Vijesti

31.07.2020.

Minimalna dubina gazišta za ljetnje gume: dozvoljena granica habanja

Kako rastu temperature tako rastu i vaše želje da uhvatite krug svojim autom. Obilazak države, sportska vožnja u krivinama, potpuno bezbjedno. Preduslov savršenog užitka u vožnji na suncu je odgovarajuća ljetnja guma sa optimalnom dubinom gazišta.

Minimalna dubina gazišta za ljetnje gume: dozvoljena granica habanja

Kakva dubina gazišta na ljetnjim gumama treba da bude?

Zakonski regulisan minimum dubine gazišta za automobilske gume u Evropi je 1,6 milimetara. Međutim, udruženje automobilista vjeruje da je ova vrijednost previše niska, a i mi se slažemo. Sa dubinom gazišta od čak 4 milimetra, trenje guma se polako smanjuje. Zbog toga preporučujemo da ograničenje habanja bude 3 milimetra za ljetnje gume. Samo tada možete voziti bezbjedno. Posebni žljebovi i rebra na gazištu guma su od izuzetnog značaja kada je u pitanju trenje. Što su izraženiji i dublji, to će bolje prianjati vaše gume.

Ova osobina je veoma važna kada vozite po vlažnim putevima i jakoj kiši. Da li ste ikada iskusili akvaplaning? Onda sigurno znate koliko opasno može da bude pohabano gazište i koliko je bitno održavati dozvoljenu dubinu gazišta na ljetnjim gumama. Gazište guma mora da kanališe vodu na putu i sklanja je sa strane da bi guma prianjala kako treba.

 

Video.

 

Savjet Barum eksperta:

 

Nove ljetnje gume imaju dubinu gazišta od oko 8 milimetara. Najkasnije, gume treba da promijenite kada se ova vrijednost spusti na oko 3 milimetra. Zimske gume dolaze sa posebnim setom preporuka.

Koliko stare mogu da budu ljetnje gume?

Starost i stanje guma imaju veliki uticaj na sigurnost u vožnji. Što je guma starija, to su njene performanse na vlažnim putevima gore. Trenje se značajno smanjuje, bez obzira na dubinu gazišta na gumi. Stanje gume takođe igra važnu ulogu u prianjanju. Ovo naročito zavisi od pređenih kilometara i vašeg stila vožnje.

Mnogo je bolje da ranije promijenite gume. Redovno treba da provjeravate starost, stanje materijala i minimalnu dubinu gazišta na vašim ljetnjim gumama.

 

Koliko dugo ljetnje gume traju?

Izdržljivost ljetnjih guma uglavnom zavisi od njihove pohabanosti. Na ovo utiče više faktora. Odnose se na faktore životne sredine kao što su vlaga, led, toplota i suvoća. Vaš specifičan stil vožnje, pritisak u gumi i pravilno odlaganje takođe imaju uticaja. Pređeni kilometri takođe utiču na stanje ljetnjih guma. 50.000 kilometara se uglavnom smatra granicom habanja za ljetnje gume. Ne postoji fiksno određeno ograničenje kilometraže.

 

Savjet Barum eksperta:

U osnovi, uvijek obraćajte pažnju na minimalnu dubinu gazišta na vašim ljetnjim gumama. Ovo je najbolji način da znate nivo habanja gume. Zamijenite vaše gume odmah ako primijetite bilo kakva napuknuća ili nejednakosti na gumi.

 

Ukoliko želite idealan spoj cijene i kvalitete, sigurni smo da ćete u našoj ponudi pronaći svog Barum saputinka. Ponuda.

Izvor: Barum