Vijesti

19.02.2021.

OTKRIJTE KAKO ODABRATI ZIMSKE GUME U 7 KORAKA!

Vjerujemo da više nije potrebno naglašavati važnost nabavke zimskih guma – naročito zato što je u našoj zemlji upotreba zimskih guma i zakonska obaveza.
Kao i svaki odgovorni vozač, vjerovatno se i vi pitate koje zimske gume odabrati. Evo savjeta: ne oslanjajte se samo na savjete svojih prijatelja i porodice. Oni se možda mogu pohvaliti da su pronašli nevjerovatne zimske gume, ali to ne znači da te gume odgovaraju vašem vozilu. Od presudne je važnosti prilikom odabira guma uzeti u obzir tip vozila i vozačeve navike.
Evo savjeta koji će vam pomoći da postignete pravi balans između vaših potreba i vašeg budžeta prilikom kupovine sljedećeg seta zimskih guma.

OTKRIJTE KAKO ODABRATI ZIMSKE GUME U 7 KORAKA!

Znajte svoju dimenziju guma

Prvo i najvažnije, budite sigurni da znate dimenziju svojih guma - to je jedno od prvih pitanja koje ćemo Vam postaviti pri kupovini. Vaše zimske i ljetnje gume moraju biti iste veličine. 

Da biste saznali dimenziju svojih guma, samo pogledajte bočnu stranu. Pronaći ćete broj sličan ovom: 225 / 60 R17. Evo kako pročitati broj gume:

225 - Ovaj broj odgovara širini gazećeg sloja ili dijelu gume koji dodiruje površinu puta, u milimetrima.

60 - Ovaj broj predstavlja odnos (u procentima) između vrha gume (visina bočnog zida) i širine profila (širina profila).

17 - Ovaj broj označava unutrašnji prečnik gume, u inčima.

 

Uzmite u obzir vrste puteva po kojima vozite

To je presudno pri odabiru zimskih guma. Vozite li uglavnom gradskim cestama, sporednim putevima ili autoputevima?

Ako prelazite veliki broj kilometara, uložite novac u visokokvalitetne gume. To je posebno važno ako vozite kompaktni automobil, za koji je vjerovatnije da može proklizavati u lošim vremenskim uslovima.

Ako vozite uglavnom po gradu, gume s dobrim odnosom cijene i kvaliteta će obaviti posao.


Pogledajte gume

Možda se čini očiglednim, ali odvojite vrijeme da odete do prodajnog mjesta. Možete vizuelno uporediti kvalitet različitih dostupnih guma, posebno žljebove, fleksibilnost i bočnu krutost.

Imajte na umu da veliki žljebovi pružaju bolju vuču u zimskim uslovima, istovremeno pomažući pri uklanjanju snijega i bljuzgavice.


Postavite prava pitanja

Dobar prodajni predstavnik znaće da vam odgovori na sva pitanja koja će vam pomoći da odaberete zimske gume. Osim rutinske upotrebe vašeg vozila, pitaće vas o vašoj godišnjoj kilometraži, mjestu stanovanja i, što je najvažnije, vašem budžetu.

Ako budete detaljniji, pitaće vas da li želite ojačane gume, za bolju kontrolu pri okretanju, pa će vam objasniti različite vrste gazećih slojeva (sa ili bez klinova), kao i prednosti i nedostatke svake od njih, posebno u pogledu nivoa buke.


Birajte između guma za snijeg i led

Koje su bolje, gume za snijeg ili gume za led? Uopšteno govoreći, gume namijenjene za led smatraju se superiornima, jer nude izvrsnu vuču na snijegu kao i na ledu, dok suprotno nije uvijek slučaj.

Gume za led preporučuju se ako vozite uglavnom po autoputevima i suvim površinama. Ako uglavnom vozite centrom grada, radije se odlučite za gume s boljom vučom koje će vam pomoći da se probijete kroz sniježna područja.

 

Saznajte o performansama upravljanja i kočenja

Vaše zimske gume imaju veliki uticaj na upravljanje i kočenje, što je jedan od glavnih razloga zašto su zimske gume obavezne. Kada temperatura padne ispod 7 ° C, univerzalne gume gube sposobnosti vuče i fleksibilnosti, što može ugroziti sigurnost tokom vožnje.

Sa boljim gumama, vaše vozilo će kočiti efikasnije i pouzdanije, a takođe ćete i bolje upravljati tokom skretanja.


Izbjegavajte kombinovanje guma!

Imati različite brendove guma na vozilu nikada nije dobra ideja! To može uticati na vašu vožnju, dovesti do lošeg upravljanja i uzrokovati prerano trošenje nekih dijelova. Izbjegavajte kombinovanje guma. Ako vozite 4x4, ovo je još važnije. Obavezno montirajte četiri identične gume istog brenda ili ćete imati dodatni stres kada je u pitanju diferencijal vašeg vozila.

Vaše zimske gume trebaju da odgovaraju vašim potrebama i ne bi trebalo da njihov izbor temeljite isključivo na preporukama prijatelja i porodice. Odvojite vrijeme i razmislite o svojim vozačkim navikama i prenesite ove informacije prodajnim predstavnicima, jer će vas na taj način moći voditi kroz postupak kupovine.

Imajte na umu da ne postoji savršena guma! Čak i najskuplje i specijalizovane gume imaju svoje prednosti i nedostatke. Kupovina zimskih guma uvijek uključuje element kompromisa.

I posljednje, ali ne najmanje važno, nemojte predugo čekati da odaberete zimske gume i montirate ih jer pored zakonske obaveze, i lager je ograničen.

Naš tim servisera vam je dostupan za sva pitanja.

Naša ponuda.

 

Izvor: Point S