Vijesti

10.12.2022.

Continental vam daje savjete za sigurnu vožnju, čuvanje guma i uštedu

• Prilagođavanje vožnje zimskim uslovima nije neohodno samo iz bezbjednosnih razloga, već i zato što time produžavate životni vijek gumama

Continental vam daje savjete za sigurnu vožnju, čuvanje guma i uštedu

Kako temperature padaju, tako potrošnja energije raste. Tokom zime, električni potrošači u vozilu, kao što su grijanje, grijanje u sjedištima, grijanje šoferšajbne i zadnjeg stakla, znatno povećavaju potrošnju energije. ADAC je izračunao da 100 vati energije povećava potrošnju goriva za 0,1 litar na 100 km, a sistem grijanja sam može sagorjeti do dva litra goriva na ovu razdaljinu. Takođe, gume su zimi opterećenije nego tokom toplijih mjeseci. Raspored lamela u gazećem sloju i sastav smješe kod zimskih guma su prilagođeni spoljašnjim uslovima za ovo doba godine sa ciljem da obezbijede neophodnu sigurnost na snijegu, ledu i hladnoći. Posljedica svega ovoga je to što zimske gume imaju veći otpor kotrljanju, što posljedično ima veći uticaj na potrošnju struje u vozilu. Habanje gazećeg sloja je veće, pa je gume neophodno mijenjati nakon par godina, kada se dubina šare gazećeg sloja smanji ispod propisane. Međutim, ukoliko usvojite pravilan stil vožnje i čuvate svoje gume, time ćete im osigurati duži životni vijek. Continental vam daje savjete kako da koristite gume da bi osigurali njihovu maksimalnu efikasnost.

Pritisak i dubina šare: caka je u redovnim provjerama

Pritisak u gumama ima veliki uticaj na njihovu dugotrajnost. Čak i najmanji pad ispod propisanih vrijednosti može dovesti do bespotrebnog povećanja otpora kotrljanju, a time i do pojačanog habanja. Na primjer, ukoliko je pritisak u gumama 0,4 bara niži od propisanog, to će smanjiti životni vijek gume za 30%, a u isto vrijeme će potrošnja goriva porasti za 2%. Tako da vozači koji rjeđe koriste gume treba da provjeravaju pritisak redovno – otprilike na svake dvije nedjelje – i da ga održavaju na vrijednostima propisanim u uputstvu proizvođača. Informaciju o vrijednostima pritiska u gumama možete pronaći u priručniku za korišćenje od proizvođača, na unutrašnjosti vozačevih ili suvozačevih vrata ili sa unutrašnje strane poklopca rezervoara. Uvijek vodite računa da ne prepumpate gume jer to negativno utiče na dugotrajnost i na performanse. U najboljem slučaju, treba u isto vrijeme provjeravati pritisak u gumama i dubinu šare gazećeg sloja. Minimalna dubina gazećeg sloja je 1,6 milimetara, ali iz Continentala savjetuju da je gume najbolje zamijeniti i prije toga.

Predvidljivi stil vožnje pojačava bezbjednost i smanjuje habanje
Sportski stil vožnje – a pod tim se misli na žestoko ubrzavanje, naglo kočenje, ulazak u krivine pri velikoj brzini – zimi ne samo što je izuzetno opasan, već ima i negativne posljedice na životni vijek zimskih guma. Vozači koji praktikuju predvidljivi stil vožnje su nježniji prema gumama.

 

Izbjegavanje oštećenja kada gume nisu u upotrebi
Životni vijek zimskih guma nije smanjen samo usljed njihove pretjerano grube upotrebe, već i usljed grešaka koje se prave prilikom čuvanja i skladištenja. Ukoliko želite da osigurate dugotrajnost vašim zimskim gumama, čuvajte ih na mjestu sa umjerenom ventilacijom i zaštićene od direktne sunčeve svjetlosti. Gume koje su na felmama, u idealnom slučaju treba da vise i to sa povećanim pritiskom u odnosu na standardni. U ovom slučaju su dostupne specijalne kuke koje sprečavaju deformacije i sprečavaju da bilo koji dio gume bude pod stalnim pritiskom. Ukoliko gume nisu na točkovima, mogu se slagati jedna na drugu, ali ih treba povremeno okretati.

 

Pravo vrijeme za zamjenu
Gume će vam obezbijediti maksimalnu bezbjednost jedino u sezoni za koju su dizajnirane. Upravo iz tog razloga Continental preporučuje zamjenu guma u oktobru i oko Uskrsa. Na ovaj način, vozači mogu biti sigurni da spoljna temperatura ne može štetiti gumama. Kada je napolju toplije, zimske gume se više troše, i obratno – ljetnje gume se brže troše kada je hladnije.