, koji će reći kako se brzine mogu šaltati i u krivinama - to je tačno, ali samo ako ste dovoljno iskusni da šaltanje odradite dovoljno brzo i pritom ne izgubite stabilnost tj. silu koja vam pomaže motor držati nagnutim na stranu, a da ne padnete.

Ako ste već iskusniji vozač, takođe bi trebalo da pripazite da nakon šaltanja brzine prevelikim doziranjem gasa ne “zavrtite” zadnji točak, odnosno da vam on ne prokliza zbog prevelike snage. Jer, kada spojite nekontrolisane obrtaje i nagnuti položaj u krivini postoji velika mogućnost da ćete se izrotirati odnosno proklizati u krivini.

Kako ne bi došlo do nestabilnosti prilikom ulaska motorom u krivinu, važno je da usporite, prebacite motor u nižu brzinu, pripremite se za naginjanje i odredite liniju kojom ćete proći krivinu. Namjestite motor i sebe u nagnuti položaj i odvozite krivinu školski, uz eventualno lagano ubrzavanje sitnim dodavanjem gasa dok se uspravljate.

Nemojte kočiti u krivini, nego prije nje



Kao što smo već nekoliko puta spomenuli, vrlo je važno dobro se pripremiti za ulazak u krivinu. Jedna od grešaka je i kočenje u krivini. Mnogi motoristi prebrzo uđu u krivinu, ne stignu se na vrijeme namjestiti i dovoljno se nagnuti, pa ih uhvati panika i pritisnu kočnicu. Šta se onda događa? Ako se jako pritisne kočnica, uvijek postoji mogućnost da će jedan od točkova zablokirati zavisno od toga koju kočnicu ste stisnuli, a tada ćete vrlo vjerovatno pasti.

Druga situacija je ona u kojoj točak ne zablokira, međutim zbog kočenja, motor će se uspraviti i početi da ide pravo, što znači da njime nećete moći da upravljate tj. da ga nagnete dok god ne prestanete kočiti, a tada će već biti kasno. U svakom slučaju ako ste prebrzo ušli u zavoj, najbolje rješenje je da pokušate da prebacite u nižu brzinu ako vam okolnosti to dozvoljavaju, nagnete se koliko god možete i jačim gasom izvedete zavoj, kako bi na motor djelovala što veća sila i pomogla mu da održi putanju. Ista stvar važi i za automobil, ali o tome ćemo drugi put.

Loše procjenjujete zavoje i krivine



Motociklisti amateri mnogo su puta stradali zbog ove stavke. Vožnja automobilom nije isto što i motorom. Svi mi znamo da su motori puno brži i na ravnom i u zavoju, međutim to ne znači da svako može sjesti na motor i proći krivinu “ležeći” i dodirivajući asfalt koljenom.

Veliki broj nesreća dešava se kada neko neiskusan sjedne na veliki i snažan motor, pa mu da gas na ravnom dijelu, međutim kad dođe zavoj ta brzina je prevelika, a on nema osjećaja da se nagne i namjesti motor za prolazak kroz krivinu, pa izleti s ceste. Strah od naginjanja prilikom vožnje u krivinu javlja se kod puno ljudi, ali to je samo strah koji se prilikom sticanja iskustva mijenja – vremenom se lagano opuštate i spremniji ste sve više nagnuti svoj motor.

Ukoliko se približavate zavoju, najbolje je smanjiti brzinu vožnje kočenjem na ravnom, pripremanjem motocikla tako da ga postavite u pravu brzinu te, ako niste sigurni, radije neka to bude niža nego viša brzina. Ukoliko se i precijenite lakše ćete se izvući dok je motor u nižoj brzini i drži vas veća sila. Nakon toga se nagnete i pokušavate održati liniju vožnje. Sitnije korekcije su moguće, ali dok ne steknete iskustvo bolje da sporije prolazite krivine nego da sletite.

Posebnu pažnju treba pridavati vožnji noću jer je tada prilično teško ocijeniti oštrinu krivine.

Prebrzo preticanje drugih vozila s manjkom pažnje



Ukoliko je vaša brzina na motociklu puno veća od vozila kojem se približavate, postoji velika mogućnost da će to vozilo skrenuti, a da vas pritom neće primjetiti. Ako ga pak prestignete brzinom malo većom nego njegovom onda vam ostaje mogućnosti za manevrisanje i kočenje ukoliko to vozilo odluči skrenuti i napraviti neku drugu radnju koja bi vama spriječila prolazak.

Veliki broj motociklista stradao je prilikom višestrukog preticanja automobila, gdje se dogodilo da je neki vozač iz kolone skretao, a zbog te iste kolone motociklist to nije mogao vidjeti.

Preporučujemo da vozila ne pretičete puno većom brzinom jer veliki broj vozača uopšte ne prati stanje iza sebe na retrovizoru pa mogu neočekivano skrenuti.

Vozite li se poznatim cestama bilo bi dobro da pripazite i na ulice sa strane kako vam se prilikom preticanja ne bi dogodilo da vozilo izađe na vašu preticajnu traku, čime bi vi izgubili prostor za prolazak.

Nijeste dovoljno udaljeni od vozila ispred vas



Motociklisti se često “nabijaju” na automobile kako bi ih što brže i lakše prestigli, no ne računaju na jednu bitnu stavku, a to je reakcija. Ukoliko je vozač automobila primoran naglo zakočiti tada motociklist neće imati dovoljno vremena za reakciju i vrlo vjerovatno će se sudariti u vozilo ispred.

Preporučujemo da između vozila ispred vas ostavite dovoljan razmak kako bi na vrijeme stigli reagovati. Ukoliko se vozite u koloni koju pretičete i nemate mjesta za dovoljan razmak, onda je najbolje rješenje da se vozite na lijevoj strani iza automobila uz središnju liniju kako bi na vrijeme stigli da se pomjerite u stranu prilikom naglog kočenja, ali i da vas vozač ispred može vidjeti na bočnom retrovizoru.

Ne održavate gume redovno



Veliku pažnju treba pridati i gumama na motoru. Najbolje bi bilo da pritisak u gumama bude po pravilima, jer su tada vozne sposobnosti motora najbolje. Ukoliko je pritisak premali ili prevelik guma se ne raširi dobro po felgi, pa može doći do toga da nećete moći dovoljno da nagnete motor u zavoju, odnosno da će on sam početi  da vam se ruši na bok. Takođe, nemojte voziti na istrošenim gumama, jer bi vas kad tad mogle iznevjeriti i proklizati u nenadanom trenutku.

Kako je motor vozilo koje se koristi uglavnom samo po lijepom i suvom vremenu, najčešće su to saobraćajnice oko naših domova koje su nam već sve poznate. Ali, što ako ste odlučili otići na more i vozite se cestama koje motorom niste nikada prošli? E tada nastupa vaše iskustvo, a naš savjet je da pripazite na brzinu.

Izvor: oktan.hr