Vijesti

03.12.2020.

ARGUMENTI ZA KUPOVINU ZIMSKIH GUMA

I dok mnogi vozači pretpostavljaju da se na univerzalnim gumama mogu voziti tokom cijele godine, ova pretpostavka je tačna samo u slučaju da živite na području sa umjerenom klimom. Ali ukoliko živite ili često prolazite kroz područje gdje pada snijeg ili temperature padaju ispod nule – set zimskih guma će dramatično povećati vašu bezbjednost tokom najhladnijih mjeseci.

ARGUMENTI ZA KUPOVINU ZIMSKIH GUMA

Iako potpuno nove univerzalne gume mogu obezbijediti umjerenu vuču tokom zime, njihove performanse su okvirno ekvivalentne polupotrošenim zimskim gumama. A polupotrošene univerzalne gume, s druge strane, su neprikladne za vožnju u zimskim uslovima, po snijegu i ledu!

Zimske gume imaju prednost ne samo zbog superiorne  šare gazećeg sloja dizajniranog za vuču po snijegu i ledu, već i  zbog činjenice da se u njihovoj proizvodnji koriste mekše komponente gume da bi se pojačalo prianjanje. A to konkretno znači da kada je napolju hladno, bilo po suvom , snijegu ili bljuzgavici, zimska guma će nadmašiti univerzalnu. Ovo je takođe i razlog zašto zimske gume nisu pogodne za ljeto i vožnju po toplom vremenu – njihova mekša smješa gume i otvoreniji dizajn šare gazećeg sloja će se brže potrošiti.  Kada temperature porastu preko 7 stepeni Celzijusa, zamijenite zimske gume ljetnjim ili univerzalnim gumama. Isto tako, niskoprofilne ljetnje gume se ponašaju očajno pri niskim temperaturama. Univerzalne gume prave kompromis na štetu zimskih performansi da bi se mogle koristiti ljeti. 

Zapamtite, zimske gume nisu isključivo za snijeg, već i za hladno vrijeme, uvijek kada je temperatura ispod 7 stepeni!

Kako su danas SUV vozila sa pogonom na sva četiri točka izuzetno popularna, taj pogon će vam omogućiti da svuda prođete ali neće uraditi ništa da se zaustavite. Zaustavna moć na klizavim površinama gotovo u popunosti zavisi od  prianjanja koje zavisi od vaših guma. Zimske gume neuporedivo nadmašuju univerzalne gume kada je hladno. Testovi koje je sprovodio Tire Rack doveli su do zaključka da su zimske gume za 35% bolje prilikom kočenja u odnosu na univerzalne. A ova procentualna prednost ne znači samo broj, već može predstavljati razliku između života I smrti.

Zar zimske gume nijesu skupe?

Jedan od najčešćih razloga zašto kupci ne kupuju zimske gume je gotovo uvijek cijena. Set zimskih guma lagano može preći cifru od 1000 eura, pogotovo za vlasnike sportskih i luksuznih automobila. Ali kada dobar set zimskih guma može značiti razliku između života i smrti, onda se ne pitate da li je to dodatni trošak, zar ne?

Još jedan faktor koji vozači često ne uzimaju u obzir, a ni u računicu, jeste da upotreba zimskih guma produžava vijek upotrebe univerzalnih ili ljetnjih guma.

Imajte na umu da se zimske gume ne prizvode tokom čitave godine kao univerzalne gume,  i  da prodavci guma često ostanu bez njih. Zato je bitno da na vrijeme kupite zimske gume.

Naša ponuda. 

Izvor: AUTO BLOG