Vijesti

19.09.2020.

Kada je vrijeme da zamijenite gume?

Mnogo toga utiče na odluku o zamjeni guma. Očigledni razlozi su probušena ili vidljivo oštećena guma. Ali koji su najčešći faktori? Životni vijek gume zavisi od mnogo njih, uključujući vozačeve navike, klimu, stanje na putu, dizajn guma kao i njihovo pravilno održavanje. Tri jako bitne stvari koje treba uzeti u obzir:

Kada je vrijeme da zamijenite gume?

1. Habanje gazećeg sloja - odgovarajuća dubina gazećeg sloja gume neophodna je za sprječavanje hidroplaninga i klizanja. Minimalna propisana dubina gazećeg sloja je 1,6 mm. Gume samo uglavnom sadrže indikator istrošenosti koji je smješten u dnu uzdužnog kanala na šari gume koji pruža vizuelni uvid u to da li je gazeći sloj istrošen na minimalnu zakonski dozvoljenu dubinu.  Kada se vrh indikatora poravna sa ostatkom profila gazećeg sloja gume, guma je istrošena i stoga je treba što prije zamijeniti. Možete upotrijebiti i novčić od 1€ za provjeru dubine šare. Jednostavno postavite kovanicu u centralni uzdužni žlijeb gazećeg sloja, na najdubljem dijelu šare. Ako šara ne pokriva zlatni obod novčića, vrijeme je za zamjenu gume. Neravnomjerno habanje može smanjiti performanse gume u nepovoljnim uslovima. Vizuelno provjerite da li je došlo do neravnomjernog trošenja, da li guma ima ispupčenja, neobično glatka područja i bilo kakve znakove oštećenja. Vozači bi takođe trebalo da provjere da li na bočnim zidovima postoje žljebovi, posjekotine, izbočine ili druge nepravilnosti.


2. Klima - ljetna vrućina i hladna zima utiču na gume. Previše izlaganja direktnoj sunčevoj svjetlosti, UV zracima i/ili vrućini može prouzrokovati pucanje na gumama. Ako je vozilo parkirano napolju i ne vozi se često, to može ubrzati proces trošenja guma na ovaj način. S druge strane, koliko i vrućina toliko i ekstremna hladnoća takođe skraćuju životni vijek gume.
 

3. Starost guma - gume su dizajnirane i izrađene kako bi kvalitetno služile na hiljade kilometara vožnje. Da bi se postigla maksimalna korist, gume se moraju pravilno održavati kako bi se izbjegla oštećenja i zloupotrebe koje mogu dovesti do njihovog onesposobljavanja. Životni vijek gume zavisi i od skladištenja, redovne zamjene i uslova rada kojima je guma izložena tokom svog vijeka trajanja (opterećenje, brzina, pritisak u gumi, oštećenja tokom vožnje itd.). Budući da se radni uslovi razlikuju, precizno hronološko predviđanje vijeka trajanja bilo koje gume nije moguće.
Iako možda ne postoji određena starost guma za njihovo uklanjanje iz upotrebe, iz General Tire-a i automobilske industrije preporučuju da se sve gume (uključujući rezervne) proizvedene prije više od deset godina uklone iz upotrebe i zamijene novim, čak i kada se čini da su gume upotrebljive zbog svog vanjskog izgleda i ako dubina gazećeg sloja možda nije dosegla minimalnu dubinu istrošenosti. 

Iz General Tire-a takođe  preporučuju da redovno provjeravamo gume. Pregled guma treba uključiti tokom rutinskih postupaka održavanja vozila. Ako sumnjate da su vaše gume oštećene, naš tim servisera vam stoji na raspolaganju, a kompletnu ponudu General Tire guma možete pogledati ovdje. 

 

Izvor: General Tire