Vijesti

16.11.2017.

Continental WinterContact TS 860: Još sigurnije po kiši, snijegu i ledu

Sa modelom WinterContact TS 860, Continental predstavlja nove zimske gume namijenjene kompaktnim automobilima i automobilima srednje veličine. Ove gume donose pravi progres, konkretno na polju sigurnosti.

Continental WinterContact TS 860: Još sigurnije po kiši, snijegu i ledu

Pri kočenju na mokrim zimskim putevima performanse novog modela su za 5% bolje od performansi svog izvanrednog prethodnika, ContiWinterContact TS 850. Dužina kočenja je za 4% kraća na ledu, a uvedena su, takođe, poboljšanja na polju upravljanja i rukovanja vozilom na snijegu, kao i kvaliteta vožnje uopšte. Kilometraža i otpor kotrljanju su na istom nivou kao kod uspješnog prethodnog modela.

 

TEHNIČKI DETALJI

slika

Cool Chili™ obezbjeđuje maksimalne performanse kočenja u svim zimskim uslovima.

Cool Chili smješa gazećeg sloja sadrži visoku proporciju silike koja smanjuje dužinu kočenja na mokrim putevima zahvaljujući svojim posebnim prigušivačkim karakteristikama. Visoko fleksibilna matrica polimera donosi primjetno poboljšanje u vučnim svojstvima guma na svim zimskim putnim površinama, samim tim i bolje držanje na putu.

Posebne smole visokih performansi održavaju fleksibilnost smjese čak i na niskim zimskim temperaturama, što dovodi do kraćeg zaustavnog puta po hladnim, mokrim, zaleđenim i snijegom pokrivenim površinama.

Liquid Layer Drainage™ smanjuje zaustavni put na površinama pokrivenim mrazom i ledom.

Da bi omogućili efektivno kočenje na zaleđenim putevima, inžinjeri za razvoj guma u Continental-u su osmislili Liquid Layer Drainage tehnologiju.

Poznato je da se pri kočenju na ledu stvara tanak sloj vode ispod šara koji značajno umanjuje kontaktnu površinu gume sa podlogom, tj. putem. Nova tehnologija, koja uključuje dodatni drenažni kanal ukalupljen u gazeći sloj, tj. šaru, omogućava da voda oteče brže nego što je ranije bilo moguće, čime efektno smanjuje dužinu kočenja na zaleđenim putevima.

Snow Curve tehnologija za sigurnu vuču na snijegom pokrivenim putevima.

SnowCurve tehnologija sa  3D strukturom žlijebnog zida omogućava veliku sposobnost zahvata.

Uz dodatni žlijeb u samom zidu šara gume, povećava se vezujući efekat sa snijegom kompresovanim u zid šara, čime se nudi bolje držanje i omogućava bolja vuča na snijegom pokrivenim putevima.

 

REZULTATI TESTOVA

slika

Auto Bild

U svom izdanju 40/2017, njemački magazine Auto Bild objavio je test zimskih guma za 2017. godinu. Testirana je dimenzija 225/50 R17 94/98 H/V na BMW 3 test vozilu.

U ovom specijalnom testu učestvovalo je 50 proizvoda, a evaluacija se odnosila na 3 dijela:

  1. Test kočenja po mokrom: izbor 27 najboljih proizvoda
  2. Testiranje ovih 27 proizvoda za kočenje na snijegu: selekcija 20 najboljih, tzv. finalisti
  3. Kompletan test svih finalista

Rezultati WinterContact TS 860: “vorBILDlich”, “Pobjednik testa”

Auto Zeitung

Njemački Auto Zeitung objavio je svoj test guma za sve sezone za 2017. Godinu. Kao test vozilo korišćen je Audi A3 1,4 TFSI, dok je testna dimenzija bila 205/55 R16 91 H.

Test je izveden na dvije lokacije: Bridgestone poligonu u Švedskoj (zimski test) i na Contidrom-u u Njemačkoj (testovi na suvom i mokrom).

Rezultat WinterContact TS 860: “Pobjednik testa”

ADAC / OEAMTC / TCS

Automoto klubovi ADAC (Njemačka), OEAMTC (Austrija) i ICS (Švajcarska) objavili sun a svojim stranicama testove zimskih guma za 2017. godinu. Test vozilo je bilo VW Golf VII, a dimenzija guma 195/65 R15 T.

Testovi su održani na sljedećim testnim poligonima:

-          Svi kriterijumi na mokrim površinama i ledu, kao i test potrošnje i buke: Contidrom u Njemačkoj.

-          Upravljanje na snijegu, kočenje i vuča: Test World Ivalo u Finskoj.

-          Upravljanje i kočenje na suvom: Bridgestone u Rimu, Italija.

-          Kilometraža 195/65 R15: ADAC test habanja u Njemačkoj.

-          Test pri velikim brzinama: TU Darmstadt, Njemačka.

Rezultat WinterContact TS 860: “Dobar”

Teknikens Valrd

U izdanju 22/2017 švedski magazin Teknikens Valrd objavio je test zimskih guma za ovu godinu. Testirana dimenzija je 205/55 R16 T/H, na test vozilu Audi A4.

Rezultat WinterContact TS 860: “2. mjesto”, 104 poena

slika

Više o dostupnosti, dimenzijama i cijenama saznajte klikom na link.