Vijesti

19.05.2017.

7 SAVJETA ZA ODRŽAVANJE AUTO GUMA PRED PUT

Donosimo vam par savjeta uz pomoć kojih ćete se uvjeriti da su vaše gume spremne da vas odvedu do željene destinacije.

7 SAVJETA ZA ODRŽAVANJE AUTO GUMA  PRED PUT

Sve je tu – kofer, porodica i prijatelji, omiljena plejlista,… Napokon je vrijeme da krenete na taj put iz snova. Ali, prije nego što se bilo gdje zaputite, želimo da vam pomognemo da uštedite novac i spriječite moguće glavobolje usput! Donosimo vam par savjeta uz pomoć kojih ćete se uvjeriti da su vaše gume spremne da vas odvedu do željene destinacije. 

1. NIZAK PRITISAK 

Kako kaže Udruženje Proizvođača Guma (RMA), samo 15% vozača zna kako da ispravno provjeri pritisak u gumama. Zašto je adekvatna napumpanost guma važna? Samo u SAD, nedovoljno napumpane gume uzrokuju trošenje dodatnih 4.5 milijardi litara goriva godišnje. Pravilno napumpane gume, međutim, poboljšavaju efikasnost trošenja goriva do 3%. One su, takođe, sigurnije i duže traju, čime vam štede novac!

Redovno provjeravajte pritisak u gumama – minimum jednom mjesečno i prije svakog dužeg putovanja. Pritisak bi trebalo da se provjerava kada su gume hladne (da auto nije voženo minimum 3 sata). Ispravan pritisak može se pronaći u korisničkom uputstvu, na rezervoaru, na ivici vozačevih vrata,… Mora biti isti na gumama na istoj osovini, ali može biti različit na prednjoj u odnosu na zadnju osovinu. I ne zaboravite da čvrsto zatvorite kapice ventila, da biste sačuvali ventil od prašine i prljavštine i da biste spriječili dušenje. Zamijenite nedostajuće kapice ventila bez odlaganja.

Dodatak: Iako su nova vozila opremljena sistemom za monitoring pritiska u gumama (TPMS), ovi sistemi izdaju obavještenje o niskom pritisku tek kad se on spusti za 25% u odnosu na preporučeni. U većini slučajeva, blagi pad pritiska neće uključiti lampicu za upozorenje, a izazvaće povećanu potrošnju i može dovesti do problema sa sigurnošću. Čak i sa TPMS, vozači bi trebalo da provjeravaju pritisak u gumama jednom mjesečno.

2. NE ZABORAVITE REZERVNU GUMU 

Mnogi vozači imaju rezervnu gumu u svom vozilu. Važno je izdvojiti par trenutaka za njenu inspekciju, provjeru pritiska i vidljivih oštećenja, početkom svakog mjeseca i prije svakog putovanja. Zapamtite, gume imaju preporučeni rok u kojem ih treba upotrijebiti, dakle, ako imate rezervnu već duži vremenski period, treba je odnijeti u profesionalni servis za gume radi provjere stanja.

3. NOVČIĆ ZA SREĆU 

Ispravna dubina šare je od suštinskog značaja u prevenciji akvaplaninga i proklizavanja. Minimalna dubina šare je 1.6 mm, a za njenu provjeru možete koristiti novčić od 2 eura. Jednostavno ga postavite u žlijeb na gumi - ako žlijeb ne pokriva cio srebrni spoljašnji dio kovanice, vrijeme je za kupovanje nove gume.

Napredno ili neobično habanje može smanjiti sposobnost šare za prijanjanje u nepovoljnim uslovima. Vizualno provjerite gume - tražite znake nejednakog trošenja, tako što ćete primijetiti neuobičajeno glatka mjesta ili oštećenja. Vozači bi takođe trebalo da pregledaju bokove guma, i primijete postojanje udubljenja, ispupčenja, rezova ili sličnih nepravilnosti.

4. OSTANITE “U LINIJI” 

Udarac u ivičnjak ili upad u rupu može poremetiti geometriju prednjeg trapa i oštetiti gume. Neusklađeni točkovi prednjeg ili zadnjeg trapa mogu izazvati nejednako i ubrzano trošenje gazećeg sloja, te bi trebalo odvesti auto na podešavanje geometrije trapa/reglažu kod vašeg servisera. Periodično provjeravajte geometriju trapa, posebno ukoliko pri vožnji osjetite da auto vuče u stranu ili vibraciju.

5. ROTIRAJTE GUME 

Osim ako korisnički vodič za vaš automobil ne precizira drugačije, generalno pravilo je da se rotacija guma vrši na svakih 8,000 – 12,000 km. Redovna rotacija guma pomoći će da se postigne ujednačeno habanje, čime će produžiti vijek vaših guma. Ako osjetite neujednačeno habanje, pitajte vašeg dobavljača guma da provjeri i ispravi bilo kakav disbalans ili neki drugi mehanički problem prije rotacije. 

6. NE PRETRPAVAJTE AUTO 

Zapamtite, kada se pakujete za put, važno je da ne pretrpate vozilo, jer to može skratiti vijek vašim gumama. Zato vozači treba da provjere korisničko uputstvo za informacije o maksimalnom opterećenju vozila i guma

7. PAZITE NA VOŽNJU 

Svako putovanje podrazumijeva potencijalne usputne opasnosti. Potrudite se da izbjegnete sve rupe, različite stvari posute po putu, vožnju preko ivičnjaka, ali i brzi start i nagla zaustavljanja. Sve ove stvari mogu vam napraviti problem sa gumama, i pokvariti vam odmor.

Ukoliko je neophodno da promijenite jednu ili više guma prije puta, važno je da ih zamijenite istim tipom gume, iste veličine i sa istim ograničenjem brzine. Ove informacije možete pronaći na bočnim zidovima vaših postojećih guma, ili u korisničkom uputstvu koje je došlo uz vaše vozilo. 

 

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, posjetite naš servis i vrlo rado ćemo vam pomoći. Samo 5 minuta posla svakog mjeseca može vam pomoći da uštedite novac i spriječite glavobolju.

 

Srećan put!