Vijesti

21.06.2020.

Okusi uspjeh sa Black Chili

Sastav guma nikada nije bio začinjeniji
Kada čujete pojam Black Chili možda ćete pomisliti da su Continental gume ušle u magični svijet gastronomije i kulinarstva. Ipak, nije tako. Ne radi se o bakinom receptu sa mnogo papričica već je riječ o revolucionarnom sastavu gaznog sloja guma koji je cijenjen od strane kako automobilista tako i biciklista. Razlog ovako dobre reputacije je što smješa Black Chili doprinosi nenadmašnom prianjanju, brzini i stabilnosti zbog čega su preformanse tokom vožnje ne samo uvjerljive već i prilično ''začinjene''.

Okusi uspjeh sa Black Chili

Black Chili jedinjenje koje kombinuje najnovije polimere sa posebno razvijenim nano česticama i materijalima za punjenje proizvodi se isključivo u fabrici Continental u Korbach-u, Njemačka. Kako automobili tako i bicikla imaju ogromnu korist od ove tehnologije. Ovo jedinjenje omogućava biciklistima vrhunsko samopouzdanje prilikom planinskog spusta terenskim bickilima kao i tokom ravničarskih trka na asfaltu. Posebno prilagođeno jedinjenje za auto gume dopinosi tome da vozači dobiju najbolje moguće prianjanje prilikom ubrzavanja, krivina i kočenja kako na vlažnim tako i na suvim putevima.  

Napredak je zaista dramatičan, ali ne vjerujte samo nama na riječ. Dokazi su tu. Biciklistička elita već dugo se oslanja na ovu izuzetnu gumenu smjesu. Geraint Thomas i njegov Team Sky su osvojili najprestižniju svjetsku biciklističku trku Tour de France koristeći Competition Pro LTD gume koje sadrže Black Chili. U ovogodišnjem izdanje Vuelta a España sedmoro od dvadeset i dvoje učesnika je koristilo ručno rađene gume sa Black Chili–jem.

 

Tajna se krije u kombinaciji sastojaka

Kako je nastalo ovo legendarno jedinjenje? U laboratorijama za istraživanje i razvoj u Korbachu naš hrabri inženjerski tim imao je za cilj da se izbori sa jednim od osnovnih problema gume.
Jedinjenja gume imaju tri osnovne karakteristike:

  • Prianjanje
  • Otpor pri kretanju  
  • Kilometraža

Jedan od izazova kada napravite veće poboljšanje u jednom dijelu je da postoji mogućnost da se u nekom drugom dijelu javi problem oko performansi. Npr. jedinjenje koje nudi maksimalne nivoe prianjaja brže se troši i sporije kotrlja. Suprotno tome, jedinjenje optimizovano za veće brzine ili veću izdržljivost ima nešto manju sposobnost prianjanja.

Sastav Black Chili  jedinjenja je drugačiji jer u istraživanju polimera i ostalih sirovina su korištene posljednje inovacije. Na prvom koraku oplemenjuje se provjerena prirodna guma specijalnim sintetičkim gumama i na taj način dobijena mješavina je pogodna za izuzetne performanse prianjanja. Nakon toga smješa je kombinovana sa specijalnim nanometričnim česticama uglja. Na kraju, površina i oblik guma su optimizovani za njihovu najbolju upotrebu.

Rezultat svega toga jeste da Black Chili jedinjenje pruža nevjerovatan nivo performansi kako na mokrim tako i na suvim putevima. Kada ih uporedimo sa našim prethodnim najboljim performansama Activated Silica Compound, Black Chili gume imaju za 30% bolje prianjanje, 26% manji otpor kotrljanja i za 5% više pređenih kilometara. Prednosti brzine i prianjanja su očigledne i jednako su bitne i za vožnju automobilom koliko i biciklom.

Osim toga, istraživanje koje je prethodilo nastanku Black Chili jedinjenja je nastavljeno kako bi se formula ovog jedinjenja prilagodila individualnim zahtjevima novih Continental guma, što bi u prevodu značilo da je gume mogu odgovarati specifičnim potrebama vozila. Zbog posebnosti, složenosti i osjetljivosti Black Chili jedinjenja, nije izvodljivo je da se proizvodnja vrši bilo gdje u svijetu osim u matičnoj fabrici.

 

Izvor: Continental