Vijesti

06.06.2020.

Otkrijte ove činjenice prije nego što krenete u kupovinu novog seta guma

U ovom tekstu možete pročitati nekoliko korisnih činjenica koje bi trebalo da znate prije nego što kupite novi set guma za svoje vozilo.

Otkrijte ove činjenice prije nego što krenete u kupovinu novog seta guma

 Važne činjenice

  • Provjerite dokumentaciju svog vozila za kompatibilne tipove guma.
  • Dimenzija gume određena je širinom, prečnikom i odnosom visina - širina.
  • Indeks opterećenja vam govori koliko opterećenja može da izdrži vaše vozilo.
  • Procjena brzine pokazuje maksimalnu brzinu koju guma može da podnese.
  • Postavite isti model i marku gume na sva četiri točka.
  • Performanse i rukovanje vašim vozilom zavise od guma. Na kraju krajeva, gume su jedini kontakt automobila i ceste, imajte to na umu.

Dakle, kada je vrijeme da kupite set novih guma za vaše vozilo, morate uzeti u obzir više faktora uključujući sopstveni stil vožnje, budžet i region u kojem živite.

Ključni zahtjevi

Prvi zahtjev pri izboru novih guma je kompatibilnost s vašim vozilom. Priručnik i dokumentacija proizvođača vašeg automobila sadrže listu svih tipova guma koji mu odgovaraju. Takođe možete da pronađete ključne karakteristike gume ispisane na njenom bočnom zidu. Pogledajte gume koje vaš automobil sada ima i iskoristite to kao početnu tačku za kupovinu novih.

Toplo preporučujemo da vozilo koristi iste gume na svakom od točkova. Ova uniformnost je presudna za održavanje performansi guma i odlične kontrole prilikom upravljanja vozilom.

Dimenzija gume podrazumijeva širinu, prečnik i odnos visine i širine. Širina je trocifren broj koji mjeri broj milimetara od jednog do drugog bočnog zida (1). Odnos visine u poređenju sa širinom je prikazan dvo ili trocifrenim brojem iskazanim u procentima (2). Prečnik naveden u inčima mora da odgovara dimenziji točkova vašeg vozila.

Gume se takođe mogu razlikovati po dizajnu, što je označeno slovom R (3). Do sedamdesetih godina prošlog vijeka najčešće su bile unakrsnih šara; imale su vanjski omotač napravljen od gumenih šara sa ivicama omotanim oko žice. U modernom automobilskom inženjerstvu radijalna guma u potpunosti je zamijenila gumu sa unakrsno dizajniranim šarama. Šare kod radijalnih guma okrenute su u smjeru kretanja. Gledano sa strane, šare se prilikom kretanja pomjeraju radijalno po čemu su  ove gume i dobile ime.

Gume moraju biti u stanju da podnose opterećenje vozila; ovaj kapacitet naziva se indeks opterećenja (4). Potražite indeks da biste odredili težinu, a zatim ga pomnožite sa brojem guma da biste saznali koje je ukupno opterećenje.

Procjena brzine, označena na bočnom zidu (5) je maksimalna brzina kretanja vozila koju guma može da podnese.  Imajte na umu da se gumama sa procijenjenom većom maksimalnom brzinom znatno brže troši gazeći sloj. Procjena brzine obično je u vrijednosti maksimalne brzine kretanja samog vozila.

Proizvođač vam takođe pruža informacije o idealnom pritisku u gumama za optimalan rad automobila. Budite vrlo oprezni ako je guma napumpana skoro do granice maksimalnog propisanog pritiska jer to može uticati na upravljanje vozilom, a povećava i trošenje guma.

Obavezno provjerite bočni zid radi drugih informacija poput veličine (6), sigurnosnih kodova i proizvođača. Ovako ćete saznati da li su model i proizvođač odobreni za vašu zemlju i ispunjavaju li zajedničke standarde kvaliteta.

 

Opcione provjere

Generalno, svi navedeni ključni zahtevi prilikom kupovine guma sužavaju vaš izbor. Međutim, putničke gume imaju mnoštvo karakteristika koje ni valjalo da imate u vidu. Odabir prave gume za vas zavisi i od sopstvenog stila vožnje i budžeta.

Da li želite mirniju, udobniju vožnju? Gume u ovoj kategoriji imaju gazište dizajnirano da maksimalno smanjuje buku no ovakva guma može biti mekša, što povećava trošenje. Stoga su tihe gume najpogodnije za kvalitetno asfaltirane puteve.

Možda tražite gume koje nude najbolju efikasnost kada je riječ o potrošnji goriva? Ove gume imaju gazeći sloj sa manjim otporom kotrljanja, što omogućava znatno veću pređenu kilometražu sa istom količinom goriva.

Ako vozite po neasfaltiranim putevima ili uživate u off road vožnjama, gume za sve vrste terena su neophodne. One mogu biti dovoljne ili možete razmotriti opciju za dodatnu zaštitu bočnih zidova za terenske gume. Mnoge specijalne gume za kamione, poput blatnih guma, nude dodatnu vuču za razne terene.

Na kraju, budite svjesni da se različite vrste guma razlikuju. Dajte sebi vremena za prilagođavanje tokom brže vožnje i kočenja na novim gumama.

 

Zimske, ljetnje i all season gume

Vremenski uslovi za vožnju variraju tokom godine. Dakle, kada je vrijeme za kupovinu novih guma, prvo što bi trebalo da uradite je da uzmete u obzir karakteristike klimatskih uslova u kojima živite. U zavisnosti od klime u vašem regionu  procijenićete da li je potrebno smjenjivati setove ljetnjih i zimskig guma ili je možda dovoljno da koristite all season gume.

Zimske gume imaju šaru dizajniranu da omogući sigurnu vožnju na snijegu i ledu i da može da izdrži niske temperature. Ono što je najvažnije, nude poboljšano upravljanje vozilom i kraći kočioni put na snijegu i ledu.

Ljetnje gume nude odlično prianjanje za podlogu, precizno upravljanje i kraće kočione puteve kočenja na suvim putevima, a ujedno su u stanju da podnose i klizave puteve nakon obilnih kiša.

Continental all season gume prilagođene su različitim vremenskim uslovima. Za vozače koji žive u regionima sa blagim zimskim uslovima (gdje su temperature rijetko ispod nule), all season gume su dobra.

 

Izvor: Continental