Vijesti

22.10.2018.

7 SAVJETA ZA ODRŽAVANJE GUMA ZA KRATKA PUTOVANJA

Bijeg za vikend, planinarenje, izlet na primorje, ili malo subotnjeg off roada. Svugdje Je Moguće sa General Tire gumama, ali prije nego što krenete, želimo da vam pomognemo da se pripremite za te kilometre uspomena.

7 SAVJETA ZA ODRŽAVANJE GUMA ZA KRATKA PUTOVANJA

Bijeg za vikend, planinarenje, izlet na primorje, ili malo subotnjeg off roada. Svugdje Je Moguće sa General Tire gumama, ali prije nego što krenete, želimo da vam pomognemo da se pripremite za te kilometre uspomena. Nećemo vam pisati o pravljenju plejliste, pakovanju idealnih grickalica ili sinhronizaciji Google mapa. Govorimo o osnovnim savjetima za održavanje guma koji će vam uštedjeti novac i spriječiti glavobolje na cesti. Učinite svoje vrhunske priče sa putovanja nezaboravnim uz ovih 7 savjeta:

 Pad pritiska


Po nekim procjenama, samo 15% vozača zna kako ispravno da provjeri pritisak u gumama. Zašto je dobar pritisak u gumama važan? Zato što ispravno napumpane gume mogu da poboljšaju efikasnost potrošnje goriva za 3%. Ispravno napumpane gume su takođe sigurnije i traju duže, štedjeći vam novac i na taj način.

Provjeravajte pritisak u gumama redovno! Jednom mjesečno, i prije svakog putovanja. Pritisak u gumama trebalo bi provjeriti kada su gume hladne (auto nije vožen najmanje 3 sata). Iznos ispravnog pritisak u gumama možete pronaći u uputstvu proizvođača vozila, na poklopcu rezervoara za gorivo, kao i na ivici vozačevih vrata. Pritisak u gumama mora biti isti na gumama na istoj osovini, ali može se razlikovati na prednjoj i zadnjoj osovini. I ne zaboravite da dobro zatvorite kapice ventila, kako biste ventil zaštitili od prašine i prljavštine, ali i da biste spriječili dušenje. Ukoliko zagubite neku od kapica, odmah je zamijenite, bez odlaganja. 

Napomena: Iako skoro sva nova vozila imaju sistem za monitoring pritiska u gumama (TPMS), ovi sistemi izdaju upozorenje o niskom pritisku tek kada on opadne 25% ispod preporučenog. U mnogim slučajevima, mali pad u pritisku neće upaliti lampicu za upozorenje, a izazvaće smanjenje ekonomičnosti goriva i može dovesti do problema sa sigurnošću vozila. Čak i ukoliko imate TPMS, morate provjeravati pritisak u gumama svakog mjeseca.

Ne zaboravite rezervnu gumu


Mnogi vozači imaju rezervnu gumu u svom vozilu. Važno je da odvojite trenutak početkom svakog mjeseca i prije svakog putovanja kako biste provjerili pritisak u rezervnoj gumi i bilo kakva vidna oštećenja. Zapamtite, gume takođe staraju, te ako imate rezervnu gumu već duže vrijeme, moguće da ćete morati da je zamijenite.

Novčić za sigurnost



Ispravna dubina šare je od ključnog značaja za sprječavanje akvaplaninga i proklizavanja. Minimalna dubina šare je 1.6 mm. Ako vaše gume ne posjeduju General Tire oznaku za zamjenu guma (Replacement Tire Monitor), možete iskoristiti novčić od 1€ za provjeru dubine šare. Jednostavno postavite kovanicu u centralni uzdužni kanal gume, na najdubljem dijelu šare. Ako šara ne pokriva zlatni obod novčića, vrijeme je za zamjenu gume.

Napredno i neobično habanje može smanjiti mogućnost gazišta da adekvatno drži put u nepovoljnim uslovima. Vizuelno provjerite gume za bilo kakav trag neujednačenog habanja, tražeći neobično glatke površine ili neki znak oštećenja. Vozači takođe moraju provjeriti da li na bočnim stranama guma ima udubljenja, posjekotina, izbočina ili drugih nepravinosti.

Ostanite u liniji



Drmanje od udarca u ivičnjak ili prelaska preko rupe na putu može poremetiti ravnotežu prednjeg trapa i oštetiti gume. Neravnoteža točkova na prednjem ili zadnjem trapu može izazvati neujednačeno i ubrzano habanje gaznog sloja, te se mora ispraviti u servisu koji obavlja reglažu. Provjeravajte geometriju trapa redovno, po napomeni proizvođača vozila, ili ukoliko osjetite problem vibracija tokom vožnje.

Rotirajte



Ukoliko uputstvo proizvođača ne kaže drugačije, preporuka je da se gume rotiraju na svakih 8.000 – 12.000 km. Redovno rotiranje guma pomaže postizanju ujednačenog habanja i proužava životni vijek vaših guma. Ukoliko primijetite neujednačeno habanje, neka vaš vulkanizer provjeri i ispravi neravnotežu, disbalans ili neki drugi mehanički problem prije rotiranja.

Ne pretrpavajte auto



Zapamtite, kada se pakujete za put, izuzetno je važno da ne prenatrpate auto, jer to može smanjiti životni vijek guma. Svaki vozač trebalo bi da provjeri maksimalno opterećenje u uputstvu proizvođača vozila.

Pazite na oštećenja



Svako putovanje uključuje potencijalne opasnosti na putu. Izbjegavajte rupe, otpatke na putu, brza kretanja i zaustavljanja, kao i vožnju preko ivičnjaka. Sve ove stvari mogu vam izazvati problem sa gumama, te uništiti vaš odmor.

Ako morate da zamijenite jednu ili više guma na svom vozilu prije puta, važno je da ih zamijenite istim tipom kao što je ugradna guma (uključujući dimenzije guma, tip i oznaku brzine). Ove informacije možete pronaći na zidu svoje gume ili u uputstvu proizvođača vozila.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja, posjetite naš servis – uvijek ćemo vam rado pomoći! Samo par minuta će vam spriječiti gubitak novca I glavobolje na cesti.

Srećan put!

 

Izvor: General Tire