Vijesti

10.05.2020.

Kako pravilno skladištiti gume?

Kako se smjenjuju godišnja doba, treba da razmišljate o promjeni sezonskih guma. Bez obzira da li prelazite sa zimskih na ljetnje gume ili obratno, važno je da vodite računa o tome kako i gdje skladištite
set van sezone.

Kako pravilno skladištiti gume?

Gume možete promijeniti u servisu ili uraditi to sami u svojoj garaži. Ali šta ćete uraditi kada ih zamijenite? Pravilno skladištenje guma nakon zamjene sezonskih setova je veoma bitno. U stvari, važnije je nego što većina nas misli.
Ako neadekvatno skladištite svoje gume, njihove karakteristike mogu se promijeniti, što može dovesti do skraćenja njihovog vijeka trajanja. Takođe može doći i do toga da se trajno oštete u skladištu, toliko da više ne budu za upotrebu. Međutim, ako pravilno postupate, moći ćete duže da uživate u vožnjama na istim pneumaticima, ali i da uštedite novac.

Slijedite naš jednostavan vodič za skladištenje guma i iskoristite njihov maksimum

1. Očistite ih

Pomoću nekog deterdženta, vode i četkice za gume očistite gume prije nego što ih odložite. Na ovaj način ćete ukloniti prljavštinu sa puteva koja se skuplja u šarama. Obavezno očistite i felne, ako sa njima odlažete gume. Sačekajte da se osuše pa ih smjestite.

2. Nije potrebno "oblačenje"

Sljedeći korak zahtijeva da nešto NE URADITE. Gumama nije potrebna nikakv dodatni sloj zaštite, niti proizvodi za pojačan sjaj. Materijali od kojih je guma napravljena u svojoj formuli sadrže supstance uz čiju pomoć mogu da se odupru štetnim uticajima iz okruženja. Zbog toga dodatne hemikalije mogu da nanesu više štete nego koristi.

3. Spakujte gume

Pronađite velike plastične kese u kojoj se može smjestiti svaka guma pojedinačno. Obezbijedite da u kesi (i gumama) nema vlage, a zatim uklonite što više vazduha iz kese (koristite usisivač!) i zatvorite je trakom. Ovo hermetičko okruženje će smanjiti isparavanje ulja iz jedinjenja od kojih je sastavljena guma. Takođe postoje i posebne ambalaže za odlaganje guma. One olakšavaju transport i skladištenje guma, a i štite ih od prljavštine. Međutim,vazduh može da cirkuliše kroz ovu ambalažu, pa ako želite da je koristite gume prvo upakujte u plastičnu kesu.

4. Izbjegavajte sunce

UV zraci i sunčeva toplota mogu oštetiti gumu. Vodite računa da mjesto skladištenja ne bude izloženo sunčevoj svjetlosti.

5. Odaberite lokaciju

Bilo da je napolju hladno ili toplo, gume se nikada ne smiju čuvati na otvorenom, čak ni pod zaštitnom površinom. Treba ih odložiti gdje je hladnije, suvo, u umjereno provjetrenom prostoru i naravno bez direktne izloženosti sunčevom zračenju. Ako imate podrum ili drugi prostor umjerene temperature vazduha, to je idealno mjesto za gume. Ako u skladištu postoji izvor toplote, gume se moraju zaštititi od istog. U većini slučajeva u garaži, šupi i potkrovlju temperatura varira i osjeća se uticaj padavina i vlage. Zato uradite sve da izbjegnete neželjene posljedice po vaše pneumatike.

6. Izbjegavajte izlaganje hemikalijama

Hemikalija broj jedan koju treba izbjegavati je ozon. Ona ima izuzetno štetno dejstvo na gume.
Električni motori sa četkicama stvaraju ozon. To su uređaji kao što su: generatori, kompresori, pećnice, vodene pumpe, usisivači jačeg kapaciteta itd. Potrudite se da ovi uređaji ne budu u vašem skladištu. Takođe se ne preporučuje prisustvo goriva, uljnih maziva i razređivača.

7. Zaštitite bijelu gumu

Imate bijele zidove ili druge djelove (poput slova) na gumama? U slučaju da odlučite da ne pakujete gume, čuvajte ih na način da bijele površine dodiruju druge bijele zone, a to učinite i sa crnim djelovima. Evo i zašto: crna i bijela guma se sastoje od različitih komponenti. Na bijeloj strani gume stavlja se sloj crne gume kako bi se sprečio prelazak ulja iz crnih u bijela područja i prouzrokovala promjena boje. Crni bočni zid je sastavljen od standardne gume. Zbog toga primijenite ovaj jednostavan postupak: crno na crno i bijelo na bijelo, da bi bijela guma ostala svijetla i da bi se izbjeglo ostavljanje tragova na njoj.

8. Postavite, položite ili zakačite?

Na raspolaganju su vam tri opcije za skladištenje guma:

  • Držite ih uspravno.
  • Položite ih bočno.
  • Zakačite ih na kukicama ili držite na policama.

Najbolja opcija je da ih postavite uspravno, jer manje opterećujete gume. Ako morate položiti,
pokušajte da ih ne slažete previsoko ukoliko želite da izbjegnete prevrtanje i oštećenje guma. Ako odlažete gume zajedno sa felnama, poželjnije je da ih položite bočno.

Druga opcija za skladištenje gume sa felnama je da ih zakačite. Nikada ne kačite demontirane gume (bez felni) jer to može da ih iskrivi i ošteti.

Gume se u svakom slučaju habaju i stare, ali ovi savjeti će vam pomoći da im produžite vijek trajanja. Ako želite da budete sigurni da su vaše gume u profesionalnim rukama, preporučujemo vam da ih čuvate u našem hotelu za skladištenje guma. I zapamtite: odlična ideja je da profesionalci provjere vaše gume prije nego što ih ponovo montirate na svoje vozilo za još jednu sezonu sigurne vožnje.

Izvor: Continental