Vijesti

11.08.2017.

7 stvari koje bi trebalo da znate o svojim gumama

Gume su ono što vas drži na putu. Budući da su toliko važne, sastavili smo listu stvari koje bi trebalo da znate kako biste ispravno brinuli o njima. Ovi savjeti će produžiti život vašim gumama, ali i uštedjeti vaš novac.

7 stvari koje bi trebalo da znate o svojim gumama

 

1. Gume “za sve sezone” NIJESU zimske gume.

“All season” gume, uprkos svom imenu, nijesu idealne za ozbiljno hladne zime. Strogo se preporučuje da ugradite zimske gume tokom zimskih mjeseci, dakle od novembra do marta. Ove specijalno dizajnirane gume će poboljšati kočenje I držanje na snijegu i ledu. Zimske gume možete prepoznati po simbolu pahulje na zidu gume.

 

2. Ako kupujete samo 2 gume, montirajte ih na zadnju osovinu.

Iako nije baš preporučljivo, ukoliko se desi da kupujete samo 2 gume umjesto cijelog seta, najbolje je da ih ugradite na zadnju osovinu, kako za vozila sa prednjim, tako i za ona sa zadnjim pogonom. Postavljajući ih na zadnju osovinu, dubina šare novih guma pomoći će održavanje kontrole na mokrim putevima. Ne dozvolite da vas zavara prednji pogon, dakle, ugradite ih nazad!

 

3. Gume bi trebalo da provjeravate svakih mjesec dana i prije svakog dužeg puta.

Vaše gume su ono što vas povezuje sa putem, tako da je briga o njihovoj ispravnosti istovremeno briga o vašoj sigurnosti. Postoje jednostavne rutine koje možete sprovoditi sami da bi se uvjerili da su gume vašeg vozila u ispravnom stanju. Ovo je od izuzetne važnosti prije nego što se zaputite na neki duži put.

 

4. Ispravan pritisak u gumama = ušteda novca na pumpi.

Guma koja je nedovoljno naduvana može skratiti život vaše gume za skoro 15.000 km, ali i povećati potrošnju goriva. Jednostavnom provjerom pritiska na svakih par nedjelja, smanjićete količinu goriva koje trošite, ali i ukupne troškove.

 

5. Temperatura može uticati na pritisak u vašim gumama.

Gume su ispunjene vazduhom, tako da nije iznenađujuće da spoljašnja temperature igra važnu ulogu kada je u pitanju pritisak u gumama. Eksperti kažu da se pritisak smanjuje za 1 psi na svaki pad temperature od 5° C. Promjena godišnjih doba je, s toga, odličan podsjetnik da provjerite pritisak u gumama.

 

6. Provjerite dubinu šare uz pomoć kovanice

Dobra dubina šare održava vuču, poboljšava cjelokupno upravljanje i pomaže u zaštiti od akvaplaninga. Takođe, “ćelave” gume su podložnije oštećenjima izazvanim različitim nezgodama na putu. Dubina šare na vašim gumama trebalo bi da bude iznad 1,6 mm, a može se provjeriti ubacivanjem kovanice u žlijeb šare. Ukoliko šara ne pokriva srebrni, spoljašnji krug kovanice, vrijeme je da zamijenite gume.

 

7. Vrijednost ispravnog pritisak se ne nalazi na zidu gume.

Uprkos onome što većina misli, broj ispisan na zidu gume nije normalni, poželjni pritisak. On je zapravo maksimalni pritisak dozvoljen za određenu gumu, i ne treba se voditi njime svaki put kada pumpate gume. Preporučljivo je da vrijednost ispravnog pritiska pronađete u uputstvu koje je došlo uz vozilo, ili na naljepnici na vratima vozača.