Vijesti

19.01.2021.

Budite pripremljeni tokom zime i saznajte sve o svojim gumama

Gume na vašem vozilu su najvažniji kontakt između vas i površine puta tokom zime.

Budite pripremljeni tokom zime i saznajte sve o svojim gumama

Šta trebate da znate?

  • Hladno vrijeme može smanjiti pritisak u gumama ispod preporučene granice.
  • Guma mora imati duboke šare na gazećem sloju, kako bi održala prijanjanje na sniježnim cestama.
  • Inžinjeri su dizajnirali zimske gume kako bi bile specijalizovane za vožnju u hladnim uslovima i po snijegu.

Pritisak u gumama i gazeći sloj gume

Gume biste trebali napumpati do određenog pritiska, ne samo radi performansi, već i zbog sigurnosti.

Ne čekajte lampicu da vas upozori o pritisku u gumama, već ga redovno provjeravajte. Pritisak u gumama koji preporučuje proizvođač nalazi se u korisničkom priručniku vašeg vozila ili na ivici vozačevih bočnih vrata.

Ne samo da vaše gume moraju biti pravilno napumpane, već i šara gazećeg sloja mora biti dovoljno duboka. A za grubu procjenu dubine profila ne treba vam ništa posebno - samo kovanica od dva eura.

Jednostavno ga postavite u žlijeb na gumi - ako žlijeb ne pokriva cio srebrni spoljašnji dio kovanice, vrijeme je za kupovanje nove gume. Obavezno provjerite na više mjesta, jer se gume mogu neravnomjerno trošiti.

 

 

Zimske gume

Zimske gume se od univerzalnih razlikuju na dva načina.

  • Gumena smjesa se stvrdne kad zahladni. Proizvođači često dodaju silicijum dioksid u gumenu smjesu zimske gume kako bi one pružile bolje performanse pri hladnim temperaturama. To je dobro na hladnoći, ali to takođe znači da se lakše troše kada su temperature iznad 40 stepeni.
  • Drugo, proizvođači su dizajnirali uzorak gazećeg sloja za lakše podnošenje snijega i bljuzgavice. Gazeći sloj ima više mjesta za prianjanje na putu i ograničavanje nakupljanja snijega, dok žljebovi pomažu u guranju vode i bljuzgavice kroz gazeći sloj kako bi se održala vuča.

Zimske gume imaju cijenu, ali u hladnoj sezoni imaju bolji učinak pri upravljanju i kočenju u krivinama od svojih kolega, univerzalnih guma.

Kočenje

Gume mogu prianjati na površinu puta u bilo kojim vremenskim uslovima , ali nijesu magične i nijesu sposobne prkositi osnovnim fizičkim zakonima. Ako je put previše klizav i ne mogu se držati, proklizaće. To je problem kada pokušavate da idete naprijed, a još je gori kada pokušavate da se zaustavite.

Čak i ako imate zimske gume, najbolje je polako usporavanje umjesto da stisnete kočnicu kao na suvom kolovozu. Na vrijeme pomjerite nogu s gasa kako bi se vaše vozilo postepeno samo usporavalo i lagano koristite kočnicu.

Gume su samo početak

Sigurnost u zimskoj vožnji takođe uključuje znanje o uočavanju opasnosti, poput leda. A ako se nešto dogodi dok ste na putu, jednostavni komplet za preživljavanje može spriječiti da hitna situacija postane tragedija.

 

Našu ponudu možete pronaći ovdje.

 

Izvor: Spectrum Local News