Vijesti

16.03.2021.

OTKRIVAMO: ZAŠTO GUME TREBA ZAMIJENITI KADA SPOLJAŠNJA TEMPERATURA POČNE DA RASTE

Svima onima kojima je stalo do sigurnosti i, iznad svega, do kvaliteta guma sa kojima se voze, prve proljećne temperature jasan su pokazatelj da je vrijeme da intenzivno počnu da razmišljaju o zamjeni zimskih guma ljetnim.

OTKRIVAMO: ZAŠTO GUME TREBA ZAMIJENITI KADA SPOLJAŠNJA TEMPERATURA POČNE DA RASTE

 

Bez obzira na to što zakonski propisi to ne zahtijevaju, razlozi za zamjenu su brojni, izuzev boljeg rukovanja i prianjanja na asfalt koje ljetnje gume pružaju, njihov je sastav takav da mogu podnijeti vrlo visoke temperature kako vazduha tako i suncem užarenog puta. S druge strane, sastav zimskih guma takav je da će ih visoke temperature trajno oštetiti, smatra Luka Širovnik, šef tehničke službe za korisnike kompanije Continental Tires za Jugoistočnu Evropu.

“Zimske gume izrađene su od visokotehnoloških sastojaka koji su dizajnirani za odlične performanse na niskim temperaturama. Visoke temperature vrlo nepovoljno utiču na mekše sastojke koji čine ovu gumu, a to se odražava u znatno većem trošenju profila gazećeg sloja, gdje se nakon duže upotrebe zimskih guma materijal gazećeg sloja počinje cijepati tokom sezone. Pojedini djelovi profilnih blokova, posebno zimske lamele, često su pocijepani, što dodatno smanjuje rok trajanja gume. Posljedice su takve da gumom postaje teže upravljati i ima lošije prianjanje, pa postaje jasno zašto se tokom ljetne sezone ne preporučuje vožnja na zimskim gumama”, kaže Luka Širovnik.

Pored svih ovih informacija, vrlo je važno pratiti spoljašnju temperaturu i prepoznati pravo vrijeme za zamjenu.

“Granica spoljašnje temperature koja razdvaja zimske i ljetnje uslove je oko 7 stepeni Celzijusovih. Kad temperatura počne da raste na kraju zime, performanse zimskih guma više ne donose toliko koristi. Međutim, vrlo je malo vozača svjesno činjenice da spoljašnja temperatura ne predstavlja temperaturu tla, a površina je ono što igra važnu ulogu u prianjanju guma. Takođe, ne bismo trebali žuriti sa zamjenom zimskih guma za ljetnje, kada napolju još uvijek prevladavaju zimski uslovi”, zaključio je Širovnik, šef tehničke službe za korisnike u Continental Tires za Jugoistočnu Evropu.

SIGURNOST JE PRVA, ZABAVA TEK NA DRUGOM MJESTU

Slogan ljetnje marketinške kampanje kompanije Continental daje svima do znanja da sigurnost na putu nema alternativu. Međutim, svi oni koji odluče da kupe novi set ljetnjih guma Continental tokom ove ljetnje sezone, neće propustiti zabavu jer dobijaju priliku da učestvuju u nagradnoj igri i možda osvoje vrijedan LEGO® set. Promocija traje od 15. marta do 30. juna. Više informacija možete pronaći na www.continental-promotion.com.