Vijesti

30.08.2020.

Kako zamjena guma može produžiti život vašim gumama?

Možda se pitate:

Zašto bih rotirao gume?
Da li da rotiram sve četiri gume?
Šta je najbolje da uradim?

Sve su to odlična pitanja, a mi imamo još bolje odgovore!

Kako zamjena guma može produžiti život vašim gumama?

Zašto bih rotirao gume?

Rotiranje guma trebalo bi da bude dio vaših redovnih rutina održavanja guma kako biste postigli njihovo ravnomjerno trošenje i maksimalan vijek trajanja. Rotiranjem guma doprinosite ravnomjernom trošenju gazišta, smanjujete buku, što u konačnom štedi novac i sprječava glavobolje na putu.

Da li da rotiram sve četiri gume?

Gume na svim točkovima imaju svoj zadatak pa ukoliko montirate gume različitih vrsta osjetićete različito i neravnomjerno habanje samog gazišta. Na primjer, automobil sa pogonom na prednje točkove trošiće gume drugačije od automobila s pogonom na zadnje točkove. Takođe, trošenje guma na sportskim vozilima obično je u većoj mjeri izraženo nego kod običnih porodičnih automobila.
Svakako je prednost kada se sve četiri gume troše ravnomjerno, što je rezultat redovnog održavanja i rotacije guma. Kako trošenje smanjuje dubinu gazećeg sloja gume, redovna rotacija guma omogućava da vozač ima bolju kontrolu nad vozilom.  Dakle, poboljšane su performanse upravljanja, ali je i vožnja u krivinama znatno sigurnija. Važno je napomenuti da rotiranje guma ne može ispraviti probleme habanja zbog istrošenosti određenih dijelova ili zbog pogrešnog pritiska u gumi. 

Ne zaboravite rezervne!

Rezervne gume u punoj veličini (ne privremene rezervne gume), iste veličine i konstrukcije kao redovne gume trebalo bi rotirati kada vršite rotiranje kompletnog seta guma. Ako ste u prilici, obavezno provjerite i prilagodite pritisak u rezervnoj gumi kada mijenjate pozicije gumama.

Šta je najbolje da uradim?

Slijedite preporuke proizvođača vozila kada se pitate koliko često da rotirate set guma. Ako proizvođač vozila nije drugačije odredio, rotirajte svoje gume na svakih 10.000 - 12.000 kilometara ili prije ako primijetite neravnomjerno trošenje gazišta. Ako primijetite da se gazeći sloj guma neravnomjerno troši, u našem servisu možete provjeriti trap i identifikovati ako postoje mehanički problemi koji mogu prouzrokovati neravnomjerno habanje. U tom slučaju odradićemo provjer trapa i reglažu. 

Ne zaboravite da podesite pritisak u gumama prema preporukama proizvođača vozila.

Napomena: Vodite računa o smjeru postavljanja guma ili gume kupite kod nas pa će se za to pobrinuti naši serviseri, a usluge montaže i balansiranja dobićete gratis.

Izvor: General Tire