Vijesti

29.11.2021.

Continental predstavlja nove gume WinterContact TS 870 i WinterContact TS 870 P

Continental predstavlja nove gume WinterContact TS 870 i WinterContact TS 870 P

Continental WinterContact TS 870

Nasljednik već dokazanog modela WinterContact TS 860, novi model WinterContact TS 870 ide stopama prethodnika kombinujući izuzetne zimske performanse sa odličnim performansama na mokrom, u isto vrijeme prezentujući efektne ekološke preporuke – kao što su smanjen otpor kotrljanju i povećana kilometraža. WinterContact TS 870 je potpuno novi proizvod, razvijen nanovo, počevši od osnova konstrukcije, dizajna šare gazećeg sloja i smješe. Krajni proizvod je model koji u direktnom poređenju osigurava kraći kočioni put na ledu za 3% i za 5% bolje performanse upravljivosti na snijegu.

Novi WinterContact TS 870 dolazi i sa poboljšanim performansama prianjanja na snijegu, poboljšanim performansama na mokrom i upravljivosti na suvom. Uzimajući u obzir konfliktne ciljeve sa kojima su razvojni inžinjeri suočeni u pogledu bezbjednosti i ekološke održivosti,  napredak koji se odnosi na obje pomenute stavke je izuzetan: broj pređenih kilometara je porastao za 10%, dok je u isto vrijeme otpor kotrljanju  smanjen za 2%.

Kao rezultat svega navedenog, novi model prezentuje izuzetno izbalansirane performanse u svim kategorijama koje, na kraju krajeva, kupci Continentala očekuju i na koje su navikli. Pojačano prianjanje na snijegu je omogućeno zahvaljujući nedavno razvijenim 3D lamelama, postavljenim pod najboljim mogućim uglovima tako da se odlično povezuju sa snijegom. Kako se blokovi gazećeg sloja zarivaju dublje u snijeg, ove lamele se efikasno povezuju sa snijegom i omogućavaju dodatno prianjanje. Dopunu bezbjednosti predstavljaju i duboke lamele, postavljene paralelno u odnosu na dijagonalne žljebove. Zahvaljujući ovim lamelama, dinamičke sile se efikasnije prenose time omogućavajući pouzdan ulazak u krivine i dobro držanje na snijegom pokrivenim putevima.

Prema mišljenju inžinjera, jedan od benefita ovakvog dizajna je to što se na taj način stvaraju veći sniježni džepovi u gazećem sloju. Prostim riječima, dobro prianjanje na snijegu se ne ostvaruje zbog prianjanja kontaktne površine na snijeg, već zbog prianjanja snijega na snijeg. Snijeg ulazi u žljebove gazećeg sloja gdje se sabija i taj sabijeni snijeg se onda povezuje sa snijegom na površini puta. Što bolje žljebovi zadržavaju sabijeni snijeg, to je bolje i prianjanje. Upravo ovdje Continental primjenjuje  SnowCurve+ technologiju.

Da bi dodatno skratio put kočenja, Continental je povećao broj blokova u kontaktnoj površini za 10%. Ivice i zarezi ovih blokova se ponašaju kao brisači, raspršuju brzo otopljeni snijeg i osiguravaju dobro prianjanje na zaleđene podloge.

 

Dizajn gazećeg sloja WinterContact TS 870 ima V šaru. Zahvaljujući kombinaciji hydro žljebova i centralnom žlijebu, voda se još brže ispumpava prilikom vožnje po kiši, što pruža dodatnu zaštitu od akvaplaninga i dodatno utiče na performanse kočenja na mokrom. Još jedan bitan faktor koji skraćuje zaustavni put je nova smješa gazećeg sloja, koja se, kao i kod prethodnog modela zove Cool Chili, koja zahvaljujući specijalnoj mješavini smola, obezbjeđuje bolje prianjanje i kraći put kočenja na mokrom.

Tajna koja se krije iza unaprijeđenih ekoloških karakteristika, leži u smješi polimera. Optimalna gustina vezivanja poboljšava fleksibilnost, time obezbjeđujući bolji kontakt gume i površine puta, čime se smanjuje habanje i povećava kilometraža.

WinterContact TS 870 je razvijen za modele vozila poput  VWup!, VW Golf i Citroen C4, kao i za skuplje modele uključujući  BMW 1 i 3. Za početak, asortiman obuhvata 19 dimenzija promjera točka od 14 do 17 inča. Sledeće godine Continental će dodati još 45 dimenzija postojećem asortimanu. Ove gume su odobrene za brzinu do 240 km/h.

 

WinterContact TS 870 P

Continental će postepeno uvoditi nove dimenzije modela WinterContact TS 870 P zamjenjujući na taj način kompletan asortiman modela TS 850 P. Kao i kod  “manjeg brata”, i kod ovog modela Continental koristi unaprijeđenu Cool Chili smješu i Hydro Grooves (specijalno dizajnirani žljebovi). Da bi se osigurala dodatna bezbjednost za vozače koji montiraju gume širokog profila, razvojni inžinjeri su odlučili da napuste koncept V šare. Umjesto toga, u pogledu dizajna gazećeg sloja WinterContact TS 870 P modela, Continental se odlučio za čvršću konstrukciju sa četiri velika obodna žlijeba koji presijecaju nizove blokova gazećeg sloja. Ovaj inovativni dizajn gazećeg sloja, značajno različit od prethodnog, nudi brojne prednosti – naročito na mokrom: brzo i efikasno ispumpava vodu iz kontaktne površine, što doprinosi boljoj upravljivosti, kraćem zaustavnom putu i zaštiti od akvaplaninga.

U poređenju sa prethodnim modelom TS 850 P, razvojni inžinjeri su uspjeli da novi model unaprijede za 4% u pogledu zaustavljanja na mokrom i za 8% kada se radi o zaštiti od akvaplaninga – a da pritom ne naruše ostale karakteristike performansi. Naročitu pažnju zahtijevaju unaprijeđenja od 5% u pogledu kočenja na ledu, 6% kod upravljivosti na suvom i 6% kod upravljivosti na snijegu. Ovaj novi model gume iz Continentala takođe demonstrira efektne ekološke akreditacije: otpor kotrljanju koji je smanjen za 2% ide ruku pod ruku sa povećanjem kilometraže za 16%.

Proizvodni asortiman trenutno obuhvata 52 dimenzije putničkih i SUV guma od 16 do 21 inča sa visinama od 35 do 65 i širinama od 205 do 255 milimetara – od kojih mnoge imaju zaštitni falc za felnu i/ili XL indikator za gume koje imaju veću nosivost od standarda – i sa odobrenim indeksima za brzine do 270 km/h. Sve ovo čini WinterContact TS 870 P idealnim izborom za sedane, SUV i sportska vozila, kao što je Audi TT. Čvršća konstrukcija ove gume čini je idealnom i za teže, električne automobile.

Continental je isprva planirao da plasira ove dvije nove gume individualno, jednu nakon druge. Plasiranje WinterContact TS 870 je bilo najavljeno za prošlu godinu, ali je bilo odloženo za 2021. zbog Covid pandemije.

https://www.continental.com/en/press/press-releases/2021-05-03-wintercontact/