Vijesti

12.05.2017.

LJETNJE GUME ILI GUME ZA SVE SEZONE?

Kada dođe trenutak da birate između ljetnjih guma ili onih za sve sezone, dobro razumijevanje njihovih benefita i ograničenja sigurno će vam biti od pomoći.

LJETNJE GUME ILI GUME ZA SVE SEZONE?

Kada se vodi debata o gumama za sve sezone nasuprot ljetnjim gumama, lako dolazi do zabune po pitanju razlika. Koje gume su bolja opcija za vas, zavisi od toga koje vozilo posjedujete, od uslova za vožnju, ali i od ličnih preferencija. Kada dođe trenutak da birate između ljetnjih guma ili onih za sve sezone, dobro razumijevanje njihovih benefita i ograničenja sigurno će vam biti od pomoći.

 

GUME ZA SVE SEZONE

Gume za sve sezone pružaju ravnotežu mogućnosti - omogućavaju prihvatljive performanse i u suvim i u mokrim uslovima, a obezbjeđuju i vuču po snijegu.

Napravljene za prosječnog vozača, ove gume imaju umjerenu dubinu šare i napravljene su od smjese koja je projektovana tako da omogući duži vijek gazećeg sloja (u odnosu na ljetnje gume, koje imaju pliće šare). Gume za sve sezone se nude u mnogo modela, veličina, kapaciteta opterećenja i oznaka za brzinu, da bi se koristile kod širokog izbora vozila, od ekonomskih vozila, preko sedana i mini-vana, do pikapova. One imaju tendenciju da pruže udobnost u vožnji, dobro upravljanje i ostala svojstva prilagođena većini vozača.

 Gume za sve sezone pokazuju dobre performanse u toplijim danima, ali mogu ponuditi slabije prijanjanje u odnosu na ljetnje gume, čime se žrtvuje dio mogućnosti za brže upravljanje, kočenje i skretanje. Ova “trgovina” je neophodna da bi gume za sve sezone mogle da pruže performanse u blažim zimskim uslovima, a i da bi obezbijedile duži vijek gazećeg sloja.

“All season” gume mogu da obezbijede vuču zimi, ali nijesu baš najbolje gume za korišćenje u ekstremnim zimskim uslovima. Vozači koji se susrijeću sa esktremnim zimskim vremenom trebalo bi da razmisle o prebacivanju na zimske gume.

Gume za sve sezone, budući da nude miks ljetnjih i zimskih performansi, često su odlična opcija za one koji voze u umjerenim klimama i uslovima.

 

LJETNJE GUME

Ljetnje gume su idealne za vozila sa visokim performansama, a izgrađene su za brzinu i agilnost. Pružaju povećane mogućnosti reagovanja, skretanja i kočenja. Ova svojstva se pripisuju specijalizovanim šarama i sastavu, koji zajedno omogućavaju poboljšanu preciznost na putu. Šara na ljetnjim gumama ima manje žljebova te ostavlja veću površinu gume za kontakt sa putem. Dizajnirane su tako da obezbijede maksimalno prijanjanje. Smjesa gaznog sloja ovih guma projektovana je tako da ostane fleksibilna, pružajući bolju vuču i prijanjanje. Ljetnje gume imaju pliće šare koje doprinose boljoj stabilnosti kada se približe granicama svojih mogućnosti.  

Karakteristike ljetnjih guma, kao dimenzije (širina, visina i prečnik), dozvoljena brzina i dizajn šare gazećeg sloja, čine ih sposobnim za poboljšane performanse u mokrim i suvim uslovima, pri zahtjevnijoj vožnji i kod sportskih automobila. Iznenađujuće, ljetnje gume omogućavaju bolji učinak po mokrim putevima, zahvaljujući jedinstvenim šarama koje pomažu evakuaciju vode i poboljšavaju otpornost na akvaplaning.

Kada govorimo o zimskoj vožnji, gume za sve sezone su sigurno prihvaljivije od ljetnjih, uzevši u obzir njihovu mogućnost miksovanih zimskih i ljetnjih performansi, ali preporučujemo da razmislite o prebacivanju na zimske gume da bi dobili optimalnu vuču u ekstremnim zimskim uslovima.

 

IZABRATI PRAVU GUMU

Izbor odgovarajuće gume nije jednostavan, niti podrazumijeva montiranje jednog seta, bez ponovnog osvrtanja i promišljanja. Kada se budete premišljali između ljetnjih i guma za sve sezone, uzmite u obzir uslove za vožnju, klimu na području u kom živite i zahtjeve za performansama.

Najbolje je da su sve gume na vašem vozilu istog tipa – sve zimske, sve ljetnje gume, ili pak sve 4 gume za sve sezone. Takođe, vaše gume moraju pratiti preporučenu veličinu, oznaku brzine, kapacitet opterećenja i ostale specifikacije propisane od strane proizvođa.

 

Spremni da pronađete pravu gumu za sebe? Isprobajte pretraživač guma na našoj naslovnoj strani.