Vijesti

20.11.2017.

11 savjeta za bezbjednu i udobnu vožnju u zimskim uslovima

Dolazite u dodir sa sniježnim površinama, ili planirate duže putovanje u zimskim uslovima? Donosimo vam nekoliko korisnih savjeta

11 savjeta za bezbjednu i udobnu vožnju u zimskim uslovima

 

Dolazite u dodir sa sniježnim površinama, ili planirate duže putovanje u zimskim uslovima? Donosimo vam nekoliko korisnih savjeta:

 

  1. Nikada ne zagrijavajte auto u garaži.
  2. Držite rezervoar u svakom trenutku makar do pola punim, da biste izbjegli smrzavanje.
  3. Nemojte naglo da ubrzavate i kočite, da biste obezbijedili bolje prijanjanje guma za sam put i površinu.
  4. Vozite polako. Po snijegu je potrebno više vremena i za kočenje i za ubrzavanje, tako da morate biti oprezni.
  5. Probajte da u što manjoj mjeri koristite ručnu kočnicu.
  6. Kada vozite uzbrdo prokušajte da dajete što manje gasa, jer će u suprotnom gume krenuti da se okreću u mjestu i izgubićete trenje, što potencijalno može biti opasna situacija.
  7. Nemojte koristiti tempomat na klizavim površinama.
  8. Provjerite auspuh - obratite posebnu pažnju na moguća začepljenja uzrokovana snijegom, ledom ili blatom. Začepljen auspuh može da dovede do pojave izduvnih gasova u samom automobile, što može imati velike posljedice.
  9. Ukoliko putujete, uvijek prvo provjerite vremensku prognozu i izvještaj AMSCG, naročito ukoliko postoji šansa da na određenoj dionici puta pada snijeg.
  10. Ukoliko se zaglavite, nemojte previše forsirati svoj organizam i tijelo pokušavajući da izgurate automobil iz snijega, već pozovite pomoć.
  11. Ako nije baš neophodno da izlazite, radije ostanite kući. Čak iako ste izvanredan vozač po snijegu, ne mora da znači da su i ostali učesnici u saobraćaju.