Vijesti

03.07.2020.

Izbjegavajte kombinovanje guma

Kombinovanje guma ili ipak ne? Pitanje je sad.

Kada dođe vrijeme za promjenu guma javljaju se brojna pitanja. Da li da kupite četiri gume ili dvije? Da li da kombinujete brendove? Koji tip gume da odaberete? Znamo da su ovo sve sem jednostavna pitanja pa želimo da vam pomognemo uz nekoliko korisnih smjernica. Uvijek je najpametnije pratiti uputstvo o automobilu ili se jednostavno konsultovati sa profesionalcima.

Izbjegavajte kombinovanje guma

Mogu li da kombinujem gume?
 

Važi ono univerzalno pravilo da gume na vozilima ne treba kombinovati osim ako je to određeno kao prihvatljivo od strane proizvođača guma ili vozila. Vozači bi trebalo da izbjegavaju kombinovanje guma različitog gazišta, unutrašnje građe ili veličine (osim ako prednje i zadnje dimenzije nijesu određene od strane proizvođača vozila) i koriste identične gume na svim točkovima svog vozila kako bi održali kontrolu i stabilnost. Takođe vozači nikada ne bi trebalo da kombinuju zimske gume sa all-season ili ljetnjim gumama ili run flat gume sa onima koje to nijesu.

U idealnim okolnostima, valjalo bi da se sve četiri gume habaju ravnomjerno i istovremeno. Kada dođe do toga znači da su dizajn vozila, uslovi vožnje i praksa održavanja radili u skladu sa bitnim ciljem da izjednače habanje i performanse. To omogućava vozaču da odabere set novih guma koje će ili zadržati mogućnosti originalnog seta ili pomoći da se kvaliteti vozila usklade još bolje sa njegovim potrebama.

 

Da li da zamijenim sve četiri gume ili dvije?
 

Nažalost, habanje svih guma u isto vrijeme nije uvijek moguće. Ponekad dizajn vozila, korišćenje guma različitih dimenzija na prednjoj i zadnjoj osovini, nedovoljno održavanje i/ili uslovi vožnje sprječavaju da dođe do ravnomjernog trošenja.

Ako se sve gume ne habaju istovremeno, vozači su obično primorani da kupuju jednu gumu, par ili set od četiri gume za zamjenu. Iako je kupovina seta od četiri nove gume najbolja opcija jer će održati balans pri rukovanju i uspostaviti bolju vuču pri lošim vremenskim uslovima, ona je takođe i skuplja što je jako bitno za vozače. Dok kupovina ili jedne ili para guma smanjuje trenutne troškove, u tom slučaju morate da pravite kompromis i izaberete najbolju opciju pri izboru identičnih ili sličnih guma.

Ako se odlučite da kupite par novih guma, postavite ih na zadnju osovinu vozila, nikako na prednju. Pohabane gume na kraju pružaju manju vuču i povećavaju potencijalno veću rotaciju guma na mokrom putu, takođe poznatu kao oversteer. Ovo se događa kada se vozilo zaokrene više nego što je predviđeno, što dovodi do pomjeranja zadnjeg kraja vozila i gubitka kontrole. Postavljanjem novih guma na zadnjem kraju obezbjeđuje se kompaktnost vozila na putu, bolje prianjanje i veća otpornost na mokrim površinama. Vozač može upravljati tako da kompenzuje istrošenost prednjih guma i zadrži sigurnu kontrolu vozila.

Kako da biram nove gume?
Odabir gume koja odgovara veličini onih koje su trenutno na vozilu osigurava da su fizičke dimenzije, unutrašnja građa, dizajn gazišta i ključne osobine performansi iste kao na gumama koje želite da zamijenite.

Druga opcija je da odaberete slične gume (ekvivalente) istih performansi, dimenzija i brzinskog indeksa.To može biti odličan izbor ako želite nešto drugačije osobine od onih koje je odredio proizvođač vozila. Proizvođači biraju gume za širok spektar vozača koji žive u različitim klimatskim uslovima. U sjevernoj Americi, all-season gume koje imaju bolje performanse na mokrom putu i snijegu su vjerovatno potrebne. Sa druge strane, odlučan vozač možda želi gume koje imaju brži odgovor i bolje prianjanje na suvom tlu. Gume presudno doprinose cjelokupnom performansu vozila. Zapamtite, gazeći sloj gume je jedini kontakt koji imate sa putem.

Zbog toga što gume igraju važnu ulogu kada se radi o kvalitetu udobnosti svakog vozila i sposobnosti upravljanja, uvijek je najbolje voziti sa gumama koje su identične u svakom detalju, uključujući brend gume, model, veličinu, i preostalu dubinu gazišta. Sve ostalo uključuje neku vrstu kompromisa.

Ukoliko vas zanima više informacija, profesionalci u našem servisu vam stoje na raspolaganju! Dobro došli!

Izvor: General Tire