Vijesti

10.12.2022.

Kako da vozite po magli

Ima samo nekoliko stvari koje su opasnije za vozače od iznenadne pojave guste magle. Vaš vidokrug postaje ugrožen i oni oko vas postaju odmah nevidljivi. Dobra stvar je što možete da naučite kako da vozite po magli.

Kako da vozite po magli

Prije nego što krenete

Koliko god da ste dobar vozač, ne možete da predvidite ponašanje drugih ljudi. Ali možete da povećate šanse da ostanete bezbjedni.

Kao prvo zapitajte se da li je putovanje zaista neophodno? Ako ste svjesni da je magla rizik, najbezbjednija stvar je da je izbegnete. Odložite vaše putovanje. Velike su šanse da će magla da vas uspori, pa da li je zaista vrijedno da uopšte krećete?

Ovo očigledno važi ako imate osjećaj da magla predstavlja prijetnju. Vrlo često se ona pojavljuje niodkuda – pa treba da se postarate da znate da vozite po magli. A to treba da se desi prije nego što krenete.  

Vaša svijetla će da budu od ogromnog značaja kada vozite po izmaglici i magli. Prije nego što krenete, provjerite da li svijetla rade i da li su farovi čisti. Takođe, ukoliko niste upoznati, saznajte gdje se svijetla uključuju, uključujući i svijetla za maglu i kako se isključuju. Danas mnogi automobili automatski uključuju svijetla kada se smrači, ali ne i po izmaglici i magli. Tako da morate da znate kako ručno da kontrolišete uključivanje svijetala.

Prije vožnje po magli pregledajte:

·        Provjerite svijetla prije nego što krenete

·        Naučite kako da ih ručno upalite i ugasite

·        Koristite oborena svijetla

·        Svijetla za maglu koristite samo kad je vidljivost veoma loša

·        Izbjegavajte kondenzaciju u unutrašnjosti vozila

·        Vozite polako i postojano

·        Održavajte veliko rastojanje između vas i kola ispred

·        Imajte na umu moguće stvaranje leda

 

Na putu

Kada upadnete u maglu morate da uključite oborena svijetla. Može da bude veoma primamljivo da uključite duga svijetla, ali je to pogrešno. Vaša svijetla će u tom slučaju automatski da se odbiju od magle i smanje se, a ne da poboljšaju vašu vidljivost. Vožnja sa uključenim dugim svijetlima može da ometa saobraćaj koji vam ide u susret.

 

Još jedno pogrešno shvatanje vezano za vožnju po magli je da treba da uključite svijetla za maglu na prvu pojavu izmaglice. U stvari, to može da bude veoma zbunjujuće za kola iza vas. Nemojte da ih uključujete sve dok vidljivost ne spadne ispod 100m. Najbolje da brzo provjerite da li možete da vidite branik kola ispred  vas. Ako možete, ne uključujte svijetla. Ako ne možete, vrijeme je da ih uključite. Neki automobili su opremljeni prednjim svijetlima za maglu. Ako ćete da ih koristite, ista pravila važe kao i za zadnja svijetla za maglu.

Vaša svijetla za maglu će jedino da rade uz oborena svijetla.

Zapamtite, lampe za maglu emituju izuzetno snažnu svjetlost i mogu da budu štetna za ostatak saobraćaja ukoliko se koriste na neodgovarajući način. Kad god se magla podigne – čak i privremeno – odmah ugasite svijetla za maglu.

Obratite pažnju šta se dešava u unutrašnjosti vašeg automobila. Magla može da prouzrokuje kondenzaciju koja se skuplja na staklima, dalje skraćujući vaš vidik. Uključite grijače prednjih i zadnjih stakala da odmaglite vaše prozore. Može da bude dobra ideja da malčice otvorite prozore. Ovo ne samo da će da pomogne oko kondenzacije nego će moći da vam omogući da čujete šta se događa oko vas i da vam pomogne da sklopite kockice koje vam nedostaju ugroženom vidljivošću. Iz istog razloga vam preporučujemo da ugasite radio.

Zaustavna rastojanja postaju još važnija po magli zbog čestih iznenadnih kočenja vozača. Dok vas privlači da vozite blizu auta koji je ispred vas, kako biste sebi stvorili osjećaj gdje se nalazite, rizikujete da se sudarite sa njim u slučaju kočenja bez upozorenja. Isto tako, ako primijetite da je vozilo iza vas neprijatno blizu, bolje je da se zaustavite i pustite ga da prođe nego da rizikujete vlastitu bezbjednost.

Vodite računa o vašoj brzini. Može vrlo lako da vam se desi da izgubite iz vida koliko brzo vozite. Držite ujednačenu, stalnu brzinu – sporije nego uobičajeno ali ne i opasno sporo – i imajte u vidu da objekti koji stoje mogu u svakom momentu da se nađu na vašoj putanji.

Konačno, vodite računa o temperaturi. Magla i izmaglica  će da stvore svijetao vlažan sloj na površini puta. Ako temperatura padne, to može da formira led pa budite veoma pažljivi po maglovitom, hladnom vremenu.