Vijesti

28.10.2012.

Obavezne zimske gume!

Ovdje možete pročitati zvanično obavještenje Uprave policije u vezi sa obaveznim korišćenjem zimske opreme

Obavezne zimske gume!

 

Prenosimo zvanično saopštenje Uprave policije vezi sa obaveznim korišćenjem zimske opreme.              

Posjedovanje i korišćenje zimske opreme za motorna vozila shodno pozitvnim zakonskim propisima obavezno je u periodu od 15. novembra do 30. marta.

 

Shodno Pravilniku o uslovima koje moraju da ispunjavaju vozila u saobraćaju na putevima u pogledu dimenzija, ukupne mase, osovinskog opterećenja, zaštite okoline, uređaja i opreme pod obaveznom zimskom opremom motornih i priključnih vozila podrazumijevaju se lanci za snijeg pripravni za postavljanje na pogonske točkove, pneumatici minimalne dubine šare na gaznoj površini 4 mm, s tim da pneumatici na pogonskim točkovima moraju biti zimski ili pneumatici sa oznakama MS,M S ili M&S.

Dodatno za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu ubraja se i lopata i vreća pijeska. Pravilnikom je propisano i da se na vozilima ne smiju postavljati pneumatici sa ekserima.

 

Novčana kazna propisana važećim zakonom za neposjedovanje zimske opreme je 20 eura, novčana kazna za nekorišćenje zimske opreme je 20 eura (kada se na kolovozu nalazi snijeg i led a postoji saobraćajni znak- lanci za snijeg, a vozač nestavi lance na točkove).

 

Od 06. januara 2013. godine kada će se primjenjivati novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima, visina propisanih novčanih kazni je za neposjedovanje zimske opreme od 60 do 150 eura, dok je za nekorisćenje opreme predviđena novčana kazna od 80 do 300 eura (kada se na kolovozu nalazi snijeg i led a vozač ne stavi lance na točkove).

Vozači koji ne posjeduju zimsku opremu isključuju se iz saobraćaja.