Vijesti

16.02.2021.

Nove EU etikete za gume dizajnirane da pruže više informacija potrošačima

Novi dizajn naljepnica sa preciznijom klasifikacijom u pogledu
kočenja, otpora kotrljanju i buke
Informacije sa EU etiketa za gume mogu biti očitane pomoću QR
koda
Novi piktogrami za različite vrste zimskih guma

Nove EU etikete za gume dizajnirane da pruže više informacija potrošačima

Hanover, 19. januara, 2021. U maju 2021. godine biće uvedena nova EU etiketa, koja će potrošačima pružiti opsežnije informacije o određenim karakteristikama gume. Na novoj etiketi, klase koje se tiču otpora kotrljanju i kočenja na mokroj podlozi će biti restrukturisane, dok će kategorija koja označava nivo buke koristiti decibele i slova A, B i C. Za više informacija, krajnji potrošači mogu pristupiti EU bazi podataka , prostim skeniranjem QR koda na etiketi gume. Još jedan novitet tiče se dva piktograma koji pokazuju da li se radi o zimskoj gumi za snijeg koja korespondira sa EU standardima, poznatim i kao pahuljica test, ili/i gumi bez eksera za led koja je u skladu sa novim ISO standardom.

Na novoj etiketi kategorije od A do C ostaju nepromijenjene. C1 i C2 gume, za putnička vozila i kombije, koje su prethodno bile u E klasi za otpor kotrljanju i držanje na mokrom, sada prelaze u kategoriju D koja je bila prazna, dok će ono što je prethodno bilo u klasama F i G preći u klasu E. Na ovaj način etiketa će biti jednostavnija za tumačenje.


Potrošači mogu skinuti dodatne informacije o gumi takom što će skenirati QR kod koji se nalazi u gornjem desnom uglu etikete. QR kod omogućava da se linkujete na EPREL( EPREL = European Product Registry for Energy Labellin) bazu podataka, koja sadrži informacije o proizvodu. Ovako dobijate sve informacije o specifičnoj gumi, kao i početak i kraj proizvodnje za dotični model. Sve informacije o proizvodu u EPREL bazu podataka unosi lično proizvođač.

Novi sistem EU etiketa za gume je osmišljen u cilju pružanja podrške kupcima da izaberu gume koje utiču na smanjenje potrošnje goriva, a u isto vrijeme pružaju informacije o dužini kočionog puta. Za krajnje kupce i firme koje se bave prevozom, izbor guma sa smanjenim otporom kotrljanja može napraviti veliku razliku u pogledu smanjenja troškova goriva i emisije štetnih gasova. Precizna informacija o držanju na mokrom putu doprinijeće uveliko boljoj bezbjednosti na putevima, dok će informacije o stepenu buke pomoći u smanjenju takozvanog zagađenja bukom proizašlog iz saobraćaja.

Izvor: Continental