Vijesti

30.01.2019.

Nastavak istraživanja guma od maslačka

Tehnološka kompanija i proizvođač premium pneumatika, Continental zvanično je otvorio svoju istraživačku laboratoriju “Taraxagum Lab Anklam” u Anklamu, Njemačka.

Nastavak istraživanja guma od maslačka

Tehnološka kompanija i proizvođač premium pneumatika, Continentalzvanično je otvorio svoju istraživačku laboratoriju “Taraxagum Lab Anklam” u Anklamu, Njemačka.

Ova laboratorija označena je kao baza budućih istraživanja uzgoja i procesa ekstrakcije ruskog maslačka, kao alternativne drvetu kaučuka iz tropskog pojasa. Continental planira da uvede ovaj sirovi material u serijsku proizvodnju kroz 10 godina, s ciljem uvećanja procenta gume dobijene iz maslačka u odnosu na kaučuk.

“Ponosni smo što objavljujemo ovaj važan projekat,” izjavio je Nikolai Setzer, član Izvršnog Odbora Continental AG i šef odjeljenja za pneumatike. “Prvi smo proizvođač guma na svijetu koji investira ovako značajne svote u industrijalizaciju gume od maslačka. Ruski maslačak vidimo kao važnu alternativu, komplementarnu konvencionalnoj prirodnoj gumi dobijenoj iz hevea brasiliensis, što nam omogućava da zadovoljimo rastuću globalnu tražnju na ekološki i pouzdan način.”

Dodatno, investicija u novu istraživačku laboratoriju je još jedna tehnološka prekretnica na putu implementacije Vision 2025 startegije, koju je Continental razvio za potrebe biznisa sa pneumaticima.

“Kao dio naše Vision 2025 strategije, od 2011. godine do danas smo investirali više od 2 milijarde € u proizvodnju, istraživanje, razvoj,  kao i u poslove i nove proizvode širom svijeta. Anklam je sada istaknuti dio serije jedinstvenih projekata u Evropi, Americi i Aziji”, naglasio je Setzer.

U nekom srednjem roku, oko 20 zaposlenih sa iskustvom na poljima poljoprivrednih nauka, hemije i proizvodne tehnologije, istraživaće kultivaciju ruskog maslačka, kao i njegov razvoj, podešavanje i rukovanje mašinama za obradu ove biljke na novoj lokaciji.

“Godinama smo radili na tome da razumijemo molekularne principe biosinteze gume u biljci maslačka. Ovo biološko saznanje nas je sad dovelo do toga da je industrijska upotreba na dohvat ruke. Sa novom test laboratorijom, Continental je otvorio novo tlo koje ovaj koncept čini visoko vidljivim,” rekao je Dirk Prüfer, profesor biljne biotehnologije na Univerzitetu u Münsteru (WWU) and direktor grane Fraunhofer Instituta za Molekularnu Biologiju i Primijenjenu Ekologiju u tom gradu.

Continental od 2011. godine sprovodi istraživanja s ciljem zamjene prirodne gume iz tropskih predjela biljakama koje se mogu uzgajati u umjerenim klimama, u saradnji sa Fraunhofer Institutom IME, Julius Kühn-Institutom, uzgajivačem biljaka ESKUSA i drugim partnerima na različitim istraživačkim projektima, uz podršku Ministarstva nauke i obrazovanja i Ministarstva za hranu i poljoprivredu SR Njemačke.

Prvi uzorak premium zimske gume sa gazištem napravljenim od gume od maslačka testiran je na putevima 2014. godine. Prva kamionska guma sa gazištem od Taraxaguma uslijedila je 2016. godine.

Izvor: Continental