Vijesti

19.01.2021.

Kako funkcionišu zimske gume?

Snijeg, led i temperature ispod nule - zima sa sobom nosi i nekoliko neugodnih iznenađenja za vozače. Zimske gume su obavezne u našoj zemlji. Otpornije su na habanje, nude bolje prianjanje i obezbjeđuju sigurnije upravljanje. Po čemu se zimske gume razlikuju i kako rade?

Kako funkcionišu zimske gume?

Zimske gume: Ključne karakteristike 

Temperature opadaju, a rizik od snijega i leda se povećava. Ljudi koji i dalje koriste ljetnje gume rizikuju da plate značajnu novčanu kaznu, a predstavljaju i rizik za bezbjednost na putevima uopšte. Kako do toga ne bi dolazilo najbolje je ljetnje gume zamijeniti zimskim. Ovo ne važi samo kada padne snijeg, već i tokom vlažnog vremena, kao i na suvim ali hladnim putevima. Bilo da je riječ o poboljšanom upravljanju ili kraćem putu kočenja - između oktobra i Uskrsa zimske gume ništa ne može zamijeniti. Zimske gume poboljšavaju stabilnost tokom vožnje i poboljšavaju preciznost upravljanja zahvaljujući efikasnom prenosu snage. Tehnologija akvaplaninga takođe pomaže vozačima u područjima s malo snijega, ali dosta kiše. 


Tajna je u smjesama

Bilo da je riječ o snijegu, kiši ili samo hladnom vremenu, zimske gume bi trebale da pruže jednu stvar iznad svih ostalih: maksimalno prianjanje čak i pri lošem vremenu. Zbog toga svi modeli sadrže posebne smjese. Šta čini razliku: visok udio prirodne gume. To gumu čini mekšom i stoga osigurava stabilnu vuču čak i u hladnim uslovima. Odgovor ljetnih guma brzo se mijenja zavisno od temperature; postaju krutije i imaju manju sposobnost prianjanja. Ljetne gume su manje fleksibilne na hladnom i nude slabije performanse za vuču i kočenje. To je slučaj i na suvom putu. Sa zimskim gumama je drugačije: njihov poseban sastav osigurava odgovarajući stepen trenja zimi. Međutim: što su gume mekše, to je veća potrošnja energije i benzina, tako da se vaši operativni troškovi mogu povećati. Dodaci, poput silicijevog dioksida, ulja i smola, igraju bitnu ulogu uz prirodnu gumu. Oni čine oko 40% sastava gume. Kombinacija pojedinih komponenata u konačnome određuje tvrdoću gume i determinišu vrstu gume, odnosno da li je riječ o ljetnjoj ili zimskoj gumi. 

Savjeti naših stručnjaka: svake godine se pripremi, provjeri i testira više od 300 novih mješavina gume. Prije upotrebe, gume moraju proći razna ispitivanja - kako u laboratoriji tako i na ispitnim stazama. Ali čak i najbolje gumene smjese na kraju postaju toliko tvrde da prianjanje na niskim temperaturama počinje opadati. U današnje vrijeme možete očekivati životni vijek od najviše šest godina. 

 

Bolje prianjanje zahvaljujući dubljoj šari gazećeg sloja 


Zimske gume karakterišu duboki profili gazećeg sloja, kao i njihov sastav. Gazeći sloj zimskih guma ima široke, duboke žljebove koji obrađuju snijeg daleko bolje od ljetnjih guma. Kada snijeg popuni široke žljebove profila, poboljšavaju se i prianjanje i pogon automobila na snijegom pokrivenim putevima. Ništa se bolje ne hvata za snijeg od samog snijega. Postoje i brojni cik-cak izrezi na površini profila. Ove ivice na zimskim gumama - poznate i kao lamele - pomažu dubokom profilu da učini svoje. Hvatajući se za snijeg i led, omogućavaju učinkovitiji pogon i poboljšavaju kontakt sa zemljom. Inače, lamele takođe efikasno štite od akvaplaninga. 


Savjeti naših stručnjaka: minimalna dubina profila na zimskim gumama ne smije biti ispod četiri milimetra. Istrošene šare na gumama predstavljaju veliku opasnost, posebno na mokrim ili snijegom prekrivenim putevima. Udaljenost kočenja postaje sve duža, a zavoji sve teži jer lamele na automobilu više ne postižu dovoljno vuče na snijegu. Ovo je koristan pokazatelj - kao i navedeni radni vijek - za određivanje kada je potreban novi set guma.

 

Kompletnu ponudu guma možete pogledati ovdje.


Izvor: Barum