Vijesti

09.08.2015.

PERFORMANSE GUMA

Performanse guma su veoma važne za prenos sila na put i maksimalno prijanjanje!

PERFORMANSE GUMA
  • Evo zašto sistemi za asistenciju vozaču zavise od pneumatika sa maksimalnim prijanjanjem
  • Zaustavna rastojanja skraćena su i do 20% od 2000. godine
  • Premijum pneumatike odlikuje bezbjednost, uživanje u vožnji i ekonomičnost

 

ContiPremiumContact 5

U toku posljednjih 15 godina, pneumatici su postali odgovorni za značajna poboljšanja u aktivnoj bezbjednosti. Imajući to za cilj, posebno proizvođači premijum pneumatika, uključujući Continental, razvili su još naprednije gumene smjese i doveli konstrukciju svojih pneumatika do savršenstva uz optimizaciju šare gazećeg sloja. Kao rezultat, zaustavna rastojanja su postala znatno kraća, preciznost upravljanja se neizmjerno poboljšala, a otpor kotrljanja je značajno smanjen. Uistinu, kada poredite novi pneumatik sa njegovim direktnim prethodnikom, razvojni inženjeri uobičajeno ističu “samo” jednocifrena poboljšanja u procentualnom smislu. Ali poredeći pneumatik iz 2000. godine sa trenutnim modelom otkriva se koliko je značajan napredak postignut. Kada se porede performanse kočenja najnovijeg pneumatika sa pneumatikom starog dizajna, razlika je skoro 20 procenata.

Continental je sproveo ovo neuobičajeno poređenje na Continentalovom TechShow-u 2015. Na testu je na BMW model serije 1 iz 2015 godine montiran pneumatik za putnička vozila ContiPremiumContact koji je model iz 2000. godine sa konstrukcijom i gazećim slojem tipičnim za pneumatike iz tog vremena. Zatim su inženjeri montirali na automobil iz 2000. godine najnovije ContiPremiumContact 5 pneumatike. Kada su dva automobila testirana u isto vreme jedan za drugim pri upravljanju na mokrom na Contidrom-u, 15-ogodišnji automobil je pokazao značajno poboljšanje u performansama dok je veoma poboljšano prijanjanje omogućilo da se komande na volanu i kočenje izvršavaju znatno bezbednije i preciznije . To je omogućilo automobilu da, makar delimično, nadoknadi odsustvo elektronske kontrole stabilnosti. Sa druge strane, performanse novog automobila sa starim pneumaticima su značajno opale. Čini se da i najnapredniji sistemi za asistenciju vozaču nijesu u stanju da nadoknade razvojni napredak koji je postignut od starih ka novim modelima pneumatika.

 

                                                             

 

Pneumatici snose veliku odgovornosti za aktivnu bezbjednost. Samo tehnološki napredni premijum proizvodi mogu da garantuju kratka zaustavna rastojanja, visok nivo preciznosti na volanu i snažnu stabilnost pravca, i da osiguraju izbjegavanje akvaplaninga. Upravo zbog toga se preporučuje montiranje Continental premijum pneumatika čak i na starija putnička vozila, koji pomažu da se nadoknadi odsustvo najnovijih sistema asistencije i bezbjednosti. Uporedni testovi takođe naglašavaju da čak i nova vozila opremljena nizom sistema za asistenciju će jedino dostići maksimalne performanse ako njihovi pneumatici mogu da prenesu dinamične sile na put i pretvore ih efikasno u prijanjanje.