Vijesti

16.05.2020.

Kako zamijeniti točak?

Na početku bismo naglasili da je naša preporuka da točkove uvijek mijenjate u servisu, kod profesionalaca. Naravno, nekad će se desiti da morate da ih zamijenite sami. U tom slučaju je važno da znate kako to da uradite bezbjedno i kvalitetno.

Kako zamijeniti točak?

Prije nego što počnete

Prvo provjerite da li ste na sigurnom, ravnom mjestu, dovoljno udaljeni od gustog saobraćaja. Ako ste se našli u situaciji da točak treba da promijenite na auto putu, predlažemo da obavezno pozovete službe za pomoć na putu, prije nego što biste sami pokušali da nešto uradite.

Pod pretpostavkom da ste na sigurnom prostoru, provjerite da li imate opremu i koje su vam mogućnosti na raspolaganju. Na primjer, da li vaš automobil ima rezervnu gumu u originalnim dimenzijama, rezervnu gumu u manjim dimenzijama od originalnih ili je opremljen kompletom za popravku u slučaju da je guma probijena. Zatim provjerite da li je šara na rezervnoj gumi istrošena i da li je guma dovoljno napumpana.


Rezervna guma u originalnim dimenzijama

Prije nego što uopšte počnete da mijenjate točak, pročitajte priručnik za svoje vozilo. Pojedinosti o marki i modelu vašeg vozila detaljno će biti navedene, kao i alati koje ste dobili u sklopu opreme i pokazaće vam gdje da pričvrstite dizalicu. Ova poslednja stavka je veoma važna.

 

Savjet: Uvijek pročitajte posebna uputstva u priručniku proizvođača vašeg automobila. Tamo ćete otkriti:

1. Da li imate rezervnu gumu originalnih dimenzija.

2. Da li imate rezervnu gumu manju od originalnih dimenzija.

3. Da li imate komplet za popravku probijene gume.

4. Da li imate matice za zatezanje točka. 

5. Gdje tačno treba postaviti dizalicu. 

6. Propisane kriterijume za pritisak u pneumaticima.

7. Da li da očekujete bilo kakvu lampicu za upozorenje nakon izvršene promjene gume.

Zatražite od putnika da izađu iz automobila, ugasite motor i uključite sigurnosna svijetla. Podignite ručnu kočnicu i ubacite u prvu brzinu (ili P, ako je automatski menjač). Da biste izbjegli da se vaš automobil pokrene, stavite blok ispod točka koji se nalazi dijagonalno suprotno od onog koji je probijen. Ako nemate blok, veliki kamen,drvena klada ili trupac bi trebalo da završe posao.

Pripremite rezervni točak [SV1] da vam bude pri ruci. Izvadite alat koji imate da biste skinuli matice sa točka. Postavite dizalicu na mjesto koje je navedeno u priručniku za vaš automobil, vodeći računa da je dobro fiksirana. Zatim podignite dizalicu kako bi se automobil mogao lagano podizati, ne više od normalne visine njegovih amortizera. 

Otpustite matice na točkovima pomoću ključa ili adekvatnog odvijača. Zatim uz pomoć dizalice  dižite automobil dok se ne odvoji od tla u zoni za mijenjanje gume. Otpustite matice u potpunosti. Možda budete morali da koristite svoje koljeno da lagano poduprete sam točak dok ovo radite.

 

Rezervna guma u dimenzijama manjim od originalnih

Proces je isti i za postavljanje rezervne gume u dimenzijama manjim od originalnih, ali pažljivo pročitajte priručnik prije nego što je montirate jer se može aktivirati neka od lampica za upozorenje. Bićete u mogućnosti da vozite samo na kraćoj relaciji  i ograničenom brzinom, tako da je najbolje da se direktno uputite ka najbližem ovlašćenom servisu. 

 

Komplet za popravku u slučaju probijanja gume

Pažljivo slijedite uputstva na pakovanju jer se mogu razlikovati od jednog do drugog proizvođača ovog kompleta. Iako su kompleti lakši od promjene guma, imajte na umu da su privremeno rešenje i da oni neće moći da se izbore sa velikim udarima. Kao i kod rezervnih guma u dimenzijama manjim od originalnih bolje da što prije posjetite ovlašćeni servis. 

 

Ukoliko novi set guma kupite kod nas, nećete morati sami da vršite montažu već ćete ovu uslugu zajedno sa uslugom balansiranja dobiti gratis. Ipak, korisno je znati navedene korake u slučaju neplaniranih situacija. 

 

 Izvor: Uniroyal