Vijesti

Opasnosti korišćenja ljetnjih guma zimi

07.12.2021.

Opasnosti korišćenja ljetnjih guma zimi

All-season/m+s gume kao alternativa

Opasnosti korišćenja ljetnjih guma zimi

Opasnosti korišćenja ljetnjih guma zimi

Sezone se smjenjuju, a zima se polako približava. Postaje hladnije i možda ćete već primijetiti malo snijega ili leda na putu. I znate da bi trebalo, ali promjena guma na vašem vozilu zna da bude gnjavaža, pa počinjete da se pitate što ne biste mogli da ostavite ljetnje gume.... Kratak  i jasan odgovor vam je – NE! Vožnja na ljetnjim gumama u zimskim uslovima je prije svega   opasna i rizikujete da oštetite gume.

Lokalni vremenski uslovi su odlučujući faktor prilikom vašeg izbora guma. Ako su za područje na kojem živite karakteristični samo povremeni naleti temperatura oko nule, onda bi gume za sve sezone mogle biti opcija za umjerene zimske uslove.

Stručnjaci iz Continentala su protiv vožnje na ljetnjim gumama ukoliko ima i naznaka snijega, ukoliko ima leda na putu ili su temperature oko nule. U tom slučaju, treba montirati zimske ili gume za sve sezone.

Gubitak kontrole i slabo prianjanje
 

Ljetnje gume imaju manji otpor kotrljanju nego zimske gume, što unaprijeđuje efikasnost i upravljivost dok u isto vrijeme utiče na smanjenje bučnosti. Međutim, performanse ovih guma na snijegu i ledu su izuzetno loše.

U zimskoj sezoni ljetnje gume imaju slabo ubrzanje. Zimske gume će nadmašiti ljetnje na putevima prekrivenim snijegom. Osim toga, ljetnje gume imaju nizak otpor kotrljanju, što rezultira i dužim zaustavnim putem na snijegu i ledu. Zimska guma ima veću dubinu šare gazećeg sloja, sa zarezima koji se zarivaju u snijeg, omogućavajući kraći put kočenja. Smješa gazećeg sloja zimskih guma je mnogo mekša i fleksibilnija, pa i manje podložna oštećenjima uzrokovanih izuzetno niskim temperaturama.

Smješa ljetnjih guma nije napravljena za toplo vrijeme. Kako se temperatura spušta, guma se stvrdnjava. Pa se dešava da iako nema snijega i leda na putu, guma gubi kontrolu.

Gume za sve sezone iz Continentala su opremljene smješom i zarezima i lamelama slično kao i kod zimskih guma, tako da mogu podnijeti umjerene zimske uslove. Međutim, uvijek imajte na umu da su zimske gume specijano dizajnirane i napravljene za zimske uslove.

Rizik od oštećenja usljed niskih temperatura
Čak iako je put suv, bez snijega i leda, zimi je temperatura značajno niža. Ljetne gume jednostavno nisu napravljene za hladno vrijeme. Gazeći sloj ljetnje gume će se na niskim temperaturama previše stvrdnuti, što rezultira smanjenom trakcijom i povećava mogućnost od oštećenja gume. Guma gubi elastičnost i lako može da napukne. Povećava se rizik od krunjenja isuviše krutog gazećeg sloja. Okrnjene i napukle gume nisu bezbjedne za korištenje i moraju se odmah zamijeniti!

All-season/m+s gume kao alternativa

Iako all-season/m+s gume nisu prikladne za ekstremne zimske uslove, ipak mogu biti dobro rješenje za vozače koji žive u regijama sa umjerenim zimskim uslovima. All-season/m+s gume imaju dobre performanse upravljivosti i kočenja na suvim i mokrim putevima.

 

https://www.continentaltire.ca/car/tire-informationtips/tire-knowledge/tire-change-fitting/summer-tires-in-winter