Vijesti

16.03.2021.

Novi Grabber GT Plus iz General Tire omogućava veću kilometražu, ekonomičnost i bezbjednost

Hanover, 30. novembar, 2020. Sa novim Grabberom GT Plus, specijalista za off-road i 4X4 gume General Tire, lansira inovativnu ljetnju gumu za SUV i 4X4 vozila. Od sada pa nadalje, Grabber GT Plus će postepeno zamjenjivati Grabber GT.

Novi Grabber GT Plus iz General Tire omogućava veću kilometražu, ekonomičnost i bezbjednost

Vozači koji se odluče za novajliju, plus će dobiti ono što taj plus u imenu i obećava: plus u pogledu performansi u svim sferama koje se tiču ekonomičnosti i bezbjednosti. Na primjer, inžinjeri su uspjeli da smanje otpor kotrljanju kod Grabbera GT Plus za 12% u poređenju sa njegovim prethodnikom, dok su u isto vrijeme povaćali kilometražu za 5%. Ovo je još i više izuzetno ako se uzme u obzir činjenica da su uspjeli da osjetno poboljšaju performanse na mokrom. Na EU etiketi, svi Grabber GT Plus proizvodi na mokrom imaju performanse A kategorije. Na suvim putevima, Grabber GT Plus nudi značajno kraći kočioni put kao i poboljšane karateristike upravljanja u odnosu na prethodnika.

Da bi se ovo ostvarilo, guma je dobila novi dizajn gazećeg sloja, uglavnom prilagođen on-road upotrebi, koji je kombinovan sa inovativnom smješom gazećeg sloja. Nova smješa od silike ima posebne karakteristike koje igraju veliku ulogu u postizanju kraćeg zaustavnog puta, na mokrom. Stabilna polimerska matrica utiče na krutost blokova gazećeg sloja, što je naročito značajno za pozitivan ishod na performanse upravljanja. Dodatna stabilnost  ide u prilog manjem otporu kotrljanju i smanjenom habanju, što ima pozitivan efekat na okolinu, kao i na vaš novčanik. Optimalno raspoređeni zarezi i udubljenja u rebrima omogućavaju snažno prianjanje na mokre i klizave ceste.

Inžinjeri su se fokusirali i na konstruisanje robusnijeg proizvoda kroz asortiman, naročito u cilju odgovora zahtjevima teških SUV vozila na najbolji mogući način. Ovdje, nastavili su da se oslanjaju na DuraGen tehnologiju koja je već korišćena kod Grabbera GT, a koja štiti gumu od štete uzrokovane kamenjem i oštrim predmetima prilikom of-road vožnje.

U konstrukciji Grabber GT Plus gume, izuzetno čvrsti čelični pojasevi su dodatno ojačani sa dva spiralno obmotana sloja najlona. Otporni blokovi gazišta su dodatno ojačani sa Tread Block Reinforcement Buttresses, a redizajnirani blokovi su sada veći nego prije.

Pomenute  kombinacije u izradi konstrukcije čine ovu gumu manje podložnom šteti, a isto tako smanjuju rizik od distorzije nastao uticajem težine vozila i dinamičkih sila. Smanjena mogućnost distorzije utiče na bolje upravljanje pri većim brzinama. Korišćenje više materijala u inače osjetljivom području između oboda i bočnog zida, takođe štiti gumu i falc od moguće štete izazvane udarcima u kamenje, ivičnjake i prepreke na off-roudu.

Kao zaštitu od neujednačenog habanja, često izazvanog nepravilno centriranim trapom, General Tire je opremio ovaj proizvod sa Vizuelnim Indikatorom Poravnanja (VAI). Mali zarezi na gazištu, postavljeni na različitim tačkama jedan naspram drugog otkrivaju razlike u habanju, ukazujući na neravnomjerno centriranje. Ako, nakon pređenih prvih 1000 km, vozač prilikom provjere ustanovi da su se zarezi sa jedne strane više istrošili nego sa druge, to ukazuje na neravnomjerno habanje i zato je potrebna posjeta auto-servisu radi centriranja trapa. Drugi vidljivi indikator se nalazi na centralnom rebru: kada se natpis „Replacement Tire Monitor“ istroši, tj. kada dubina gazećeg sloja bude na 3 milimetra, natpis se mijenja u „Replace Tire“. Oba indikatora pomažu vozaču da prati kilometražu i omogućavaju mu bezbjednu vožnju sa propisanom i neophodnom dubinom gazećeg sloja.

Novi Grabber GT Plus se proizvodi u 16 dimenzija za točkove prečnika od 17 do 20 inča, u visinama od 65 i 45 procenata. Dostupan u širinama od 215 do 255, Grabber GT Plus je odobren za brzinu do 300 km/hm i većina ovih guma ima oznaku XL koja označava veću nosivost. Plan za 2021. godinu je postepeno povećavanje broja dimenzija u kojima se ova guma proizvodi – uz dodatak jos 48 dimenzija, od 215/70 R 16 do 305/30 R 23 W.